Gran angular

La sortida del laberint (i 2)

El llibre de Miquel Puig ‘La sortida del laberint' (2013) explica que, als anys 2000, l'ascensor social català “ha deixat de funcionar”. El primer mecanisme, la família no-nombrosa i eficient, es manté, però el segon mecanisme, la inversió en indústria, falla, car la “classe superior catalana” s'assembla cada cop més a l'espanyola, perquè ha decidit “substituir el patró de creixement industrial-intensiu pel patró turístico-constructiu-extensiu”. La sortida del laberint hauria de ser tornar a l'ascensor social: “més indústria i millor turisme”

Durant dos segles, la sor­tida del labe­rint de l'eco­no­mia cata­lana ha estat l'existència de l'“ascen­sor social”: el meca­nisme que con­necta la reducció de la nata­li­tat que genera famílies efi­ci­ents i la inversió indus­trial cre­a­dora de llocs de tre­ball qua­li­fi­cats (vg. L'Econòmic, 21/3/14). Aquesta tesi d'Anna Cabré i de Miquel Puig (i, és clar, de Can­del) és àmpli­a­ment com­par­tida.

Però, cal modi­fi­car-la intro­duint-hi 3 fac­tors més:

1. Paral·lela­ment al fun­ci­o­na­ment de l'ascen­sor, hi ha hagut un dego­teig de sor­ti­des del país de gent qua­li­fi­cada, i de (futurs) empre­ne­dors, vers Espa­nya, França (i Suïssa, i Angla­terra) i les Amèriques (i Austràlia). Alguns d'aquests emi­grants cata­lans amb èxit econòmic, en oca­si­ons, han retor­nat: o ells (Xifré, Güell i Fer­rer, Gumà, Mala­grida) o els seus diners (Pau Gil).

2. A més de les suc­ces­si­ves ona­des de tre­ba­lla­dors del sud sense qua­li­fi­car, hi ha hagut, també, immi­grants alta­ment qua­li­fi­cats del nord (com Hans Gam­per, empleat del Crédit Lyon­nais) o de la conca medi­terrània (com Isac Carasso, el fun­da­dor de Danone).

3. Sense les esco­les tècni­ques, els hos­pi­tals i les xar­xes físiques de les dipu­ta­ci­ons (junta de car­re­te­res, Man­co­mu­ni­tat) i els ajun­ta­ments (Expo­si­ci­ons de 1888 i 1929, Jocs de 1992) i altres estruc­tu­res d'estat (Gene­ra­li­tat), l'ascen­sor social català hau­ria fun­ci­o­nat molt pit­jor.

El lli­bre de Miquel Puig La sor­tida del labe­rint (2013) explica que, als anys 2000, l'ascen­sor social català “ha dei­xat de fun­ci­o­nar”. El pri­mer meca­nisme, la família no-nom­brosa i efi­ci­ent, es manté, però, el segon meca­nisme, la inversió en indústria, falla, car la “classe supe­rior cata­lana” s'assem­bla cada cop més a l'espa­nyola, perquè ha deci­dit “subs­ti­tuir el patró de crei­xe­ment indus­trial-inten­siu pel patró turístico-cons­truc­tiu-exten­siu”. La sor­tida del labe­rint hau­ria de ser tor­nar a l'ascen­sor social: “més indústria i millor turisme”.

Ara bé, cal revi­sar el con­cepte d'indústria i les xifres sobre població i pro­ducció indus­trial. De fet, l'acce­le­ració del progrés tècnic i els pro­ces­sos d'infor­ma­tit­zació han cap­gi­rat total­ment la vella dis­tinció entre agri­cul­tura-indústria-ser­veis. L'agri­cul­tura –i ve de lluny, del XVIII- ha esde­vin­gut cada cop més una branca de la indústria. Molts ser­veis s'han maqui­nit­zat, car tant el comerç, com els bancs, les comu­ni­ca­ci­ons, el trans­port o la hos­ta­le­ria, han anat incor­po­rant, cada cop més, màqui­nes i pro­ce­di­ments de la pro­ducció indus­trial. Sig­ni­fi­ca­ti­va­ment, el pri­mer text que, a l'entorn del 1900, pre­sen­tava les pers­pec­ti­ves futu­res del turisme, es titulà: La indústria de foras­ters. I, la moda, que és una suma de dis­seny, publi­ci­tat, salons, pas­sa­rel·les i models, és con­si­de­rada, sovint, com una indústria, la “indústria de la moda”.

En rea­li­tat, la indústria turística (que és la pri­mera indústria a 50 estats del món, i que té països tan indus­tri­als com els Estats Units o França al cap­da­munt de la llista de potències turísti­ques) demana uns pro­ces­sos pro­duc­tius com­ple­xos i sofis­ti­cats. El tòpic del “sol-i-platja”, i el “fut­bol-cer­vesa” no ha de fer invi­si­bles, per exem­ple, els milers de visi­tants als museus cata­lans.

Turisme i indústria.

No hau­ria de sor­pren­dre, doncs, que les pri­me­res regi­ons turísti­ques de la Unió Euro­pea siguin àrees tan tra­di­ci­o­nal­ment indus­tri­als com el Gran Lon­dres, París-Illa de França, Cata­lu­nya, el Vèneto, Tos­cana-Emília-Roma­nya. I Mallorca és la gran illa “turística” de la Medi­terrània, jus­ta­ment perquè és l'única illa d'aquest mar que abans de ser “turística” ha estat “indus­trial”.

La classe “supe­rior” cata­lana, i molt menys la bur­ge­sia de la petita i mit­jana empresa, no ha dei­xat d'inver­tir en indústria. Les famílies –i la Gene­ra­li­tat- seguei­xen inver­tint en edu­cació. Els pro­ble­mes vénen de 1. La finançarit­zació de l'eco­no­mia (ambi­gua en el cas de les cai­xes cata­la­nes). 2. La dis­cri­mi­nació fis­cal prac­ti­cada per l'Estat espa­nyol. 3. Els alts preus de les empre­ses qua­si­mo­no­polísti­ques lli­ga­des a les deci­si­ons del poder cen­tral: elèctri­ques, aigües, petro­lis, gas, tele­fo­nies, aero­ports, auto­pis­tes, fer­ro­car­rils de llarga distància.

“Turistes, sirenes i gent del país”

L'empordanès Manuel Costa-Pau, editor, assagista i narrador, publica Turistes, sirenes i gent del país (Barcelona, Ariel, 1966), dos anys després d'Els altres catalans del seu amic Francesc Candel. És un assaig històric sobre el turisme, partint dels seus inicis: la passió romàntica de les elits de la cultura europea per la muntanya –els Alps, o els Pirineus- i la construcció d'accessos, establiments hotelers i sistemes d'informació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.