Focus

Sols encara podríem pagar més

Més treballadors per pensionista o cotitzacions més elevades abonarien un sistema català

La capa­ci­tat d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent per pagar les pen­si­ons als seus jubi­lats ha estat un dels argu­ments de la por més uti­lit­zats pels con­tra­ris al procés sobi­ra­nista. Sovint s'ha par­lat del pos­si­ble dia després com si l'Estat espa­nyol pogués tan­car una caixa ima­ginària d'on sur­ten els diners per pagar les pen­si­ons, però en un sis­tema de repar­ti­ment com és l'espa­nyol això no té cap sen­tit perquè les pres­ta­ci­ons d'avui es paguen amb el que gene­ren les cotit­za­ci­ons d'avui. No hi ha cap caixa comuna, sinó que en cas que un exer­cici es tan­qui amb superàvit -és a dir, amb més apor­ta­ci­ons a la Segu­re­tat Social que paga­ments a pen­si­o­nis­tes- s'acu­mula el sobrant en el Fons de Reserva de la Segu­re­tat Social per tal de cobrir futurs dèficits.

Sobre aquesta base, i amb els números a les mans, es pot infe­rir que si bé una Cata­lu­nya inde­pen­dent tin­dria a curt ter­mini el pro­blema d'un dèficit gene­rat per l'ele­vada taxa d'atur, podria gau­dir en ter­mes gene­rals d'un sis­tema no només sol­vent sinó amb capa­ci­tat per ser més com­pe­ti­tiu que l'actual. En aquest pri­mer moment una Cata­lu­nya inde­pen­dent tin­dria algun pro­blema “però menys que Espa­nya”, des­taca la pro­fes­sora de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i mem­bre del Cen­tre d'Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Soci­als de la mateixa uni­ver­si­tat, Con­cepció Pat­xot.

Per al direc­tor gene­ral d'Anàlisi i Segui­ment de les Finan­ces Públi­ques de la Gene­ra­li­tat, Ivan Pla­nas, “amb les xifres històriques a la mà sí que es podria dir que un sis­tema català seria sol­vent”, tot i que afe­geix que “cal­dria fer pro­jec­ci­ons per saber les pre­vi­si­ons sobre crei­xe­ment econòmic i evo­lució de l'atur i l'ocu­pació en el futur”.

Millor que la mit­jana.

Més enllà d'aquests efec­tes pro­pis del con­text de crisi i dels que es deri­va­ran de l'enve­lli­ment de la població -i que afec­ten tots els països avançats- Cata­lu­nya dis­posa d'alguns indi­ca­dors con­si­de­ra­ble­ment supe­ri­ors a la mit­jana de l'Estat espa­nyol. Així per exem­ple, i segons les dades de l'INE per al 2010, el salari anual a Cata­lu­nya és una mica supe­rior al de la mit­jana espa­nyola, uns 24.500 euros per prop de 23.000 euros l'any. També és supe­rior la ràtio de tre­ba­lla­dors per pen­si­o­nista. Cal­cu­lada com a ràtio entre població ocu­pada res­pecte de la població jubi­lada o pen­si­o­nista i amb dades de l'INE per a 2011, la ràtio a Cata­lu­nya és de 2,54 tre­ba­lla­dors per pen­si­o­nista, con­tra els 2,48 del con­junt de l'Estat.

A més el per­cen­tatge del salari que es des­tina a la Segu­re­tat Social, és a dir, el volum de les cotit­za­ci­ons, és supe­rior a Cata­lu­nya que al con­junt de l'Estat. Tal com resu­meix el direc­tor del depar­ta­ment d'estu­dis del Cer­cle Català de Nego­cis (CCN), Albert Macià, “com que el sis­tema de pen­si­ons és de repar­ti­ment i a Cata­lu­nya hi ha un 10% menys d'atur, el salari mitjà anual és un 7,3% supe­rior i el nom­bre de tre­ba­lla­dors ocu­pats per pen­si­o­nista és un 2,4% més ele­vat, sumat al dina­misme i diver­si­fi­cació de l'eco­no­mia cata­lana, asse­gura la solvència del sis­tema de pen­si­ons català en un estat inde­pen­dent”. De fet, a par­tir d'aquests fac­tors el mateix CCN o els experts del Col·lec­tiu Wil­son apun­ten que una Cata­lu­nya inde­pen­dent podria apu­jar les pen­si­ons fins a un 10%.

Per a aquests experts el que debi­lita o posa en dubte la solvència futura de les pen­si­ons cata­la­nes no és ni de bon tros una pos­si­ble inde­pendència sinó tot el con­trari, l'opció de roman­dre dins l'Estat espa­nyol. No només per l'ele­vat dèficit de la balança de la Segu­re­tat Social que acu­mula l'Estat sinó també per uns cri­te­ris d'inversió del Fons de Reserva de la Segu­re­tat Social en què s'ha pri­o­rit­zat l'interès esta­tal d'inver­tir en deute públic. “L'Estat espa­nyol no com­pleix l'obli­gació d'inver­tir en deute de màxima qua­li­tat cre­ditícia (AAA) ja que quasi el 90% està inver­tit en deute públic espa­nyol”, diu Macià.

Un altre punt que afa­vo­reix la solvència d'un sis­tema català de pen­si­ons inde­pen­dent és pre­ci­sa­ment el saldo posi­tiu de 24.000 mili­ons d'euros acu­mu­lat per Cata­lu­nya entre el 1995 i el 2011. Una xifra que podria recla­mar Cata­lu­nya a l'hora de pac­tar el repar­ti­ment del Fons de Reserva de la Segu­re­tat Social en un procés d'inde­pendència pac­tat amb l'Estat espa­nyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.