Gran angular

Les eleccions del 25-M al Parlament Europeu

Del 14 al 17 d'abril ha tin­gut lloc l'última sessió de la setena legis­la­tura del Par­la­ment Euro­peu, que, a més d'opo­sar-se a la des­in­te­gració d'Ucraïna, ha apro­vat defi­ni­ti­va­ment nous ele­ments de la Unió Bancària Euro­pea per mini­mit­zar el cost per als con­tri­bu­ents dels res­cats ban­ca­ris fent pagar els res­cats a acci­o­nis­tes i cre­di­tors.

Però si aquest ha sigut el tema més impor­tant apro­vat en aquest últim ple, també s'han trac­tat temes de gran trans­cendència per a Europa i els euro­peus: inter­can­viar pro­jec­tes pel pro­grama Fron­tex, pel qual es tracta d'evi­tar el des­con­trol fron­te­rer que pos­si­bi­lita la situ­ació d'irre­gu­la­ri­tats immi­gratòries, i altres temes que inclo­uen des d'idees per acti­var les pimes o la mobi­lit­zació del fons euro­peu d'adap­tació a la glo­ba­lit­zació o la pro­tecció dels con­su­mi­dors en els ser­veis d'uti­li­tat pública.

Hi ha hagut també un debat entre els pre­si­dents dels set grups polítics amb repre­sen­tació al Par­la­ment Euro­peu per tal de con­cer­tar la forma en què es durà a terme l'elecció del pròxim pre­si­dent de la Comissió Euro­pea pel període 2014-2019 d'acord amb el que va esta­blir el Trac­tat de Lis­boa. Un trac­tat de Lis­boa, per cert, que va reforçar molt i molt les com­petències que fins ara havia tin­gut el Par­la­ment Euro­peu. Europa avança i el Par­la­ment Euro­peu té molt a dir en els pro­ce­di­ments legis­la­tius perquè té code­cisió amb el Con­sell en gai­rebé tots els temes que pro­posi la Comissió Euro­pea.

És per això, pre­ci­sa­ment, que més que mai s'hau­ria de pro­duir un alt nivell de par­ti­ci­pació en les pro­pe­res elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu, pre­vis­tes per al dia 25 de maig, amb excepció d'alguns estats mem­bres on les elec­ci­ons no es faran en diu­menge sinó en altres dies d'aquell cap de set­mana. Només a Bèlgica, Xipre i Grècia el vot és obli­ga­tori. En tots els països es vota a par­tir dels 18 anys, excepte a Àustria, on es fa a par­tir dels 16 anys. Les moda­li­tats de vot i les cir­cums­crip­ci­ons elec­to­rals són de moment dife­rents als 28 estats mem­bres.

751 dipu­tats.

En les pro­pe­res elec­ci­ons els euro­peus ele­gi­rem 751 dipu­tats, que són menys que els 766 que teníem fins ara. Els ale­manys en tri­a­ran 96, els fran­ce­sos 74, els ita­li­ans 73, els espa­nyols 54, els polo­ne­sos 51 i els roma­ne­sos 32. A par­tir d'aquí i pel fet de tenir menys població, les xifres d'euro­di­pu­tats que els elec­tors de cada estat mem­bre poden triar va bai­xant fins als sis de Luxem­burg, Xipre i Malta.

L'impor­tant en la vida del Par­la­ment no és, però, la naci­o­na­li­tat dels euro­di­pu­tats, sinó el par­tit polític del qual són i que deter­mi­nen les cor­res­po­nents majo­ries per apro­var els texts legis­la­tius segons les ori­en­ta­ci­ons polítiques de cada grup.

Fins ara el grup par­la­men­tari euro­peu més nombrós era el del Par­tit Popu­lar Euro­peu, amb 274 euro­di­pu­tats, seguit per l'Aliança Pro­gres­sista de Soci­a­lis­tes i Demòcra­tes, amb 195, i l'Aliança de Demòcra­tes i Libe­rals, amb 84.

Aquests tres grans grups polítics del Par­la­ment Euro­peu tenen el seu res­pec­tiu cap de llista com a pro­posta per pre­si­dir la Comissió Euro­pea si obte­nen els resul­tats elec­to­rals que espe­ren. Si gua­nyes­sin els popu­lars, la pre­sidència de la Comissió Euro­pea seria per al luxem­burguès i fins fa poc pre­si­dent de l'euro­grup Jean-Claude Juncker; si gua­nyes­sin els soci­a­lis­tes el pre­si­dent seria l'ale­many Mar­tin Schulz, i el can­di­dat libe­ral i fede­ra­lista euro­peu, el belga Guy Ver­hofs­tadt. Els can­di­dats d'altres grups no tenen pos­si­bi­li­tats de ser pre­si­dents perquè tenen mis­sat­ges que no tenen aco­llida majo­ritària a Europa: verds, esquer­res, ultra­dreta, i euròfobs i euro­escèptics de tota mena, i, per altra banda, estan molt desu­nits en les seves rei­vin­di­ca­ci­ons i posi­ci­ons polítiques sobre aus­te­ri­tat o sobre medi ambi­ent, sobre ener­gia o, en gene­ral, res­pecte a “més o menys Europa”.

Un par­la­ment més fort.

De cara a la nova legis­la­tura, que començarà en les elec­ci­ons euro­pees del 25 de maig, el Par­la­ment tindrà més res­pon­sa­bi­li­tats tant per les atri­bu­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals de code­cisió legis­la­tiva com perquè la Unió Euro­pea que el Par­la­ment Euro­peu codi­ri­geix té ara més fun­ci­ons per a la gestió de l'eco­no­mia euro­pea i perquè té més res­pon­sa­bi­li­tats mun­di­als en les àrees del comerç i la coo­pe­ració huma­nitària i de desen­vo­lu­pa­ment. però haurà també de fer els pos­si­bles –en col·labo­ració amb el governs– per demos­trar als euro­de­ce­buts que la UE no és tan inútil com alguns diuen que és per tal de no reconèixer que mol­tes de les cul­pes que s'atri­bu­ei­xen a Europa són cul­pes dels governs dels estats mem­bres. El nou Par­la­ment Euro­peu haurà de llui­tar perquè les polítiques euro­pees seguei­xin sent el que ha sigut el model euro­peu d'estat del benes­tar i no un model estric­ta­ment neo­li­be­ral i d'aus­te­ri­tat cre­a­dor de molts indig­nats i molts euro­escèptics. La con­nivència del Par­la­ment Euro­peu amb el Banc Cen­tral Euro­peu serà, també, molt necessària.

Difícils equi­li­bris.

És evi­dent que la inte­gració euro­pea té una ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació com­pli­cada que no sem­pre és ben entesa pels ciu­ta­dans no espe­ci­a­lis­tes i que ha de man­te­nir difícils equi­li­bris entres els seus 28 estats mem­bres i les seves 273 regi­ons amb estruc­tu­res pro­duc­ti­ves, tra­di­ci­ons, nivells de renda i d'atur molt dife­rents i, fins i tot, posi­ci­ons polítiques desi­guals i aspi­ra­ci­ons dife­rents. La recerca d'aquests equi­li­bris és quel­com que no poden fer ni el Con­sell ni la Comissió Euro­pea, i encara menys orga­nis­mes con­sul­tius com el Comitè de les Regi­ons o com el Comitè Econòmic i Social. És quel­com que ha de fer el Par­la­ment com a expressió que la UE no és una rea­li­tat allu­nyada de la ciu­ta­da­nia o poc democràtica. És per això que el Par­la­ment Euro­peu ele­git el maig del 2014 té molt a apor­tar per convèncer tots els euro­peus que sense una Europa forta el nos­tre Vell Con­ti­nent està con­dem­nat a la seva irre­llevància en el món glo­ba­lit­zat d'avui i de demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.