Opinió

Informar ‘versus' manipular

El Codi Euro­peu de Deon­to­lo­gia del Peri­o­disme del Con­sell d'Europa de 1993 indica que la funció del peri­o­disme no és crear opinió pública sinó trans­me­tre infor­mació al ciu­ta­dans, que és un dret fona­men­tal. També es diu que les notícies han d'estar regi­des per la vera­ci­tat i impar­ci­a­li­tat, dife­ren­ci­ant-les de rumors i opi­ni­ons.

Per tal de vet­llar pel dret d'infor­mació, a Cata­lu­nya tenim el Codi Deon­tològic de 1992 del Col·legi de Peri­o­dis­tes, que té el seu equi­va­lent en el Código Den­tológico de la Pro­fesión Periodística de las Aso­ci­a­ci­o­nes de Peri­o­dis­tas Españoles de 1993. Aquests codis inclo­uen el com­promís del peri­o­dista amb valors com el res­pecte a la veri­tat, la no fal­si­fi­cació de les dades, la no omissió d'infor­ma­ci­ons essen­ci­als; i la no publi­cació de mate­rial enganyós o defor­mat. A Cata­lu­nya, el Con­sell de la Infor­mació de Cata­lu­nya cons­tituït pel Col·legi de Peri­o­dis­tes de Cata­lu­nya vet­lla pel com­pli­ment del codi deon­tològic.

Aques­tes referències a codis deon­tològics estan moti­va­des per la per­ple­xi­tat que pro­voca l'ele­vadíssim nivell de mani­pu­lació que hi ha avui dia en el món dels mit­jans de comu­ni­cació. Vegem-ne un exem­ple. Fa unes set­ma­nes la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona va fer públic un informe que inclou una esti­mació de l'impacte econòmic de la inde­pendència. En les pro­jec­ci­ons es diu que el nou estat català nai­xe­ria amb una cai­guda del PIB del 2,4%, però que a llarg ter­mini l'impacte seria posi­tiu amb un incre­ment en el PIB del 7,2%. Ana­lit­zant el trac­ta­ment d'aquesta notícia en vuit dia­ris es pot obser­var el següent. Dels qua­tre prin­ci­pals dia­ris edi­tats a Cata­lu­nya, dos li varen dedi­car por­tada i dues pàgines sen­ce­res i els altres dos dia­ris li dedi­ca­ven mitja pàgina. En els qua­tre casos el con­tin­gut expo­sava ade­qua­da­ment el informe de la Cam­bra, tot i que en un d'ells el titu­lar era enganyós. En les edi­ci­ons cata­la­nes dels dia­ris edi­tats a Madrid l'espai ja bai­xava molt, i li dedi­ca­ven entre un 20% de pàgina i un 5%. En un dels dia­ris el titu­lar i l'arti­cle eren una mica enga­nyo­sos. Als altres tres dia­ris tant els titu­lars com els arti­cles sem­blava que esta­ven par­lant d'un estudi dife­rent.

En resum, una part dels lec­tors varen ser infor­mats fia­ble­ment de l'estudi de la Cam­bra. La resta de dia­ris varen mani­pu­lar, uns menys i els altres més, els seus lec­tors. L'expo­sat és només un exem­ple que posa de mani­fest que no s'està res­pec­tant un dret fona­men­tal. Un ate­nu­ant d'aquest pro­blema és que almenys tenim una plu­ra­li­tat de mit­jans, ja que la situ­ació seria molt pit­jor si només hi hagués una línia edi­to­rial en tots els mit­jans que fomentés el pen­sa­ment únic. De tota manera, tenim dret a exi­gir que la infor­mació sigui veraç. Cal fer-ho per molts motius, i entre ells evi­tar el que deia Goeb­bels, minis­tre de Pro­pa­ganda de Hit­ler: “Si repe­tei­xes una men­tida molts cops, acaba sent veri­tat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.