Gran angular

Serveis financers i bancaris i subdesenvolupament

Aquests dies el tema del ser­veis finan­cers i la funció dels bancs cen­trals i en gene­ral de les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res sobre les pos­si­bi­li­tats de desen­vo­lu­pa­ment és de gran actu­a­li­tat. Ho és, tant amb relació als països desen­vo­lu­pats, i espe­ci­al­ment als països de la zona euro –i això es més nou-, com als països sub­desen­vo­lu­pats.

Res­pecte a la zona euro, la nos­tra pre­o­cu­pació dels últims temps s'ha cen­trat en el paper que ha de jugar el Banc Cen­tral Euro­peu per fer sor­tir l'eco­no­mia euro­pea del ritme de baix crei­xe­ment en què està ficada tot i que els seus esta­tuts no li atri­bu­ei­xen més que la funció de pre­ser­var l'esta­bi­li­tat de preus i el fun­ci­o­na­ment de l'euro.

Aquí tots sabem el ter­reny de joc difícil que el trac­tat de Maas­tricht i el trac­tat de Lis­boa dibui­xen en limi­tar les pos­si­bi­li­tats d'acció del Banc Cen­tral Euro­peu. A més, el BCE també ha de llui­tar amb l'acti­tud res­tric­tiva del Deutsche Bun­des­bank i del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ale­many de Kars­ruhe, pre­o­cu­pat per les polítiques que pugui por­tar a terme Mario Draghi més enllà de la política de tipus d'interès reals nega­tius que s'han dut a terme des de Frank­furt.

També en els Estats Units la funció de la Reserva Fede­ral ha estat al cen­tre de la dis­cussió par­tint del fet que s'ha tirat a l'esquena la recu­pe­ració de l'ocu­pació fins que el nivell d'atur baixi per sota del 6% en una actu­ació molt dife­rent de la del Banc Cen­tral Euro­peu que, com se sap, té l'objec­tiu de l'esta­bi­li­tat i no la recu­pe­ració de l'eco­no­mia euro­pea.

En el cas del Regne Unit, la funció del Banc Cen­tral també ha estat activa en trac­tar d'esti­mu­lar el crei­xe­ment i, com se sap, el Regne Unit està tenint taxes de crei­xe­ment que tot i que són reduïdes estan per sobre de la mit­jana euro­pea.

Podem dir, en defi­ni­tiva, que els bancs cen­trals dels països rics juguen un paper fona­men­tal per expli­car la marxa de l'eco­no­mia dels seus països i de l'eco­no­mia mun­dial en gene­ral, com ha expli­cat Neil Irwin en el seu lli­bre publi­cat recent­ment en cas­tellà titu­lat Los Alqui­mis­tas: Tres ban­que­ros cen­tra­les y un mundo en lla­mas (Deusto).

En tot aquest entorn en què es demana que els bancs cen­trals tin­guin un paper actiu, el que crida més l'atenció és que se'ls demani fins i tot que facin els pos­si­bles per acon­se­guir que els bancs pri­vats donin crèdit a les empre­ses per com­ba­tre l'alt nivell de deso­cu­pació que, en més o menys mesura, hi ha a tots els països i que no facin pífies espec­ta­cu­lars com la que va sig­ni­fi­car el fet que la Reserva Fede­ral deixés caure Leh­man Brot­hers sense pen­sar que això gene­ra­ria una crisi finan­cera sistèmica de la qual encara no hem sor­tit.

Tot això vol dir que mal­grat el que diguin els anti­sis­tema, els governs i els ope­ra­dors són cons­ci­ents que la funció finan­cera i bancària és molt necessària per tal que l'eco­no­mia fun­ci­oni perquè, com s'ha dit molts cops, sense bancs, ni exis­teix funció cre­ditícia ni és pos­si­ble que les transac­ci­ons es facin en ordre: un cos sense sang no pot sobre­viure i l'eco­no­mia neces­sita les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res.

Sense accés ban­cari.

Tot això ho sabíem, però el que no hem sabut fins fa pocs dies és que dels 7.200 mili­ons d'habi­tants que té el pla­neta, 2.500 no tenen accés a ser­veis finan­cers bàsics i sense aquest accés als ser­veis finan­cers bàsics, ni es poden pro­duir aug­ments de pro­duc­ti­vi­tat sobre la base cre­ditícia ni tam­poc crei­xe­ment econòmic de cap mena.

Per això, l'Orga­nit­zació de Coo­pe­ració i Desen­vo­lu­pa­ment Econòmic està llançant una reflexió sobre com cal dotar els sec­tors de les pobla­ci­ons dels països pobres que no tenen accés als ser­veis ban­ca­ris i finan­cers bàsics dels ins­tru­ments neces­sa­ris perquè cor­re­gei­xin aquesta situ­ació.

Ajuda del 0,7%.

Aquesta és una altra línia d'atac al sub­desen­vo­lu­pa­ment que fins ara no s'havia posat sobre la taula men­tre pensàvem que si arribàvem a una ajuda ofi­cial al desen­vo­lu­pa­ment del 0,7% en faríem prou per aju­dar els països pobres a sor­tir de la pobresa inver­tint en car­re­te­res, hos­pi­tals, esco­les i altres infra­es­truc­tu­res.

Des­co­brir, ara, que 2.500 mili­ons de per­so­nes al món no tenen accés als ser­veis finan­cers ni ban­ca­ris bàsics posa de mani­fest que encara no conei­xem en tota la seva mag­ni­tud el pro­blema del sub­desen­vo­lu­pa­ment i que l'esta­bli­ment d'una banca efi­ci­ent ha de for­mar part de l'ajuda a donar als països pobres perquè puguin sor­tir de la pobresa cre­ant acti­vi­tat pro­duc­ti­ves.

Ara que estem ana­lit­zant quins han de ser els Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment del Mil·lenni després del 2015 –que l'Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des va plan­te­jar com a data d'aquest pri­mer exer­cici d'Objec­tius del Mil·lenni 2000-2015– això és quel­com que cal tenir molt en compte.

El desen­vo­lu­pa­ment neces­sita un sec­tor públic efi­ci­ent i no cor­rom­put però també neces­sita un sis­tema ban­cari i finan­cer que per­meti que les inver­si­ons pren­guin cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.