Gran angular

La universitat i l'empresa

Llegia fa uns dies, i no és la primera vegada, que la universitat ha de dirigir-se més com una empresa que no pas amb els criteris polítics amb què es regeix. A mi això em sembla bastant absurd. No estic defensant, ni de bon tros, l'actual gestió de la universitat, però la universitat no és una empresa, ni ho ha de ser. Que jo sàpiga, no és ni actua com una empresa en cap lloc del món. Dir que la universitat ha de dirigir-se com una empresa és com dir que l'Església, o un equip de futbol, o un museu, o un hospital, o un... ha de regir-se com una empresa. No!
Les universitats més prestigioses del món es governen de maneres diferents segons el país on són i les seves lleis, però cap ho fa com una empresa

Lle­gia fa uns dies, i no és la pri­mera vegada, que la uni­ver­si­tat ha de diri­gir-se més com una empresa que no pas amb els cri­te­ris polítics amb què es regeix. A mi això em sem­bla bas­tant absurd. No estic defen­sant, ni de bon tros, l'actual gestió de la uni­ver­si­tat, però la uni­ver­si­tat no és una empresa, ni ho ha de ser. Que jo sàpiga, no és ni actua com una empresa en cap lloc del món. Dir que la uni­ver­si­tat ha de diri­gir-se com una empresa és com dir que l'Església, o un equip de fut­bol, o un museu, o un hos­pi­tal, o un... ha de regir-se com una empresa. No!

Les uni­ver­si­tats més pres­ti­gi­o­ses del món es gover­nen de mane­res dife­rents segons el país on són i les seves lleis, però cap ho fa com una empresa. Les solu­ci­ons adop­ta­des per les millors uni­ver­si­tats són diver­ses en funció d'on són.

La uni­ver­si­tat és un ens com­plex, un sis­tema en el qual es mes­clen dife­rents mis­si­ons. Prin­ci­pal­ment la docència, la recerca, la trans­missió de conei­xe­ment i l'extensió cul­tu­ral. A vega­des aques­tes mis­si­ons tenen punts d'inter­secció, però no sem­pre. Els cri­te­ris pels quals s'ha de gover­nar l'exer­cici de cadas­cuna de les mis­si­ons no és el mateix però tenen en comú que han de ser els ade­quats per maxi­mit­zar l'eficàcia. Hi ha d'haver lide­ratge, auto­no­mia i ren­dició de comp­tes.

En molts àmbits la trans­ferència de conei­xe­ment a la soci­e­tat fun­ci­ona rela­ti­va­ment bé a casa nos­tra i la for­mació que dóna la nos­tra uni­ver­si­tat és rao­na­ble­ment bona. Segu­ra­ment s'ha per­dut una part de la cul­tura de l'esforç, però si com­pa­rem la for­mació dels gra­du­ats de fora que vénen als nos­tres depar­ta­ments a fer recerca crec que podem estar ben tran­quils. La recerca també és bona.

Quan mirem què trans­fe­rim a la soci­e­tat veiem coses molt posi­ti­ves. Si l'eco­sis­tema, com es defi­neix ara, és l'ade­quat, la trans­ferència es pro­du­eix per­fec­ta­ment. Tenim un sis­tema públic de salut sòlid i la trans­ferència entre la recerca bàsica i l'apli­cada és magnífica. L'eco­sis­tema uni­ver­si­tat – hos­pi­tals – recerca bàsica – recerca trans­la­ci­o­nal i, fins i tot, empresa, té una bona salut. Evi­dent­ment, el pro­fes­so­rat uni­ver­si­tari que hi par­ti­cipa per­tany a la mateixa uni­ver­si­tat que el pro­fes­so­rat de dife­rents àrees que no trans­fe­reix pràcti­ca­ment res. Els resul­tats bons i dolents pas­sen a aque­lla mateixa uni­ver­si­tat que no es diri­geix com una empresa. Torno a insis­tir que no m'agrada el model pel qual es governa la uni­ver­si­tat, però si no hi ha trans­ferència no és perquè la uni­ver­si­tat es governi d'una forma ina­de­quada. Pot influir i fer les coses més difícils un sis­tema de govern anqui­lo­sat? Sí, però no deter­mina. El govern cor­po­ra­ti­vista, con­ser­va­dor, pot fer que algu­nes deci­si­ons siguin len­tes però no frena la relació entre la uni­ver­si­tat i l'empresa. La reforma de la forma de govern de la uni­ver­si­tat no can­vi­a­ria subs­tan­ci­al­ment els resul­tats de la inno­vació ni de la trans­ferència de tec­no­lo­gia.

Així doncs, deixo ben esta­blert que la meva opinió és que cal refor­mar la forma de gover­nar-se la uni­ver­si­tat i, també, que és impos­si­ble un canvi des de dins. Molts mem­bres de la comu­ni­tat, més del que sovint es creu, pen­sen que el model ja va bé i que som uns incom­pre­sos, i més en un moment de crisi.

Un model pro­per en inno­vació i trans­ferència és el País Basc. Allà hi ha poca vin­cu­lació entre la recerca uni­ver­sitària i les neces­si­tats empre­sa­ri­als; tan­ma­teix, el per­cen­tatge de des­pesa en R+D empre­sa­rial finançat per les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques supera àmpli­a­ment la mit­jana espa­nyola, dels Estats Units o de la Unió Euro­pea. Per altra banda, el per­cen­tatge d'R+D uni­ver­si­tari finançat per les empre­ses bas­ques és molt baix. En aquest cas tenim un sis­tema d'inno­vació molt com­pe­ti­tiu, men­tre que la uni­ver­si­tat hi par­ti­cipa ben poc tot i que se'n bene­fi­cia.

Segu­ra­ment el model ideal ha de com­bi­nar la tasca de les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca amb altres cen­tres d'inno­vació par­ti­ci­pats per empre­ses. Sen­tia l'altre dia que cal apos­tar a Cata­lu­nya pels cen­tres tec­nològics i d'inno­vació i fer menys des­pesa en recerca. Dit així, una xim­ple­ria. S'han llençat molts diners en inno­vació: mol­tes miques iso­la­des no han produït res. Sense política d'inno­vació és llençar els diners.

Poca trans­ferència.

En un país amb tan poca trans­ferència i inno­vació el que cal és crear un sis­tema de “saurís” capaços de detec­tar resul­tats de la recerca sus­cep­ti­bles de ser desen­vo­lu­pats i trans­fe­rits i recur­sos per fer aquest desen­vo­lu­pa­ment i trans­ferència. Un volum de recur­sos econòmics que retor­na­rien al sis­tema un cop s'asso­lis­sin bene­fi­cis.

Amb una situ­ació d'ence­fa­lo­grama gai­rebé pla, si con­si­de­rem la bona recerca que es fa al nos­tre país i l'admi­nis­tració pública invertís encer­ta­da­ment, d'aquí a pocs anys dis­po­saríem d'un sis­tema que seria l'enveja d'Europa. M'atre­veixo a dir que amb 100 mili­ons d'euros anu­als podríem dis­po­sar d'aquí a cinc anys d'un sis­tema com­pe­ti­tiu i es començarien a recu­pe­rar els recur­sos.

Transferir coneixement

És la transferència de tecnologia en un sentit ampli. Clàssicament, els coneixements generats a les universitats i els centres de recerca són valoritzats i incorporats a l'economia. Més àmpliament, el coneixement és incorporat a la societat i no directament a l'empresa com en els àmbits de la salut o del benestar i gaudi ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.