Gran angular

País esquerdat per l'aigua de l'Ebre

Mentre els regants de Lleida celebren poder captar més aigua, es tensen les relacions entre els dos marges de la desembocadura

La possibilitat que la comunitat de regants pugui negociar amb la concessió aixeca recel

Al punt de sor­tida de la mani­fes­tació que el 30 de març va aple­gar més de 10.000 per­so­nes a Sant Jaume d'Enveja hi havia una pin­tada car­re­gada de verí con­tra Manel Masià. És el pre­si­dent de la comu­ni­tat de regants de la dreta de l'Ebre i se l'asse­nyala amb el dit per ser un dels sig­nants del pla de la Conca de l'Ebre, un docu­ment que aprova rebai­xar els hectòmetres cúbics d'aigua al tram final del riu i que, a més, dóna llum verd a la cre­ació de 445.000 noves hectàrees de rega­diu en els trams supe­ri­ors del riu (ter­res de Lleida, l'Aragó i la Rioja). Si l'aigua s'escola Ebre amunt, la desem­bo­ca­dura perd cabal i això genera temors, recels i pre­o­cu­pa­ci­ons en unes ter­res on l'agri­cul­tura és el clau roent a què s'aga­fen mol­tes but­xa­ques. Igual­ment, col·lec­tius eco­lo­gis­tes també s'han aixe­cat en peu de guerra perquè menys aigua dolça com­pro­met el medi natu­ral i la super­vivència de la flora i la fauna del Delta. Un lament, aquest, que també dei­xen sen­tir els ope­ra­dors turístics que asso­cien la via­bi­li­tat del seu negoci a la per­vivència de la que és la zona humida més gran del país (320 quilòmetres qua­drats de Parc Natu­ral).

Les 13.581 hectàrees que engloba la dreta de l'Ebre s'este­nen per Amposta, Sant Jaume d'Enveja i Sant Car­les de la Ràpita i estan en mans de 4.952 regants. L'aigua és bàsica per als seus cul­tius (arròs, cítrics i hor­ta­lis­ses) i són ells els qui han de deci­dir cap a on s'ori­enta el vot de la comu­ni­tat de regants en cada decisió que pugui com­pro­me­tre el cabal. Però no són poques les veus que diuen que la comu­ni­tat de regants peca de pràcti­ques pròpies de cacic i que emmu­deix l'opinió dels dis­si­dents. Manel Masià es defensa: “Tots els arros­sai­res estem d'acord. Ni a les reu­ni­ons ni a la junta de govern ningú ha dit res en con­tra. A la mani­fes­tació aquesta, de gent de fora n'hi havia molta, però pocs arros­sai­res.”

Al marge esquerre en dis­cre­pen ober­ta­ment. José Pedro Cas­tells és pre­si­dent de la comu­ni­tat de regants de l'esquerra de l'Ebre, un total de 10.500 hectàrees d'arros­sars que s'este­nen pels ter­mes de l'Aldea, l'Ampo­lla, Camar­les i Del­te­bre. Explica que a la riba esquerra “com­par­tim total­ment el sen­ti­ment dels mani­fes­tants perquè el que volem tots és que el Delta no des­a­pa­re­gui”. Cas­tells qua­li­fica de “bona relació” la que man­te­nen amb la junta de govern de la part dreta, asse­nyala que “tenim interes­sos comuns” i posa com a exem­ple la pre­o­cu­pació per la regressió del Delta (el fet que el mar es vagi men­jant ter­reny als arros­sars i a les lla­cu­nes de la desem­bo­ca­dura). Ara bé, és con­tun­dent quan diu “nosal­tres defen­sem els arros­sai­res” i quan explica que, pre­ci­sa­ment per defen­sar-los, la junta va forçar a dimi­tir Lluís Pegue­ro­les. Pegue­ro­les era l'antic pre­si­dent dels regants de l'esquerra i va haver de ple­gar després de sig­nar el Pla de Conca tot i actu­ant, supo­sa­da­ment, d'esquena a la volun­tat de la junta de govern.

Masià s'aferra a aque­lla una­ni­mi­tat sig­nada en el Pla de Conca (un docu­ment nego­ciat i redac­tat a cavall de Madrid i Sara­gossa, sem­pre lluny de les Ter­res de l'Ebre) per insis­tir que “els arros­sai­res pen­sem tots el mateix, el que volem és poder regar”. Cas­tells, en canvi, entén que el pla de Conca sigui aplau­dit riu amunt perquè “cadascú defensa el que li convé i és evi­dent que han gua­nyat hectàrees de rega­diu”, però pre­fe­reix no pro­nun­ciar-se sobre els motius que por­ten els veïns de la dreta a mos­trar-se ferms a favor d'un pla que per­ju­dica qui ha de cap­tar aigua del tram final: “Nosal­tres hi sor­tim per­dent.”

De fet, els regants de Lleida aplau­dei­xen els nous cabals i també hi està a favor la Pae­ria (en mans soci­a­lis­tes i que fa de con­trapès admi­nis­tra­tiu a la crítica que ha opo­sat CiU des del Govern de la Gene­ra­li­tat). El pre­si­dent del canal Segarra-Gar­ri­gues, Josep Maria Jové, dóna xifres del ren­di­ment que tre­uen els page­sos llei­da­tans del sub­mi­nis­tra­ment d'aigua: “Uti­lit­zem l'aigua per a pro­duir ali­ments, i Cata­lu­nya n'és defi­citària, perquè de cada quilo de gra que es pro­du­eix, se n'impor­ten dos.”

El con­tro­ver­tit pla de conca per­met a les comu­ni­tats de regants espe­cu­lar amb les hectàrees de reg que no uti­lit­zen. És a dir, una comu­ni­tat que no usi part d'una con­cessió d'aigua la pot ven­dre. Manel Masià, però, nega que esti­gui mer­ca­de­jant amb l'aigua i asse­gura el seu interès per pre­ser­var el model agrícola al Delta perquè “jo porto 100 hectàrees de terra a Amposta”. En canvi, acusa els crítics dient que “la majo­ria dels qui es quei­xen no tenen ni un pam de terra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.