Gran angular

DE MEMÒRIA

Revolució industrial medieval

La revolució industrial catalana medieval fou la que va donar solidesa a una gran diversitat de produccions. Des de les rajoles o el vidre fins al material mèdic, els fàrmacs o la producció d'eines i d'armes.
El nivell de sofisticació de les restes materials de cases i tallers descobertes excavant sota el sòl del mercat del Born de Barcelona (en el transcurs de les obres d'una possible reutilització) només s'explica perquè, abans de 1714, la revolució industrial iniciada al segle XIII ja s'havia escampat a tot el territori català

Ala revista Catalònia, que edi­tava -en qua­tre llengües- el Cen­tre UNESCO de Cata­lu­nya diri­git per Fèlix Martí, Edu­ard Bonet va publi­car un arti­cle de síntesi sor­pre­nent titu­lat: La ciència a Cata­lu­nya, mirant enrere amb orgull (Catalònia, n. 13). En aquest arti­cle, Edu­ard Bonet llançà la idea de la “Revo­lució Indus­trial medi­e­val” cata­lana. Una revo­lució que ell situ­ava al segle XIII. Molt abans, doncs, de les molt més cone­gu­des revo­lu­ci­ons indus­tri­als del XVIII i del XIX.

Segons Bonet, “la recu­pe­ració de la tec­no­lo­gia que es perdé amb la des­trucció de Roma i del Món antic” fou molt lenta, però es traduí –al segle XIII- en un salt tec­nològic revo­lu­ci­o­nari. Car, de fet, “els romans conei­xien els molins d'aigua, però els usa­ren poc exten­si­va­ment”. I, “a poc a poc, aquests enginys rea­pa­re­gue­ren, i, en el segle XIII, foren la base de la revo­lució indus­trial medi­e­val, impul­sada i difosa pels mon­jos del Cis­ter”. Així, a l'“entorn dels seus mones­tirs s'ori­gi­na­ren cen­tres que podem qua­li­fi­car com a indus­tri­als en els quals s'emprava la força hidràulica”. Segons el Sur­vey of the evi­dence for Indus­trial Revo­lu­tion in Medi­e­val Europe d'Adam Robert Lucas, l'ori­gen dels indus­trial millig euro­peus fou islàmic.

D'orígens romans o islàmics, els nous cen­tres indus­tri­als basats en molins d'aigua eren: 1) els molins de blat des­ti­nats a la pro­ducció de farina, base de l'ali­men­tació fins al XIX (veg. L'Econòmic, 9/7/ 2011) 2) els molins pape­rers, on, per pri­mera vegada, la força de l'aigua subs­tituïa la força ani­mal (veg. L'Econòmic, 12/3/2011), 3) les ser­ra­do­res de troncs, impres­cin­di­bles per a la indústria naval, per a les bigues i la cons­trucció de bas­ti­des, o de por­ta­do­res i bótes, etcètera, 4) les far­gues, on les man­xes que gene­ra­ven cor­rents d'aire i els mar­ti­nets que col­pe­ja­ven el metall fos eren moguts per l'acció de molins d'aigua (veg. L'Econòmic, 16/4/ 2011). Cal­dria afe­gir-hi: 5) els molins dra­pers o batans, peça clau de la indústria lla­nera, que seria el prin­ci­pal motor de les expor­ta­ci­ons cata­la­nes, 6) els molins d'oli o tafo­nes, on, amb l'ajut dels trulls, es fabri­ca­ria aquest ali­ment / con­di­ment, i 7) els molins blan­quers, que tin­drien l'objec­tiu d'ado­bar pells, des­ti­na­des a usos múlti­ples.

Ara: es podria dir que la gran fàbrica de la revo­lució indus­trial cata­lana medi­e­val fou les Reials Dras­sa­nes de Bar­ce­lona. Una empresa pública de llarga durada (sis segles: del XIII al XVIII que en algun període fou mixta: de la Corona i de la Gene­ra­li­tat (veg. L'Econòmic, 23/10/2010). Com, també, era mixt l'Hos­pi­tal de la Santa Creu: de l'Església i del Con­sell de Cent (vegeu L'Econòmic, 5/4/2014). Fent un paral·lelisme històric, podem dir que l'empresa Reials Dras­sa­nes produïa el prin­ci­pal vehi­cle de trans­port de l'època: els dife­rents tipus i models de naus, que, al segle XIV, expe­ri­men­ta­ren una revo­lució tec­nològica deci­siva per al trans­port a llar­gues distàncies (veg. L'Econòmic, 22/9/2012).

De manera sem­blant, Seat, la més gran empresa cata­lana del segle XXI, fabrica –i innova- el prin­ci­pal vehi­cle de trans­port dels temps actu­als: l'automòbil. Seat, però, no és una empresa pública cata­lana, sinó que forma part del grup Volkswa­gen. Ara: al capi­tal d'aquest grup la par­ti­ci­pació d'un estat (land) de l'Ale­ma­nya fede­ral és deci­siva.

La revo­lució indus­trial cata­lana medi­e­val fou la que va donar soli­desa a una gran diver­si­tat de pro­duc­ci­ons. Des de les rajo­les o el vidre (veg. L'Econòmic, 20/4/2013) fins al mate­rial mèdic, els fàrmacs o la pro­ducció d'eines i d'armes.

El nivell de sofis­ti­cació de les res­tes mate­ri­als de cases i tallers des­co­ber­tes exca­vant sota el sòl del mer­cat del Born de Bar­ce­lona (en el trans­curs de les obres d'una pos­si­ble reu­ti­lit­zació) només s'explica perquè, abans de 1714, la revo­lució indus­trial ini­ci­ada al segle XIII ja s'havia escam­pat a tot el ter­ri­tori català. El resul­tat era una sor­pre­nent moder­ni­tat i una gran capa­ci­tat d'inno­vació. Dins, i fora, lluny, de les ter­res cata­la­nes.

El paper dels gremis

Els artesans i menestrals organitzats en gremis des del segle XIII, amb una excepcional representació als consells municipals de les ciutats catalanes, van demostrar, inicialment, un gran dinamisme econòmic (que causarà l'admiració d'homes de la Il·lustració com Antoni de Capmany, o de liberals com Joan Tutau). Ara bé, aquest dinamisme seria difícil d'explicar sense pensar que hi havia en marxa una poc coneguda revolució industrial, basada en les rodes hidràuliques dels molins d'aigua i en el treball sincronitzat de la construcció de tot tipus de naus a les Drassanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.