Borsa

Còctel de difícil digestió

Els inversors s'espanten per les dades ‘macro' d'Europa i el vertigen pels alts nivells dels índexs. L'Íbex abandona l'assalt a màxims i trenca amb quatre setmanes d'avanços.

Telefónica inverteix la tendència baixista i se situa en la llista dels valors més alcistes de la setmana, mentre que el càstig a IAG es repeteix

La set­mana que dei­xem enrere s'ha divi­dit en dues parts ben dife­rents. En la pri­mera part, de dilluns a dime­cres, els prin­ci­pals índexs euro­peus s'han anat movent a poc a poc, però gua­nyant posi­ci­ons. La con­fiança en una ràpida inter­venció del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) en la pro­pera reunió del juny va ali­men­tar les alces de les grans pla­ces euro­pees. Diver­ses fonts pro­pe­res al banc emis­sor han anat fil­trant qui­nes són les mesu­res que està dis­se­nyant el BCE i aques­tes van convèncer els inver­sors.

D'aquesta manera, i tot i que la cau­tela no ha aban­do­nat les pla­ces borsàries, l'opti­misme va anar col·locant els prin­ci­pals índexs en nivells màxims. En el cas de l'Íbex 35, aquest es va que­dar a només 64 punts dels màxims anu­als, que va tocar el 4 d'abril en els 10.677 punts. Els selec­tius francès i ale­many també van situar-se a un pas dels màxims de 2014 i l'índex lon­di­nenc es va col·locar en el nivell més alt des del 1999 men­tre que a l'altra banda de l'Atlàntic els índexs de Wall Street sor­pre­nien els mer­cats en superar nivells màxims mai vis­tos.

Però dijous aquesta rela­tiva calma borsària, que dis­cor­ria entre les ganes de con­ti­nuar pujant i la manca d'estímuls per fer-ho, va donar pas a la ines­ta­bi­li­tat. Els inver­sors van haver de pair un parell de notícies que van decan­tar la balança cap al cos­tat menys favo­ra­ble a la renda vari­a­ble. La cons­ta­tació que l'eco­no­mia euro­pea té difi­cul­tats per dei­xar enrere la crisi va des­per­tar fan­tas­mes mig obli­dats. Una dece­be­dora dada de PIB de l'euro­zona, que va créixer un 0,2% fins al març però que posa en evidència la feblesa de grans eco­no­mies com la fran­cesa i la ita­li­ana, va caure com una gerra d'aigua freda en els par­quets i els inver­sors van tenir clar que el millor era dei­xar-ho estar.

Impost al bo grec.

A més a més, un rumor que apun­tava que els estran­gers que tenen bons grecs podrien haver de pagar un impost nou va aca­bar de tenyir de ver­mell una jor­nada en la qual a pri­ori no hi havia referències de rellevància per als inver­sors.

L'Íbex 35 va enre­gis­trar dijous la segona pit­jor sessió del 2014, amb un des­cens del 2,35%, i amb tots els valors del selec­tiu en ver­mell a excepció de Vis­cofán (+0,57%). Amb aquests nous dub­tes a sobre de la taula els inver­sors con­ti­nuen rumi­ant si les altes cotes dels índexs estan o no jus­ti­fi­ca­des pel crei­xe­ment econòmic i els resul­tats empre­sa­ri­als que fins ara s'han cone­gut. De fet, diven­dres va dibui­xar-se un rebot apro­fi­tant les cai­gu­des prèvies que per­me­tia a l'índex esca­lar per sobre els 10.400 punts i eixu­gar part de les pèrdues enre­gis­tra­des en la jor­nada ante­rior.

No obs­tant això i amb un cap de set­mana al davant, en el qual poden escla­tar nous focus d'incer­tesa, els inver­sors van pre­fe­rir no arris­car gaire mal­grat que el selec­tiu va recon­que­rir els 10.400. Cal asse­nya­lar que la tensa situ­ació a Ucraïna no s'ha resolt i tot i que aquesta set­mana les bor­ses s'han enfron­tat amb altres fan­tas­mes, en qual­se­vol moment el con­flicte ucraïnès pot sac­se­jar els mer­cats finan­cers.

En aquest con­text confús, l'Íbex 35 torna a estar deso­ri­en­tat i en cinc ses­si­ons ha cai­gut un 0,08%, fins a situar-se diven­dres en els 10.478,70 punts. Amb aquest lleu des­cens l'índex trenca amb qua­tre set­ma­nes con­se­cu­ti­ves enre­gis­trant alces i deixa en el 5,67% el guany d'ençà que començà l'any men­tre que al maig la reva­lo­ració acon­se­guida és del 0,19%.

Inver­tint la tendència.

Si bé la set­mana pas­sada l'evo­lució de Telefónica va llas­trar la marxa del selec­tiu espa­nyol, en les dar­re­res ses­si­ons la tendència bai­xista s'ha inver­tit i les acci­ons de l'ope­ra­dora s'han situat entre les més alcis­tes de l'Íbex 35.

Els inver­sors han paït ja els comp­tes de l'empresa, que la set­mana pas­sada van sac­se­jar-la en la borsa, i Telefónica ha sal­tat per sobre els 12 euros després de gua­nyar més d'un 3% en cinc ses­si­ons. No obs­tant, el valor més alcista de l'índex ha estat Bankia, que ha cele­brat amb prop d'un 6% de pujada set­ma­nal el suport dels inver­sors a la seva emissió de deute sub­or­di­nat. Les acci­ons de la cadena de dis­tri­bució Dia, les del grup de l'acer Mit­tal Steel i les de la petro­li­era Rep­sol són les altres que més han pujat durant aquesta set­mana.

Per con­tra, el mer­cat encara no ha paït els comp­tes de l'aerolínia Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) i el càstig a les seves acci­ons s'ha repe­tit aquesta set­mana, amb un des­cens del seu valor en borsa pro­per al 7%. Els resul­tats de la cons­truc­tora OHL també han pas­sat fac­tura a la seva cotit­zació (vegeu breu supe­rior) i jun­ta­ment amb Sacyr for­men part del trio més bai­xista de la set­mana, amb una dava­llada per sobre el 6% en cinc ses­si­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.