Eines

Bany de colors

Com hem de treballar amb els colors? És important fer-ho abans d'una sessió creativa. Cal escollir l'estat d'ànim que ens interessa tenir. Si, per exemple, volem idees radicals sobre un tema, haurem de treballar amb el color violeta. Si el que desitgem és resoldre un problema greu, potser amb el verd ens anirà millor

Quina relació hi ha entre els colors i la cre­a­ti­vi­tat? Doncs molta, sem­bla. Els colors des­per­ten en nosal­tres reac­ci­ons dife­rents. Per exem­ple, és evi­dent que, si ens volem rela­xar, ens anirà millor el verd que no el ver­mell. Això, tot­hom ho sap. Més enllà d'aquest exem­ple sen­zill, cal saber que cada color pro­voca sen­sa­ci­ons ben dife­ren­ci­a­des. El taronja és càlid, ale­gre i emo­ci­o­nal. El groc, sen­si­ble i ins­pi­ra­dor. El verd ens sug­ge­reix har­mo­nia, calma i curació. El blau és repo­sat i con­ser­va­dor. Els tons vio­la­cis repre­sen­ten la cre­a­ti­vi­tat radi­cal. Com ja hem dit, el ver­mell con­vida a exci­tar-nos i a ser molt vitals.

Com hem de tre­ba­llar amb els colors? És impor­tant fer-ho abans d'una sessió cre­a­tiva. Cal esco­llir l'estat d'ànim que ens interessa tenir. Si, per exem­ple, volem idees radi­cals sobre un tema, hau­rem de tre­ba­llar amb el color vio­leta. Si el que desit­gem és resol­dre un pro­blema greu, pot­ser amb el verd ens anirà millor.

Una mica de rela­xa­ment.

En pri­mer lloc, cal que ens rela­xem una mica i que fem entrar el nos­tre cer­vell en un estat domi­nat per les ones Alfa (nor­mal­ment les ones pre­do­mi­nants són les Beta). Si volem tre­ba­llar amb el ver­mell, però, pot­ser hau­rem de fer el con­trari, perquè el ver­mell implica acti­vi­tat i força. Si volem tre­ba­llar amb qual­se­vol dels altres colors, con­vindrà doncs rela­xar-nos i, a con­ti­nu­ació, ima­gi­nar que ens fem un bany amb el color esco­llit. Va bé visu­a­lit­zar que tenim una bola de color blau, per exem­ple, damunt del cap i que a poc a poc tenyeix tot el nos­tre cos amb tona­li­tats bla­vo­ses. Hem de dei­xar que el color ens vagi fent com un mas­satge pro­fund, impreg­nant-ho tot amb les seves vibra­ci­ons. Podem ima­gi­nar que ens dut­xem amb aigua de color blau, o que estem sota una cas­cada d'aigua blava. En paral·lel, és impor­tant que aquest bany vagi eli­mi­nant els pen­sa­ments nega­tius que puguem tenir sobre el tema a trac­tar.

Quan aca­bem de fer el bany de color, cal que ens repe­tim diver­ses vega­des que posseïm les qua­li­tats del color. Per exem­ple, ens podem dir coses com: “Ara sóc el color blau, vull medi­tar sobre un tema en pro­fun­di­tat sense alte­rar-ne la seva essència. Sóc blau i estic rela­xat i tran­quil. Com a blau, busco equi­li­bri i con­si­de­ra­ci­ons repo­sa­des i asse­nya­des.”

A par­tir d'aquest moment, estem pre­pa­rats per a l'inici d'una sessió cre­a­tiva tal com la conei­xem. La diferència raurà en el fet que la nos­tra ment actuarà amb clau blava. No bus­carà idees radi­cals, sinó millo­res sim­ples. Ten­di­rem a par­lar de forma tran­quil·la i assos­se­gada, res­pec­tant l'opinió dels altres. La nos­tra psi­co­lo­gia estarà doncs tenyida de color blau.

Apren­dre a modu­lar pen­sa­ments i emo­ci­ons a través dels colors és una pràctica molt reco­ma­na­ble. Ens ado­na­rem que podem pen­sar de mol­tes mane­res dife­rents en paral·lel. De fet, Edward de Bono va apli­car la tècnica del bany de color amb la invenció dels seus famo­sos Sis bar­rets per a pen­sar, una de les meto­do­lo­gies cre­a­ti­ves més cèlebres de tots els temps. Cal convèncer-nos d'una cosa: no som d'una manera, sinó que podem ser de mol­tes mane­res dife­rents, depèn de nosal­tres i de la nos­tra perícia cre­a­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.