Focus

Jesús Loma-Ossorio

President d'AEQT

“Per descomptat, a Europa es tancaran plantes”

Amb el ChemMed reivindiquem que les condicions són òptimes per retenir indústria
Intentarem ser capaços de defensar les plantes que tenim a Tarragona

El sec­tor químic va supor­tar prou bé la crisi i les pre­vi­si­ons que fa la Fei­que amb vista al 2014 són opti­mis­tes. Com­par­teix aquesta impressió?
Les plan­tes químiques han de ser grans per ser com­pe­ti­ti­ves. Ara bé, el sec­tor químic ja va fer els ajus­tos abans de la crisi.
La van pre­veure?
Més aviat va ser per com­plir amb les neces­si­tats que ens gene­rava l'expor­tació.
Un cop el mer­cat intern es recu­peri, diu que min­va­ran les expor­ta­ci­ons. Man­te­nir els volums alts no és la solució per tenir plan­tes més grans i més con­trac­tació?
Si la demanda inter­na­ci­o­nal és alta, valdrà la pena inver­tir en aug­ments de capa­ci­tat, però això dependrà sem­pre de les con­di­ci­ons i de les pos­si­bi­li­tats que tin­guem per ser com­pe­ti­tius.
L'argu­ment que tre­uen sem­pre és el dels cos­tos energètics.
Exacte. Tenim dos nivells de com­petència: un d'euro­peu i l'altre amb els EUA i el Pròxim Ori­ent. Dins la comu­ni­tat euro­pea, per ser com­pe­ti­tius ens calen les matei­xes con­di­ci­ons que tenen altres plan­tes químiques. A Europa hi ha una sèrie de nor­mes i direc­ti­ves que alguns països han imple­men­tat i d'altres no. Passa amb les xar­xes tan­ca­des, per les quals un polígon químic es pot ali­men­tar per una sola con­nexió exte­rior i, lla­vors, es dis­tri­bu­eix inter­na­ment en funció de les neces­si­tats de cada planta. Les xar­xes tan­ca­des estan imple­men­ta­des a quasi tots els països euro­peus, però no a l'Estat espa­nyol. El govern contínua­ment diu que vol aju­dar la indústria perquè és un motor impor­tant de l'eco­no­mia, però li falta com­ple­tar amb mesu­res aquesta decla­ració d'inten­ci­ons.
Doncs sem­bla que la indústria química té influència en l'admi­nis­tració. El cor­re­dor medi­ter­rani n'és un exem­ple.
La química és la segona expor­ta­dora a l'Estat espa­nyol, només al dar­rere de l'agro­a­li­mentària, i cre­iem que és un sec­tor que val la pena defen­sar. Exer­cim pressió dins de les nos­tres pos­si­bi­li­tats, si no arri­barà el dia que tro­ba­rem difi­cul­tats per man­te­nir les plan­tes que tenim per exem­ple a Tar­ra­gona.
L'amenaça és latent?
Si hi ha un excés d'oferta, caldrà tan­car les plan­tes més anti­gues que tin­guin una situ­ació com­pe­ti­tiva menor i, per des­comp­tat, a Europa es tan­ca­ran plan­tes. Inten­ta­rem que, quan arribi aquest moment, siguem capaços de defen­sar les que tenim a Tar­ra­gona.
En una hipotètica llista de clústers químics en risc de tan­ca­ment, Tar­ra­gona sor­ti­ria a la zona ver­me­lla?
És difícil de res­pon­dre, però sí que és cert que hem ana­lit­zat les con­di­ci­ons que tenim en com­pa­ració amb altres clústers euro­peus. La missió del Chem­Med és rei­vin­di­car-nos i demos­trar que les con­di­ci­ons són òpti­mes per rete­nir la indústria que ja tenim i per cap­tar la indústria química del futur, que serà de més valor afe­git i més diver­si­fi­cada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.