Borsa

Telefónica arrossega l'Íbex

Les borses reaccionen a l'alça al missatge del BCE d'intervenir al juny per estimular l'economia. Però l'efecte de la promesa s'aigualeix i l'Íbex 35 tanca pla per Telefónica.

La carrera alcista de Gamesa i Banc Sabadell continua forta
a l'empara
de les millores de les recomanacions
sobre els valors

Les pla­ces borsàries con­ti­nuen domi­na­des per la inde­cisió i l'apa­tia. Els inver­sors no tenen grans estímuls que els facin omplir les seves car­te­res, però tam­poc tro­ben excu­ses de pes per allu­nyar-se defi­ni­ti­va­ment dels actius de risc. I en aquesta impas­si­bi­li­tat van movent-se els índexs, incapaços de tren­car la tendència late­ral que dibui­xen des de fa dies.

No obs­tant això, aquesta set­mana que aco­mi­a­dem els inver­sors han rebut amb els braços oberts les parau­les de Mario Draghi, pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE). Tot i no fer res -com té acos­tu­mats els mer­cats- el sim­ple com­promís d'actuar al juny va ale­grar el final de set­mana als par­quets. Draghi no va moure els tipus d'interès en la reunió de dijous, ni va apli­car cap mesura excep­ci­o­nal per com­ba­tre la baixa inflació de la zona euro ni per fre­nar l'apre­ci­ació de la moneda comu­nitària, però va dir que l'enti­tat està pre­pa­rada per inter­ve­nir en la pròxima reunió. I només això va ani­mar les com­pres i va fer sal­tar l'Íbex 35 per sobre dels 10.500 punts, bar­rera que s'havia ennu­e­gat a l'índex.

D'aquesta manera, els inver­sors van pas­sar per alt les ten­si­ons a Ucraïna -que con­ti­nuen con­di­ci­o­nant el dia a dia en els mer­cats finan­cers- i els resul­tats empre­sa­ri­als -que ale­gren i dece­ben gai­rebé a parts iguals- i es van que­dar amb la part posi­tiva del dis­curs de Draghi. No obs­tant això, l'efecte del com­promís de l'italià es va aigua­lir en la dar­rera sessió, en què els inver­sors van pre­fe­rir pas­sar per caixa, no fos cas que la situ­ació a Ucraïna torni a agi­tar-se i sac­segi de nou els mer­cats.

Aquests des­cen­sos van fer bai­xar l'Íbex 35 de la cota dels 10.500 punts però no han evi­tat que l'índex hagi tan­cat la quarta set­mana con­se­cu­tiva amb alces. Així, el selec­tiu va aco­mi­a­dar-se dels inver­sors diven­dres en els 10.487,20 punts, nivell que suposa un lleu guany del 0,12% en cinc ses­si­ons. En les dar­re­res qua­tre set­ma­nes d'avanços, l'índex suma una reva­lo­ració del 2,76% men­tre que la plusvàlua d'ençà que començà el 2014 és del 5,75%. Cal des­ta­car que durant la set­mana l'Íbex ha anat esqui­vant les bai­xa­des de la resta de pla­ces per la revisió de les esti­ma­ci­ons de crei­xe­ment de l'eco­no­mia espa­nyola feta per Brus­sel·les i la bai­xada en l'atur regis­trat a l'abril.

No obs­tant això, en la sessió de diven­dres les bor­ses van expe­ri­men­tar una forta fre­nada que va fer esvair del tot l'efecte del mis­satge de Draghi del dia ante­rior. En el cas del mer­cat espa­nyol, bona part de l'atu­rada va venir per la nega­tiva evo­lució de les acci­ons de Telefónica. L'ope­ra­dora va tocar durant la set­mana màxims anu­als per sobre dels 12 euros, però diven­dres va ser for­ta­ment cas­ti­gada i es va situar entre els valors que més han recu­lat durant la set­mana -més d'un 3%. Això ha pesat en la marxa de l'índex per l'alta pon­de­ració que el valor té en el selec­tiu.

Xifres que dece­ben.

Els inver­sors no han aca­bat de dige­rir bé els bene­fi­cis asso­lits pel grup que pre­si­deix César Ali­erta, que s'han situat per sota de les pre­vi­si­ons dels ana­lis­tes (ha gua­nyat 692 mili­ons, con­tra els 715 esti­mats).

A més, l'acció de Telefónica ha des­comp­tat el paga­ment del divi­dend que ha fet efec­tiu aquesta set­mana i la com­pra d'una par­ti­ci­pació majo­ritària a Canal+.

Acom­pa­nyant l'ope­ra­dora en la llista dels valors que més han retro­ce­dit tro­bem Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) -també cas­ti­gat pels resul­tats-, Indra, Banco Popu­lar i Bol­sas y Mer­ca­dos Españoles (BME). La tec­nològica con­ti­nua sense aixe­car el cap després del retrocés expe­ri­men­tat a l'abril (quan va bai­xar un 7,37% i va esde­ve­nir el pit­jor segon valor del mes), men­tre que BME està patint la reco­llida de bene­fi­cis després de les dar­re­res alces acu­mu­la­des.

Les acci­ons que mal­grat les sig­ni­fi­ca­ti­ves alces acu­mu­la­des en les dar­re­res set­ma­nes no estan amenaçades per la presa de bene­fi­cis són les de Gamesa. L'empresa acu­mula una reva­lo­ració supe­rior al 17% des del 28 d'abril pas­sat. Els inver­sors con­ti­nuen pre­nent posi­ci­ons en el valor després que els bene­fi­cis hagin agra­dat als mer­cats i els ana­lis­tes han anat millo­rant les reco­ma­na­ci­ons sobre el valor. Només en la sessió de diven­dres, les seves acci­ons van pujar més d'un 6%.

Un altre valor que està lluny de fre­nar la seva par­ti­cu­lar car­rera alcista és Banc Saba­dell. Aquesta set­mana s'ha colat de nou en la llista dels títols més alcis­tes, amb un incre­ment en cinc ses­si­ons supe­rior al 3% que situa l'acció de l'enti­tat que pre­si­deix Josep Oliu en els nivells màxims dels dar­rers dos anys.

Davant aquesta tra­jectòria, hi ha experts que reco­ma­nen certa prudència a l'hora d'inver­tir, ja que el recor­re­gut ja podria estar molt limi­tat, men­tre que d'altres millo­ren la seva reco­ma­nació sobre l'enti­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.