Focus

La universitat vol una reforma flexible i oberta

Catalunya aspira que el ministeri obri la porta perquè les comunitats autònomes que ho vulguin puguin legislar sobre el nou model de govern

El govern català ha fet arribar al ministeri el seu full de ruta per a la futura reforma

Encara està obert el debat i la polèmica per la llei orgànica per a la millora de la qua­li­tat edu­ca­tiva (Lomqe), l'ano­me­nada llei Wert, que té en peu de guerra mitja comu­ni­tat edu­ca­tiva i ter­ri­to­ris com Cata­lu­nya pel seu capítol lingüístic, entre altres. Però el Minis­teri d'Edu­cació té encara una altra tasca pen­dent de dimen­si­ons ingents i igual­ment estratègica. Es tracta de la reforma uni­ver­sitària, un com­promís que el mateix Wert va dir que com­pli­ria aquest any, el 2014, si bé de moment l'exe­cu­tiu s'ha esforçat a no con­cre­tar ben bé res, ni tan sols el calen­dari pre­vist.

La reforma de la uni­ver­si­tat és d'aque­lles assig­na­tu­res pen­dents que situen l'Estat espa­nyol a la cua d'Europa però que per la seva com­ple­xi­tat ha que­dat apar­cada al calaix durant molt de temps. L'exe­cu­tiu de Rajoy i, més con­cre­ta­ment, el seu minis­tre Wert, la van posar de nou sobre la taula amb el com­promís de tirar-la enda­vant aquesta legis­la­tura, però el calen­dari empeny i la figura del minis­tre més polèmic del govern espa­nyol podria aca­bar tron­to­llant, i amb ell el pro­jecte de reforma. En qual­se­vol cas, la comu­ni­tat uni­ver­sitària segueix molt de prop qual­se­vol avenç perquè el que està en joc és molt. També el govern català ha fet els deu­res per mirar d'influir en la mesura que sigui pos­si­ble en el procés de reforma. L'objec­tiu: evi­tar que la futura llei ten­deixi a ser exces­si­va­ment rígida i uni­for­ma­dora. Una pos­si­bi­li­tat que, d'altra banda, no resul­ta­ria inco­he­rent amb el currículum de l'exe­cu­tiu popu­lar i del minis­tre d'Edu­cació en par­ti­cu­lar. “Des del govern català els hem dema­nat que es tin­gui en compte les comu­ni­tats que estan finançant tot el sis­tema uni­ver­si­tari, com és el cas de Cata­lu­nya, i per tant que se'ls per­meti legis­lar en matèria de gover­nança”, explica el secre­tari d'Uni­ver­si­tats, Antoni Cas­tellà. El que vol el govern és que la reforma obri la porta perquè aque­lles comu­ni­tats autònomes (CA) que ho vul­guin puguin assu­mir la ini­ci­a­tiva i pro­po­sar el seu propi model de gover­nança, i de moment, explica Cas­tellà, el minis­teri “ha pres nota d'aquesta petició”. El model de gover­nança de les uni­ver­si­tats públi­ques és un dels punts més calents de la futura reforma.

Pro­posta cata­lana.

Si bé els tre­balls de la comissió cre­ada pel govern amb repre­sen­tants de la comu­ni­tat uni­ver­sitària i agents soci­als es va tan­car sense con­sens, la pro­posta de la Gene­ra­li­tat seria subs­ti­tuir l'actual sis­tema dual de con­sell de govern i con­sell social per un patro­nat que, alhora, seria l'òrgan que nome­na­ria el rec­tor. L'opinió entre la comu­ni­tat uni­ver­sitària, però, està força divi­dida. “Pot­ser podríem bus­car un equi­li­bri entre millo­rar l'eficàcia i la gestió de la uni­ver­si­tat i alhora man­te­nir la par­ti­ci­pació de tota la comu­ni­tat uni­ver­sitària en l'elecció del rec­tor”, des­taca el rec­tor de la UdL, Roberto Fernández Díaz. En canvi, per al vice­rec­tor de la UB, Enric Canela, “es parla de les elec­ci­ons a rec­tor com una mos­tra de democràcia, però només vota la comu­ni­tat uni­ver­sitària, són unes elec­ci­ons endogàmiques”. Canela es mos­tra més par­ti­dari del model de patro­nat, però adver­teix que “l'impor­tant serà saber com es trien els patrons, que no s'aca­bin con­ver­tint en càrrecs per repar­tir als par­tits polítics”.

En el model que defensa la Gene­ra­li­tat, i que ha fet arri­bar al minis­teri, la tria de rec­tor hau­ria de que­dar oberta a can­di­dats estran­gers, una opció que aixeca no pocs recels entre la comu­ni­tat uni­ver­sitària.

Sobre la taula hi ha també la pos­si­bi­li­tat que el minis­teri apro­fiti la reforma per supri­mir l'actual sis­tema d'accés a la uni­ver­si­tat subs­ti­tuint l'exa­men d'entrada comú per una prova específica de cada cen­tre. Aquí, Cata­lu­nya ja ha pas­sat al davant i, tot i ser una com­petència esta­tal, govern i uni­ver­si­tats han acor­dat que si Madrid tira pel dret i supri­meix les actu­als PAU “totes les uni­ver­si­tats farien la mateixa prova d'accés”, explica Cas­tellà. Pel secre­tari d'Uni­ver­si­tats, “el que pro­posa el minis­teri pro­vo­ca­ria un caos, perquè seria invi­a­ble que cada alumne hagués de fer una prova per a cada uni­ver­si­tat”. En aquest sen­tit, el rec­tor de la UPC, Enric Fos­sas, des­taca: “Defen­sem un exa­men gene­ral perquè és l'únic que garan­teix la igual­tat d'opor­tu­ni­tats.” I és que, com afe­geix el rec­tor de la UAB, Fer­ran Sancho, “quins alum­nes són els que es podrien per­me­tre anar uni­ver­si­tat per uni­ver­si­tat a fer pro­ves?” “El sis­tema actual és l'únic que garan­teix que pesin més els mèrits que la influència”, remarca Sancho.

En tot cas, tal com indica el catedràtic de la UB i mem­bre del grup d'opinió Euro­peG -que defensa la urgència d'una reforma a fons del sis­tema uni­ver­si­tari com a via per millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia-, Martí Pare­llada, “un canvi així no es pot fer d'un dia a l'altre, cal anar a poc a poc, però si volem avançar en l'auto­no­mia de les uni­ver­si­tats ales­ho­res aques­tes també hau­rien de tenir més capa­ci­tat per triar els seus alum­nes”.

Per­me­tre el 3+2.

La Gene­ra­li­tat també pres­si­ona el minis­teri perquè obri la pos­si­bi­li­tat que aque­lles uni­ver­si­tats que ho vul­guin puguin treure al mer­cat una oferta de graus de tres anys en comp­tes dels qua­tre actu­als, i que es podrien com­ple­tar amb dos cur­sos més d'espe­ci­a­lit­zació a través de màsters. Aquest és el model pre­do­mi­nant a Europa i per això el govern català creu que obrir aquesta opció faci­li­ta­ria molt la tasca d'inter­na­ci­o­na­lit­zació de les uni­ver­si­tats. “Les dades són con­clo­ents: a Cata­lu­nya el 30% dels alum­nes de màster i el 40% dels alum­nes de doc­to­rat són estran­gers, però en canvi aquest per­cen­tatge es redu­eix al 4% en el cas dels estu­di­ants de grau”, explica Cas­tellà. De fet, aquesta és una rei­vin­di­cació que ve de lluny, ja que Cata­lu­nya va ser l'única comu­ni­tat que ho va dema­nar quan es va ini­ciar el des­ple­ga­ment del pla de Bolo­nya a la uni­ver­si­tat espa­nyola. El res­pon­sa­ble d'Uni­ver­si­tats recorda, a més, que en aquest punt el minis­teri “s'està mos­trant recep­tiu i espe­rem que puguem veure can­vis aquest 2014”. De fet, intro­duir l'opció que les uni­ver­si­tats puguin ofe­rir graus de tres anys “es podria resol­dre amb un decret, ni tan sols cal­dria que el govern espa­nyol esperés per intro­duir-ho a la reforma de la llei d'uni­ver­si­tats”, adver­teix Cas­tellà.

La pos­si­bi­li­tat de graus de menys durada és una opció que agrada al con­junt de les uni­ver­si­tats cata­la­nes. “Hi ha molts estu­di­ants joves que tenen interès a venir a estu­diar a Bar­ce­lona i en el nos­tre cas sí que ens plan­te­jaríem fer el canvi, no de cop, però sí per fases i en funció dels estu­dis”, explica el rec­tor de la UPF, Jaume Casals. En aquest mateix sen­tit, el rec­tor de la UAB creu que “el que seria real­ment interes­sant és tenir lli­ber­tat per fer-ho, si bé sense apli­car-ho a tots els estu­dis”. I aquesta és de nou la clau, una legis­lació fle­xi­ble que per­meti que cada uni­ver­si­tat es defi­neixi: “Seria un error plan­te­jar un canvi homo­geneïtza­dor”, con­clou Pare­llada.

Un altre ele­ment que haurà de ser clau en la reforma, i que de fet s'inclou en el full de ruta ela­bo­rat per la Gene­ra­li­tat, és el reti­ment de comp­tes, una assig­na­tura que molts con­si­de­ren encara pen­dent.

Pen­dents del Minis­teri.

Més enllà de les ten­si­ons polítiques entre Cata­lu­nya i el govern esta­tal i de la tendència cen­tra­lit­za­dora de bona part de la legis­lació apro­vada per l'exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy, el govern català espera que el minis­teri que diri­geix Wert aposti per un model de reforma prou fle­xi­ble, com de fet ho va fer ja en matèria de taxes apro­vant una for­qui­lla prou àmplia perquè cada comu­ni­tat autònoma pogués triar la seva política de preus. A més, altres CA amb un sis­tema uni­ver­si­tari pun­ter com són Madrid i València també apos­ten per avançar cap a una reforma fle­xi­ble que faci­liti marge de mani­o­bra. Però aquest no és un clam gene­ral. Tal com des­taca el rec­tor de la UAB, “hi ha un aspecte cul­tu­ral que cal tenir en compte, perquè hi ha deter­mi­nats ter­ri­to­ris de l'Estat que els agrada estar regu­lats”. De fet, a hores d'ara encara és una incògnita si final­ment l'exe­cu­tiu espa­nyol obrirà el debat de la reforma uni­ver­sitària. Algu­nes veus espe­cu­len que un fac­tor clau serà la con­tinuïtat del minis­tre Wert si final­ment Rajoy opta per fer can­vis en el govern coin­ci­dint amb les pro­pe­res elec­ci­ons euro­pees. “Però qual­se­vol ini­ci­a­tiva que pugui tenir un impacte social tan gran com aquesta no es pot dei­xar per l'any que ve, que és l'últim de la legis­la­tura”, des­taca Martí Pare­llada.

D'altra banda, en la decisió final del minis­tre pesarà molt també la pressió que exer­ceixi la comu­ni­tat uni­ver­sitària, i aquí les diferències entre ter­ri­to­ris són també evi­dents. A Cata­lu­nya domina un cert con­sens sobre la neces­si­tat d'empren­dre aquesta reforma, “en part perquè la política de recerca i la gestió de les ins­ti­tu­ci­ons de recerca ja estan apun­tant a aquest nou model de gover­nança”, explica Pare­llada. I tant si Wert com­pleix el seu com­promís d'ini­ciar la reforma abans de l'estiu com si al final l'ajorna, el que té clar la comu­ni­tat és que el procés ha de ser obert.

Model català de contractació

El capítol de personal es menja bona part del pressupost de les universitats. El problema és que els centres tenen poca capacitat per triar bona part del seu personal, que es mou dins el circuit funcionarial amb uns paràmetres marcats des de l'Estat. Per això la Generalitat ha posat un dels accents en la seva actuació universitària dins aquest capítol de personal, i una de les apostes ha estat el programa Serra Húnter, creat el 2003 i que ara el govern ha impulsat de nou amb una segona fase que implicarà la contractació de 75 professors que se seleccionaran partint de criteris d'excel·lència internacional.

El programa Serra Húnter preveu la contractació de més de 500 nous professors fins al 2020. En aquesta primera convocatòria s'han rebut 740 sol·licituds, corresponents a 482 candidats de fins a 38 països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.