Gran angular

El patrimoni ocult s'aireja

Volem expli­car la història del nos­tre país a través del seu patri­moni, obrint al públic les cases i els palaus dels pro­homs”, explica Isa­bel Vallès, cofun­da­dora de Cases Sin­gu­lars, una firma que s'encar­rega de difon­dre i orga­nit­zar visi­tes i altres acti­vi­tats cul­tu­rals en immo­bles d'una certa rellevància, entre els quals hi ha la Casa Roca­mora i la Casa Lleó i Morera, a Bar­ce­lona, la Casa Masó, a Girona, i el Cas­tell Jalpí, a Arenys de Munt.

Cada cop hi ha més indrets d'aques­tes carac­terísti­ques que fins ara esta­ven tan­cats al públic i als quals ara es pot acce­dir de manera con­tro­lada. Alguns són veri­ta­bles tre­sors. Aquest és el cas, per exem­ple, de la Torre Belles­guard, obra de l'arqui­tecte Antoni Gaudí sobre les ruïnes del cas­tell de Martí l'Humà, l'últim rei de la casa com­tal de Bar­ce­lona. Actu­al­ment és la residència de la família Gui­lera, però es pot visi­tar prèvia reserva de dilluns a diven­dres.

Fa vint anys que Isa­bel Vallès i la seva sòcia Laura Pas­tor van començar a tre­ba­llar en el camp de la gestió cul­tu­ral en diver­sos pro­jec­tes. Però és ara que comença a haver-hi més interès per part del públic local, i també estran­ger, per des­co­brir aquest patri­moni ocult.

Però també exis­teix una crei­xent incli­nació dels pro­pi­e­ta­ris a com­par­tir amb el ciu­tadà aquest lle­gat fami­liar, entre d'altres raons, perquè suposa uns ingres­sos molt interes­sants per con­ser­var el patri­moni.

Una vin­tena d'edi­fi­cis únics de Cata­lu­nya for­men part de l'oferta d'aquesta empresa, però ja hi ha una desena de pro­pos­tes que estan en car­tera. A més a més, també ges­ti­ona visi­tes a immo­bles de la resta de l'Estat i del Regne Unit, on el cos­tum de visi­tar cas­tells i man­si­ons està més arre­lat.

Monu­menta.

En aquest objec­tiu d'obrir palaus, cas­tells i altres racons, s'han vin­cu­lat amb l'asso­ci­ació Monu­menta, que agrupa pro­pi­e­ta­ris de cas­tells i edi­fi­cis cata­lo­gats de Cata­lu­nya. Es va fun­dar l'any olímpic i avui aplega 130 socis i 200 edi­fi­cis amb el lema “Con­ser­vem el patri­moni, el pro­jec­tem al futur”.

Cal pen­sar que a Cata­lu­nya es té constància de l'existència d'uns dos mil cas­tells –segons explica Javier Gimeno, pre­si­dent de Monu­menta-, però d'alguns només que­den unes quan­tes pedres amun­te­ga­des; ara bé, n'hi ha uns dos-cents que estan en bon estat i, més dels que no ens pen­sem, estan habi­tats. Aquests sin­gu­lars immo­bles for­men part del patri­moni de famílies i han pas­sat de gene­ració en gene­ració d'un mateix lli­natge, sovint esmi­co­lant-se la pro­pi­e­tat entre molts mem­bres. Here­tar un cas­tell (total o par­ci­al­ment) és un pri­vi­legi a l'abast d'uns pocs, però també un motiu de des­fici perquè són espais de molts segles que costa molt de con­ser­var. “Monu­menta intenta donar res­posta a les neces­si­tats que tenen els pro­pi­e­ta­ris a l'hora de ges­ti­o­nar i man­te­nir aquests edi­fi­cis”, diu Gimeno. Aquesta missió es fona­menta cada cop més en l'ober­tura de la casa o el cas­tell al públic per obte­nir-ne un ren­di­ment. “Cada edi­fi­cació ha de tenir vida pròpia”, subrat­lla el pre­si­dent de Monu­menta.

Aquest fet està can­vi­ant la per­cepció que en alguns muni­ci­pis tenien de “la família del cas­tell”, sovint molt allu­nyada de la rea­li­tat de la població. Ara estan col·labo­rant en pro­jec­tes de dina­mit­zació local, braç a braç amb l'ajun­ta­ment i els nego­cis d'hote­le­ria, res­tau­ració o pro­ducció local del poble, com és el cas del cas­tell de Flo­re­jacs.

En aquests espais, s'orga­nit­zen visi­tes però també con­certs, tro­ba­des d'empresa o pre­sen­ta­ci­ons de pro­duc­tes. Un cin­quanta per cent dels socis de Monu­menta estan en aquesta dinàmica. Aquest canvi de xip coin­ci­deix amb un relleu gene­ra­ci­o­nal en molts d'aquests tre­sors, fet que està impul­sant noves mane­res de ges­ti­o­nar el patri­moni.

“El turisme cul­tu­ral està des­pun­tant i és la gran aposta de l'inte­rior de Cata­lu­nya, i els cas­tells hi volem ser”, afirma Javier Gimeno.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.