Eines

Responsabilitat acreditada

La Fundació Bequal impulsa un segell que certifica les empreses amb bones pràctiques en inclusió de persones amb discapacitat

El segell tindrà una versió per a administracions públiques

Fa tres anys que diverses entitats que treballen en l'àmbit de les persones amb discapacitat van iniciar converses per analitzar la possibilitat de crear un segell global que acredités les empreses compromeses amb la inclusió d'aquest col·lectiu. Eren la Fundació ONCE, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), la Federació Espanyola de Centres Especials de Treball (Feacem, per la seva sigla en castellà) i la Fundació Seeliger y Conde. De fet, aquesta darrera ja n'havia creat un de similar pel seu compte i, amb aquesta iniciativa compartida, pretenia donar més valor a l'acreditació. I ho van fer a través de la Fundació Bequal, nascuda de l'impuls de totes quatre.

La idea parteix de la constatació del risc d'exclusió de les persones amb discapacitat i la creença que la inclusió al món laboral i a l'empresa resulta determinant per anul·lar-lo. El president de la Fundació Bequal i del Cermi, Luis Cayo Pérez, defineix el segell com un “incentiu” que, a través del reconeixement per les bones pràctiques en la inclusió de persones amb discapacitat, impulsa les empreses a ser millors i més excel·lents en aquesta matèria.

Un comitè independent avalua fins a 70 indicadors relatius a set àrees, que van des de la contractació de persones amb discapacitat fins a l'accessibilitat. En el cas de la contractació, per exemple, es reconeix aquelles companyies que van més enllà de la Lismi, la normativa que obliga les empreses de més de 50 treballadors a fer que almenys el 2% dels llocs de treball estiguin ocupats per persones amb discapacitat. En el cas de l'accessibilitat, per exemple, es tenen en compte aspectes com si les pàgines web estan adaptades o si les instal·lacions de les empreses són accessibles.

La fundació ha establert diferents categories (bàsic, plus i premium) en funció de si es compleixen uns mínims o si el compromís és el màxim possible. “És progressiu”, explica Pérez. “Les empreses poden obtenir un nivell més baix i després reforçar l'aposta i apujar-lo. També és una invitació a continuar millorant en aquest àmbit”, afegeix.

Les pioneres.

La Fundació Bequal ja ha entregat segells a l'asseguradora Pelayo, l'hotelera Confortel i la constructora Acciona. Pérez afirma que n'hi ha cinc més que ja tenen l'acreditació concedida, però que encara no se'ls n'ha fet entrega d'aquesta de manera oficial. A més, segons diu, en cartera, n'hi ha moltes més, que esperen ser avaluades per aconseguir el certificat. “Hi ha molt interès, sobretot en empreses que ja feien un esforç en aquest àmbit i que ara el volen acreditar”, explica.

És el cas d'Abertis, que aquesta mateixa setmana se sotmetrà a l'auditoria del comitè independent que ha de determinar si mereix el segell. Joan Rafel, el director corporatiu de persones i d'organització de la companyia catalana, assegura que el fet d'interessar-se per tenir el segell Bequal ha estat, per ells, un pas natural. Anteriorment havien treballat amb la Fundació Seeliger y Conde, i havien aconseguit el segell creat fa anys per aquesta entitat i que es pot considerar l'embrió del Bequal.

“Ja abans havíem fet coses en aquest àmbit, però volíem posar-ho en ordre i que la certificació funcionés com a palanca i ens fes una empenta”, comenta Rafel. Segons el directiu, el fet que algú extern a l'empresa analitzi les polítiques en relació amb les persones amb discapacitat pot ajudar a identificar aspectes que pots millorar i a posar ordre en les que ja portes a terme. I ho compara amb les certificacions de qualitat en sectors com ara l'automoció, l'obtenció de les quals es converteix, diu, en maneres de millorar.

A això s'ha d'afegir una qüestió d'imatge perquè el segell no deixa de ser una prova que una empresa té bones pràctiques. I, segons Rafel, per exemple, els fons inversors cada vegada tenen més en compte qüestions relacionades amb la responsabilitat social corporativa.

Futur.

La fundació ja està treballant en l'adaptació del segell per tal de poder certificar també administracions i entitats públiques, una novetat que esperen tenir llesta a finals d'any o principis del proper. El pla estratègic també preveu fer el salt a l'estranger, si la iniciativa es consolida en l'àmbit espanyol. “Sobretot pensem en Amèrica del Sud”, avança Pérez, on moltes empreses espanyoles hi tenen activitat. El president de la fundació creu que aquesta internacionalització afavoriria l'intercanvi de bones pràctiques. “Si no ens cansem de parlar de la globalització econòmica, també ha d'haver-hi globalització de l'RSC, d'allò social i de la inclusió”, clama.

Els criteris excloents

Es té en compte que les empreses no incompleixin la Lismi, la llei de mesures d'impuls de la societat de la informació, ni els criteris mínims d'accessibilitat establerts. Tampoc es concedeix el segell si hi ha sentències condemnatòries per incompliment dels principis d'igualtat i no discriminació, i si no porta a terme polítiques en matèria d'igualtat.

Els indicadors analitzats

El comitè avaluador té en compte fins a 70 indicadors referents a set àmbits. A cadascun d'aquests se li ha assignat una ponderació determinada. Es tenen en compte aspectes relacionats amb l'estratègia i el lideratge, la gestió dels recursos humans, l'accessibilitat, la comunicació, els clients, la compra responsable i l'acció social.

Tres segells per tres nivells

La fundació ha creat tres categories de certificació en funció del grau de compromís amb la inclusió de les persones amb discapacitat: els segells bàsic, plus i premium. La intenció és que les empreses tinguin un incentiu per aconseguir una acreditació més positiva i millorin les pràctiques. També hi ha un certificat de compliment de la Lismi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.