Focus

José Antonio Iglesias

Subdirector General de Clients i Oferta de Vidacaixa

“Calcules la pensió en funció de l'estil de vida futur”

Tindrem una taxa de dependència del 75% l'any 2050, i ara és del 25%
No és fàcil convèncer la gent que pensi més en l'estalvi de llarga durada

A Vida­caixa ja fa temps que pre­pa­ren l'adap­tació a les noves neces­si­tats d'estalvi de la població, d'acord amb les pro­jec­ci­ons demogràfiques, que ens explica José Anto­nio Igle­sias.

Amb qui­nes pre­vi­si­ons es tre­ba­lla?
Del 2013 al 2050 la taxa de dependència a l'Estat espa­nyol -la gent més gran de 65 anys- pas­sarà del 25% al 75%, amb una cai­guda de la població del 8%, des dels 45 mili­ons de per­so­nes actu­als. Dit d'una altra manera, per cada cent per­so­nes acti­ves, n'hi haurà 25 de pas­si­ves. La demo­gra­fia és tos­suda i, de fet, a l'Estat espa­nyol, des de l'any 2011 ja es van apli­cant mesu­res per fer el model de pen­si­ons més sos­te­ni­ble. Recor­dem la jubi­lació a 67 anys, ampliar els anys de càlcul per a la pensió o des­vin­cu­lar la seva pujada de la inflació.

Com evo­lu­ci­o­na­ran les pen­si­ons públi­ques?
Si actu­al­ment la pensió suposa el 72% del dar­rer salari, el 2030 serà del 60%, con­ver­gint amb la mit­jana euro­pea, que és del 55%. La sos­te­ni­bi­li­tat del sis­tema públic de pen­si­ons s'observa quan es con­juga la reducció de les pen­si­ons amb l'espe­rança de vida, i estu­dis nos­tres ens reve­len que quan una per­sona es jubila les pos­si­bi­li­tats que vis­qui 20 anys més són del 90%.
Què deter­mina que cal­gui pro­jec­tar l'estalvi?
Antany no es pre­pa­rava la jubi­lació perquè un 81% del dar­rer salari s'acos­tava als ingres­sos recur­rents, i si les coses es com­pli­ca­ven hi havia la família al cos­tat. Però ara la pensió s'allu­nya del salari, els interes­sos de pro­duc­tes finan­cers són molt bai­xos, l'habi­tatge s'ha deva­luat i la família, amb una fer­ti­li­tat tan baixa, que és de l'1,3, és un con­cepte eteri.

La gent ha de pen­sar bé què vol.
Sí, ha de refle­xi­o­nar sobre l'estil de vida que voldrà por­tar. Si en jubi­lar-se, a banda de tenir cober­tes les neces­si­tats bàsiques, vol tenir prou per anar dos cops al cinema al mes, o al res­tau­rant, viat­jar, etcètera, en funció d'això ha de cal­cu­lar els seus ingres­sos, tot conei­xent la pensió pública. Ha de cobrir la diferència, però no pas en funció de rebai­xes fis­cals. De tota manera, val a dir que no és fàcil convèncer el públic que ha de fer un canvi d'acti­tud i pen­sar més en l'estalvi de llarga durada que inver­tir a curt ter­mini, en dipòsits. Perquè es pro­du­eixi aquest canvi, pot aju­dar la decisió del govern d'infor­mar els més grans de 50 anys de quina serà la seva pensió.
Qui­nes opor­tu­ni­tats se'ls pre­sen­ten als bancs?
La prin­ci­pal és aju­dar qui no estal­via a gene­rar estalvi amb la fina­li­tat de cobrir la seva jubi­lació. A més a més, també a través de l'estalvi, els bancs i les asse­gu­ra­do­res poden donar res­posta a les incidències de salut.
És pre­vi­si­ble que s'anirà sofis­ti­cant la demanda de pro­duc­tes de pre­visió.
Per la nos­tra banda, farem tot el pos­si­ble perquè pro­duc­tes com els PIAS o les ren­des vitalícies tin­guin un desen­vo­lu­pa­ment molt més gran del que tenen actu­al­ment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.