Opinió

Cap a la unificació de la normativa mercantil

El pas­sat 30 de maig es va apro­var l'avant­pro­jecte de codi mer­can­til, que ha ela­bo­rat la comissió gene­ral de Codi­fi­cació, encapçalada pel pro­fes­sor Alberto Ber­co­vitz, i que actu­al­ment està en fase de tra­mi­tació par­la­mentària. L'apro­vació d'aquest text, que està pre­vista pel juny del 2015, impli­ca­ria la dero­gació i con­següent subs­ti­tució de l'actual codi de comerç, vigent des del 1885, que incor­po­ra­ria en el seu text gran part de la nor­ma­tiva mer­can­til, que ara es troba dis­persa en dife­rents tex­tos legals.

Efec­ti­va­ment, la tècnica legis­la­tiva en matèria mer­can­til ha con­sis­tit a man­te­nir vigent el Codi de Comerç com a nor­ma­tiva bàsica i a regu­lar a través de nor­ma­ti­ves espe­ci­als les dife­rents àrees del dret mer­can­til, que a mesura que s'ana­ven pro­mul­gant, ana­ven bui­dant de con­tin­gut el codi.

Ara toca fer el camí invers, l'avant­pro­jecte assu­meix el repte d'uni­fi­car la legis­lació mer­can­til dis­persa i d'incor­po­rar noves matèries que en l'actu­a­li­tat no es tro­ben regu­la­des en cap text legal, ade­quant al moment històric actual la nor­ma­tiva mer­can­til i, ara sí, dero­gant el vigent del Codi de Comerç del 1885.

Més enllà de la tècnica nor­ma­tiva uti­lit­zada, pel que fa al con­tin­gut, l'avant­pro­jecte neix per garan­tir la uni­tat de mer­cat i afa­vo­rir així l'acti­vi­tat econòmica. És de des­ta­car que la figura de l'ope­ra­dor de mer­cat és el nou con­cepte ver­te­bra­dor del nou codi, ja que agafa el relleu de la figura de l'empre­sari. Ara l'ope­ra­dor de mer­cat és tota per­sona que posa a dis­po­sició del mer­cat béns i ser­veis, ja sigui empre­sari o pro­fes­si­o­nal que es dedi­qui a l'acti­vi­tat intel·lec­tual, científica, libe­ral o artística. Per tant, aquest nou terme dóna entrada a un ven­tall més ampli de sub­jec­tes que par­ti­ci­pen en el tràfic mer­can­til.

El codi no tan sols assu­meix el con­tin­gut del Codi de Comerç, i altres lleis espe­ci­als, com ara la llei de la pro­pi­e­tat intel·lec­tual, sinó que també inte­gra noves matèries i figu­res que en l'actu­a­li­tat no tenen cober­tura legal. Així doncs, s'intro­du­eix la regu­lació de con­trac­tes que són freqüent­ment uti­lit­zats però que no tenen un marc jurídic específic que els reguli, com són, entre altres, els con­trac­tes de dis­tri­bució, els turístics, els finan­cers, els de sub­mi­nis­tra­ment i els de medi­ació. Es regula també de forma con­creta la trans­missió d'empre­ses i les seves moda­li­tats i la tar­geta de crèdit com a mitjà de paga­ment, per donar res­posta a la gran uti­lit­zació d'aquest mitjà en l'actu­a­li­tat.

Convé res­sal­tar l'extensa regu­lació que es pre­veu en el Codi Mer­can­til per a les soci­e­tats mer­can­tils, per regu­lar tots els tipus soci­e­ta­ris que actu­al­ment es tro­ben regu­lats en la llei de soci­e­tats de capi­tal de l'any 2010, a excepció de les coo­pe­ra­ti­ves. En aquest sen­tit, s'ha de tenir en compte que avui, a la vegada, s'està refor­mant l'ano­me­nada llei de soci­e­tats de capi­tal (el pro­jecte de llei va ser pro­po­sat el pas­sat 23 de maig), amb l'objec­tiu de millo­rar el govern cor­po­ra­tiu de les empre­ses. S'haurà de veure com que­darà final­ment la regu­lació de les soci­e­tats mer­can­tils en el futur Codi Mer­can­til, però sobta i de ben segur que no con­tri­bu­eix a millo­rar la segu­re­tat jurídica el fet que una matèria tan impor­tant com és el dret de soci­e­tats sigui objecte de múlti­ples modi­fi­ca­ci­ons en un espai de temps tan curt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.