Emprenedors

Un sistema atomitzat

Un informe del CTESC posa en evidència l'excessiva fragmentació de les iniciatives públiques i privades per a l'impuls de l'emprenedoria en un mapa on el que domina sobretot és l'autoocupació

El CTESC demana més mesures per consolidar els projectes
El 62,5% dels emprenedors són autònoms sense
cap assalariat

Fomen­tar i donar suport a l'empre­ne­do­ria, sí, però amb rigo­ro­si­tat. Aquest és un dels prin­ci­pals argu­ments que es recu­llen a l'informe L'empre­ne­do­ria a Cata­lu­nya, pre­sen­tat aquesta set­mana pel Con­sell de Tre­ball Econòmic i Social de Cata­lu­nya, el CTESC.

L'òrgan con­sul­tor de la Gene­ra­li­tat posa en evidència un eco­sis­tema on les ini­ci­a­ti­ves diri­gi­des als empre­ne­dors s'han mul­ti­pli­cat en els dar­rers anys tant des del món públic com des del pri­vat, sovint sense molta coor­di­nació i amb un enfo­ca­ment no sem­pre selec­tiu. “S'ha de fomen­tar l'empre­ne­do­ria però amb rigo­ro­si­tat, no tot­hom pot ser empre­ne­dor”, explica Mercè Garau, ponent de l'informe i con­se­llera del CTESC.

Aquesta mateixa ato­mit­zació és l'ele­ment més defi­ni­tori del mapa català d'empre­ne­dors, on, segons recull l'estudi, el per­fil que hi pre­do­mina és el d'un autònom sense assa­la­ri­ats. Segons dades de l'informe GEM reco­lli­des pel CTESC, l'any 2011 el 62,5% dels empre­ne­dors cata­lans entra­ven en aquesta cate­go­ria, un per­cen­tatge espe­ci­al­ment ele­vat en com­pa­ració amb altres països del nos­tre entorn.

Per la resta el per­fil empre­ne­dor pre­do­mi­nant a Cata­lu­nya -home, de 40 anys, i amb estu­dis- cor­res­pon a la imatge uni­ver­sal dels nous empre­sa­ris, i a pesar que la crisi està fent aug­men­tar els qui s'hi abo­quen per manca d'alter­na­ti­ves, el 75% encara ho fan perquè detec­ten una opor­tu­ni­tat de negoci.

Entre el 15% i el 17% de la població està immersa en pro­ces­sos empre­ne­dors, uns nivells que situen Cata­lu­nya en la mit­jana euro­pea, però tot i així el CTESC con­si­dera que encara cal valo­rar aquesta acti­vi­tat. Per a això reco­mana entre d'altres mesu­res tre­ba­llar més en la implan­tació de la cul­tura empre­ne­dora des de l'escola, “no tant com una assig­na­tura més sinó amb un trac­ta­ment trans­ver­sal que apropi als alum­nes la capa­ci­tat d'assu­mir rep­tes i la capa­ci­tat de con­ver­tir idees en acci­ons”, des­taca Garau.

Pre­ci­sa­ment en el pas per pas­sar de la idea al negoci el CTESC posa en evidència el fre que suposa encara l'exces­siva buro­cra­tit­zació i l'existència d'una legis­lació poc pen­sada per a les empre­ses més micro. “L'admi­nis­tració encara es per­cep majo­ritària­ment entre els empre­ne­dors com un obs­ta­cle”, explica Xavier Riu­dor, direc­tor de l'informe i direc­tor del gabi­net tècnic del CTESC.

Per cap­gi­rar aquesta situ­ació l'informe recull la neces­si­tat d'avançar de manera deci­dida en la sim­pli­fi­cació admi­nis­tra­tiva i en la cons­trucció d'una relació de con­fiança entre admi­nis­tració i empresa. En altres parau­les, fer rea­li­tat la filo­so­fia del busi­ness fri­endly.

Incen­tius fis­cals.

Però l'informe també recull mesu­res més específiques que per­me­tin reduir els cos­tos per esde­ve­nir empre­ne­dor. Bàsica­ment mesu­res fis­cals com l'exempció de pagar impos­tos durant els pri­mers mesos, una boni­fi­cació de les quo­tes a la Segu­re­tat Social, poder cotit­zar a temps par­cial, o una moratòria en les llicències muni­ci­pals.

A més cal­dria, diu el CTESC, fer que mesu­res com la intro­ducció de l'IVA de caixa pas­sin del paper a la rea­li­tat ja que, tal com està plan­te­jada, des­taca l'informe, no ha faci­li­tat que gai­res pimes i autònoms s'hi hagin sumat. “Ara mol­tes es tro­ben que no poden apli­car-ho perquè als seus cli­ents no els interessa”, apunta Riu­dor.

A més l'informe també posa l'èmfasi en la neces­si­tat de faci­li­tar l'accés a finançament per a aquests empre­ne­dors, i en aquest punt reco­mana tre­ba­llar per implan­tar un sis­tema català de microcrèdits així com per equi­pa­rar la fis­ca­li­tat dels inver­sors pri­vats amb la del capi­tal de risc. A més l'informe també demana que es pugui capi­ta­lit­zar el 100% de l'atur i posa d'exem­ple el País Basc, on el govern autonòmic com­pensa la part que no es pot capi­ta­lit­zar (aquesta és una com­petència esta­tal).

I més enllà d'impul­sar la cre­ació de noves empre­ses el CTESC alerta que més de la mei­tat dels nous pro­jec­tes no superen els pri­mers anys de vida i, per tant, demana avançar en mesu­res que per­me­tin la seva via­bi­li­tat. “Fal­ten ini­ci­a­ti­ves que aju­din a con­so­li­dar els pro­jec­tes com acce­le­ra­do­res i tasca d'acom­pa­nya­ment més enllà de la fase més ini­cial”, des­taca Garau.

Final­ment l'informe del CTESC també des­taca la neces­si­tat de faci­li­tar que aquells empre­ne­dors que han fra­cas­sat puguin tor­nar a empren­dre. “Cal, pri­mer de tot, can­viar un entorn econòmic i social que encara pena­litza i estig­ma­titza el fracàs”, apunta Riu­dor. En aquest sen­tit, el CTESC aposta sobre­tot per esta­blir una sepa­ració defi­ni­tiva entre el patri­moni per­so­nal i l'empre­sa­rial. L'informe cri­tica a més algu­nes mesu­res exclo­ents com el fet que una per­sona amb deu­tes pen­dents amb l'admi­nis­tració no es pugui donar d'alta d'autònom. “Al final estàs abo­cant aquesta per­sona a l'eco­no­mia sub­mer­gida”, des­taca el direc­tor de l'informe i direc­tor del gabi­net tècnic del CTESC.

Una societat que s'espavila

“Subliminarment l'informe apunta cap a un nou model d'Estat.” Amb aquesta frase el conseller d'Empresa, Felip Puig, posava l'èmfasi en la presentació de l'informe del CTESC que moltes de les recomanacions que recull són competència de l'Estat. En aquest sentit, Puig va plantejar la necessitat de tirar endavant d'alguna manera determinades accions “perquè no podem estar esperant” la iniciativa de l'executiu de Madrid. “La societat catalana és emprenedora precisament perquè és una societat que s'ha acostumat a superar els dèficits de l'Estat.” En tot cas Puig també va assumir part de la crítica respecte a la situació d'excessiva atomització. “Sembla un pati d'escola on tothom va darrere la mateixa pilota.” El conseller va destacar que el govern està mirant de coordinar iniciatives a través de Catalunya Emprèn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.