Borsa

L'Íbex 35, com un coet

El BCE no decep els inversors amb el nou paquet de mesures per injectar liquiditat al sistema. L'Íbex 35 reconquereix els 11.000 punts i s'apuja un 11,57% el 2014.

La tendència alcista del Banc Sabadell es manté intacta i acaba una setmana més entre els valors més revalorats del selectiu de la
borsa espanyola

La reunió del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) tenia els inver­sors molt ner­vi­o­sos des de feia set­ma­nes, quan el seu pre­si­dent, Mario Draghi, havia anun­ciat que pren­dria mesu­res no con­ven­ci­o­nals per esti­mu­lar l'eco­no­mia.

Fins aquest dijous, Draghi havia par­lat més que actuat, però les seves parau­les per si soles ja havien tin­gut un reflex posi­tiu a les bor­ses, que al cap i a la fi era un dels objec­tius del pre­si­dent del BCE. Però l'efecte del seu dis­curs s'havia començat a esvair a mesura que s'apro­pava el dia de la reunió de l'enti­tat.

Si bé els inver­sors con­fi­a­ven en l'actu­ació del BCE, també temien que Draghi es quedés a mit­ges i les bor­ses, mol­tes de les quals en màxims per les expec­ta­ti­ves cre­a­des al vol­tant del BCE, es desin­fles­sin per la decepció en les mesu­res. Aquesta por s'ha plas­mat en l'evo­lució set­ma­nal dels prin­ci­pals índexs bor­sa­ris, ja que, si bé la set­mana va començar a l'alça, la prudència va aca­bar per impo­sar-se i els inver­sors van pre­fe­rir pas­sar per caixa men­tre espe­ra­ven la decisió que havia de pren­dre dijous el con­sell de govern del BCE.

No obs­tant això, aquesta cau­tela no va pro­vo­car grans dal­ta­bai­xos en els mer­cats, que si bé van des­pen­jar els índexs dels màxims asso­lits en els dies pre­vis, aquests retro­ces­sos van ser poc sig­ni­fi­ca­tius.

Però Draghi no només no va dece­bre els mer­cats, sinó que els ha sorprès gra­ta­ment. El BCE ha apli­cat una rebaixa dels tipus d'interès fins al mínim històric del 0,15% des del 0,25% ante­rior. A més a més, ha situat en nega­tiu els dipòsits a la banca i ha anun­ciat que injec­ta­ria liqui­di­tat a llarg ter­mini en l'eco­no­mia per esti­mu­lar el crèdit a famílies i pimes.

Amb les pri­me­res dues mesu­res, els mer­cats ja hi comp­ta­ven, però amb la ter­cera no. I és pre­ci­sa­ment aquesta sor­presa la que ha ali­men­tat les com­pres en els prin­ci­pals par­quets euro­peus i ha dut el selec­tiu espa­nyol a superar els 11.000 punts, nivell que no veia des del febrer del 2011, men­tre que la prima de risc ha cai­gut per sota dels 130 punts bàsics.

Millor evo­lució.

La borsa espa­nyola és una de les que més ha cele­brat l'actu­ació del BCE i, una set­mana més, ha des­ta­cat en posi­tiu res­pecte a la resta de pla­ces euro­pees. L'Íbex 35 s'ha reva­lo­rat un 2,46% en cinc ses­si­ons en situar-se en els 11.064,30 punts. Amb aquesta alça set­ma­nal -la ter­cera con­se­cu­tiva-, el selec­tiu índex gua­nya un 11,57% d'ençà que començà l'any, i se situa com un dels índexs més ren­di­bles en aquest exer­cici en doblar la plusvàlua d'índexs, com ara el Dax ale­many, que, tot i estar en màxims històrics, es reva­lora poc més d'un 4% el 2014.

L'evo­lució de l'Íbex 35 hau­ria estat encara més posi­tiva de no haver-se vist llas­trada pel retrocés de les acci­ons de Rep­sol. La sor­tida del grup Pemex del capi­tal de la petro­li­era ha pena­lit­zat les acci­ons d'aquesta última, que ha estat el valor més bai­xista de l'Íbex 35 en la set­mana que aco­mi­a­dem (ha expe­ri­men­tat un des­cens supe­rior al 6%).La resta de valors que acom­pa­nyen Rep­sol en el rànquing dels més bai­xis­tes de la set­mana acu­mu­len des­cen­sos d'entre l'1%, que recula la cadena de super­mer­cats DIA, i el més del 2% que retro­ce­deix Vis­cofán.

Per con­tra, aquesta set­mana les alces han estat pro­ta­go­nit­za­des pel sec­tor ban­cari, pels valors rela­ci­o­nats amb la cons­trucció i per les acci­ons que en set­ma­nes prèvies havien rebut el càstig dels inver­sors. Així, els valors més alcis­tes de la set­mana han estat Gamesa, Acci­ona, Bol­sas y Mer­ca­dos Españoles (BME) i el Banc Saba­dell que s'han reva­lo­rat més d'un 7%.

Cal des­ta­car la tendència alcista que con­ti­nuen man­te­nint les acci­ons de l'enti­tat que pre­si­deix Josep Oliu, que ja en la set­mana pre­ce­dent van sumar una alça del 4,66%. FCC, i Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) també s'apun­ten incre­ments supe­ri­ors al 6% en cinc ses­si­ons.

Tot i la sor­presa del BCE i que les mesu­res posa­des en marxa poden donar ben­zina als mer­cats durant uns dies, les bor­ses neces­si­ten que l'eco­no­mia doni senyals de millora per con­ti­nuar avançant. Les dades macro­e­conòmiques plan­te­gen encara un esce­nari confús, amb indi­ca­dors que asse­nya­len que la crisi ha que­dat enrere men­tre que d'altres indi­quen que hi ha crisi per a estona.L'acla­ri­ment d'aquesta incògnita per­me­tria als índexs superar els actu­als nivells, però no es pot igno­rar que d'ençà que començà l'any les bor­ses han pujat molt sense que l'eco­no­mia hagi sor­tit de la crisi.

A més a més, als EUA el seu banc cen­tral està des­fent el camí que ara fa el BCE i la reti­rada dels estímuls no deixa de ser un motiu de pre­o­cu­pació per als inver­sors. D'ara enda­vant, la prudència cotit­zarà a l'alça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.