Gran angular

Gual 120, la llosa més famosa

El model més apreciat, més icònic, és el denominat ‘Flor de Barcelona', amb quatre pètals. El dibuix d'aquest model ha estat utilitzat, als darrers anys, com un element de identificació / diferenciació de tot tipus de productes. D'altra banda, les rajoles hidràuliques d'interiors dissenyades per grans figures del modernisme (Alexandre de Riquer, Domènech i Muntaner, Josep M. Pericas, Puig i Cadafalch, Gaudí) han esdevingut objecte de culte entre els afeccionats a les antiguitats d'arreu del món

El panot Flor de Bar­ce­lona, o dels qua­tre pètals ha estat inclòs dins la llista de les 116 ico­nes turísti­ques de Cata­lu­nya, que va ésser con­fec­ci­o­nada, a petició de l'Agència Cata­lana de Turisme, per l'IEC, l'MNAC i el FAD, la màxima auto­ri­tat acadèmica, el més gran museu naci­o­nal i una impor­tant asso­ci­ació de dis­se­nya­dors.

Aquest peça de ciment hidràulic pre­fa­bri­cat del pavi­ment de les vore­res de la ciu­tat de Bar­ce­lona té el seu ori­gen en un con­curs con­vo­cat per l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona el 1906. S'hi van pre­sen­tar set empre­ses pro­duc­to­res de mate­ri­als de cons­trucció: But­sems i Fra­dera, Cabriuja i Seguí, Esco­fet, Font­cu­berta, For­tuny, Orsdà i Vda. de Joan Vilà. El con­curs el va gua­nyar la casa Esco­fet, que havia estat cre­ada el 1886.

Fins aquell moment, les orde­nan­ces muni­ci­pals apro­va­des per l'Ajun­ta­ment el 1857-59 a par­tir dels infor­mes de M. Gar­riga i Roca, F. Daniel i Molina i Ilde­fons Cerdà, esta­blien que els car­rers que s'havien de pavi­men­tar de la ciu­tat ho fos­sin amb llam­bor­des de gra­nit i pedra de Montjuïc. Les llam­bor­des de les vore­res serien de 80 x 30 cm de superfície i 40 cm d'alçada. Des de finals del XIX, la nova tec­no­lo­gia dels mosaics hidràulics de ciment pòrtland per­me­tia la fabri­cació en sèrie de rajo­les per als inte­ri­ors de les cases, i de panots, les rajo­les per als pavi­ments del car­rer. Les mides dels panots serien més reduïdes: 20 x 20 cm de superfície i 4 cm d'alçada.

Els estu­di­o­sos/obser­va­dors han iden­ti­fi­cat uns 18 models dife­rents de panots a la ciu­tat de Bar­ce­lona: de 4 pas­ti­lles qua­dra­des, de 4 pas­ti­lles amb 4 cer­cles, de 5 bar­res o macar­rons, de 3 ane­lles concèntri­ques, de 16 tacs, de 50 tacs.

El model més apre­ciat, més icònic, és el deno­mi­nat Flor de Bar­ce­lona, amb qua­tre pètals. El dibuix d'aquest model ha estat uti­lit­zat, als dar­rers anys, com un ele­ment de iden­ti­fi­cació/dife­ren­ci­ació de tot tipus de pro­duc­tes. D'altra banda, les rajo­les hidràuli­ques d'inte­ri­ors dis­se­nya­des per grans figu­res del Moder­nisme (Ale­xan­dre de Riquer, Domènech i Mun­ta­ner, Josep M. Peri­cas, Puig i Cada­falch, Gaudí) han esde­vin­gut objecte de culte entre els afec­ci­o­nats a les anti­gui­tats d'arreu del món. El 1904, Gaudí dis­senyà per a l'inte­rior de parts de pisos de la Casa Milà uns panots verds hexa­go­nals amb relleus marins, que, al 1996, seran reproduïts i fabri­cats per Esco­fet per pavi­men­tar el pas­seig de Gràcia.

A par­tir de 1916, la pro­ducció de panots per a l'Eixam­ple de Bar­ce­lona es dis­parà. També, a altres ciu­tats, amb altres models. Per exem­ple, al 1936, les rajo­les l'espiga de Súria. I, a més d'Esco­fet, també amb altres empre­ses. Per exem­ple, Mosaics Cap­de­vila, de 1932.

A par­tir de 1979, els nous ajun­ta­ments democràtics es pro­po­sen refer les ciu­tats i fer-les més pro­pe­res a les neces­si­tats bàsiques dels ciu­ta­dans. A par­tir de 1986-90, l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, el Ser­vei d'Ele­ments Urbans, amb l'arqui­tecte Rafael de Càceres al cap­da­vant, dis­se­nya el Gual 120. És un con­junt de, ini­ci­al­ment, 3 + 8 peces de gra­nit de 120 cm de llarg, amb un màxim d'un 12% de pen­dent a la seva zona cen­tral, que fa de tran­sició entre les vore­res i les calçades, i per­met evi­tar el sotracs dels cot­xets de les cri­a­tu­res i les cadi­res de rodes dels qui tenen mobi­li­tat reduïda.

Serà un dels fac­tors que poden aju­dar a expli­car el caràcter aco­lli­dor de la ciu­tat. O, si es vol, una de les mol­tes peti­tes/grans actu­a­ci­ons públi­ques/pri­va­des que han con­tribuït al sor­pre­nent èxit euro­peu ( i mun­dial) de la ciu­tat de Bar­ce­lona.

La raó del Gual 120 és sim­ple: aquest tipus de gual fa pos­si­ble que pràcti­ca­ment tot­hom pugui sor­tir al car­rer i moure's pels car­rers i les pla­ces dures de la ciu­tat amb una certa como­di­tat. En 20 anys (1990-2010) als 2.617 km de vore­res de Bar­ce­lona, l'Ajun­ta­ment de la ciu­tat ha arri­bat a incloure-hi un total de 10.056 Guals 120. I, també, 25.909 guals de tipus més petit: Guals 60, Guals 40 o Guals 20. El model Bar­ce­lona també són aquests 10.056 guals.

“Un segle de rajola en rajola”

A Manresa, des de 1913, fundada per Bernat Martí, amb una anada i tornada al País Valencià, entre 1921 i 1931, l'empresa Mosaics Martí fabrica mosaics hidràulics per a interiors i panots per a voreres dels carrers de les ciutats. Segons explica Regió 7, Mosaics Martí va anar recollint la maquinària de les rajoleres que tancaven, i produint, en alguns moments, només panots. Fins que, als anys 1980, el gust pels mosaics va retornar. La producció rajola per rajola i la restauració de rajoles antigues parcialment malmeses han estat el fil conductor de la continuïtat de l'empresa manresana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.