Focus

El sector resisteix la comparació

Malgrat els sobrecostos, l'obra pública és competitiva en relació a la d'altres països i això explicaria la ràpida internacionalització

Els contractistes d'obra no entenen per què no escandalitza més la infradotació catalana

Resul­ta­ria lògic pen­sar que la pica­resca dels modi­fi­cats acaba sig­ni­fi­cant que cons­truir infra­es­truc­tu­res a Cata­lu­nya i Espa­nya és més car que fer-ho en altres països. El cert és que no és així. De fet, alguns estu­dis afir­men tot el con­trari: que és un sec­tor força com­pe­ti­tiu.

Una com­pa­ració ela­bo­rada fa uns anys per la con­sul­tora inter­na­ci­o­nal Steer Davies Gle­ave sobre el cost de fer un quilòmetre de línia d'alta velo­ci­tat entre dife­rents països reve­lava que en el cas del tram Madrid i Lleida el preu final és el més econòmic de tots. Els 10 mili­ons d'euros que va cos­tar (segu­ra­ment si la com­pa­ració fos fins a Bar­ce­lona el cost s'ele­va­ria fins als 12 mili­ons) estan per sota dels prop de 25 mili­ons que va supo­sar fer la línia del TGV Medi­ter­ranée francès, els més de 32 de la línia de Frank­furt a Colònia, a Ale­ma­nya, els més de 40 del tren bala de Joetsu Shinkan­sen, al Japó, o els més de 70 del que cir­cula per sota del canal de la Mànega. Si es com­pa­ren els pro­jec­tes equi­li­brant el fac­tor de les difi­cul­tats cons­truc­ti­ves, el cost de fer aques­tes infra­es­truc­tu­res a casa nos­tra encara és infe­rior.

Fal­ten dades per fer el mateix exer­cici com­pa­ra­tiu entre dife­rents estats d'Europa en relació a les des­vi­a­ci­ons pres­su­postàries. Però no són difícils de tro­bar els exem­ples de cos­tos que es dis­pa­ren en deter­mi­na­des obres emblemàtiques d'alguns països. Pot­ser un dels més recor­dats per la seva dimensió i sim­bo­lisme va ser el túnel entre França i el Regne Unit pel canal de la Mànega. Pres­su­pos­tat ini­ci­al­ment en 4.500 mili­ons d'euros, va aca­bar cos­tant 15.000 mili­ons.

Més pròxim està el cas de l'aero­port de Berlín-Bran­den­burg, al sud de la capi­tal ale­ma­nya i encara en cons­trucció. Es va pres­su­pos­tar en 2.300 mili­ons d'euros però ja se n'han gas­tat uns 5.700 mili­ons, tot i que alguns pen­sen que es podria arri­bar als 8.000 mili­ons.

El pre­si­dent de la Cam­bra Ofi­cial de Con­trac­tis­tes d'Obra de Cata­lu­nya, Fran­cesc Boi­xadós, pensa que el sec­tor de l'obra pública ha demos­trat la seva com­pe­ti­ti­vi­tat des del moment que ha hagut de fer en 25 anys les infra­es­truc­tu­res que altres països han fet en cent. “Hem fet mol­tes obres en poc temps, i amb qua­li­tat i segu­re­tat”, afirma. Això expli­ca­ria la ràpida inter­na­ci­o­na­lit­zació del sec­tor ara que aquí hi ha difi­cul­tats. Però Boi­xadós lamenta que a vega­des es posi molt l'accent en els sobre­cos­tos i menys en aspec­tes que ell con­si­dera més per­ju­di­ci­als, com ara les infra­es­truc­tu­res que s'han fet i ara no s'usen o les que no s'han fet: “S'han fet obres amb cri­te­ris polítics i no tècnics, per això Cata­lu­nya només té el 8,7% de les car­re­te­res de gran capa­ci­tat de l'Estat i el 5,7% de les lliu­res de peatge. Més car que fer una obra és no fer-la quan s'hau­ria d'haver fet.”

50 quilòmetres que van triplicar el pressupost inicial

L'Eurotúnel és una de les grans fites de l'enginyeria i una infraestructura de les més simbòliques d'Europa perquè uneix per sota de l'aigua dos països que han rivalitzat tota la història: França i Regne Unit. El projecte va ser finançat per una societat privada que en té la concessió fins al 2052. Però l'elevat cost de la seva construcció llasta la rendibilitat de l'obra. El 6 de maig passat el túnel va fer 20 anys.

Un aeroport que avergonyeix el país de l'eficiència

El que ha de ser el tercer aeroport d'Alemanya, situat a 18 quilòmetres al sud de la capital, havia de ser operatiu el 2010, però després es va ajornar fins al 2014 i ara es parla del 2016. La confluència de diversos factors -entre els quals no ha faltat la corrupció- ha disparat els costos. Es va pressupostar en 2.300 milions d'euros, però algunes fonts diuen que jas'hi han gastat 5.700 milions.

Panamà s'indigna pels sobrecostos del canal

La paralització de les obres d'ampliació del canal de Panamà van a estar a punt de provocar un conflicte entre el govern centreamericà i el d'Espanya, país d'origen de la constructora que lidera el consorci que fa la infraestructura, Sacyr. La companyia que presideix Manuel Manrique va denunciar uns sobrecostos de 1.200 M€ per deficiències del projecte. El conflicte es va superar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.