Empreses

Pierre & Vacances congela el seu pla de creixement a Catalunya

La llei no permet a la firma francesa desenvolupar plenament el seu model de promoure complexos d'apartaments turístics, vendre's els habitatges i mantenir-ne la gestió.

Acaba d'obrir a Torredembarra un complex que en part és propietat de la Sareb

La promotora i gestora d'apartaments turístics francesa Pierre & Vacances ha congelat els seus plans d'implantació a Catalunya perquè el marc legal no li permet desenvolupar el seu model de negoci. Líder del sector al país veí, on té un parc de 55.000 apartaments i nul·les possibilitats de continuar creixent, la companyia va entrar a l'Estat el 2005 amb la intenció de convertir-lo en el nou terreny d'expansió, amb un potencial de 45.000 apartaments.

Però després del primer complex aixecat a Mont-roig del Camp (Baix Camp), inaugurat el 2008, el desplegament no ha estat el que s'havia previst. Primer, per l'esclat de les bombolles immobiliària i financera, i ara per dificultats legals que afecten Catalunya.

No obstant això, Pierre & Vacances disposa de 41 complexos amb un total de 4.000 habitatges a tot l'Estat, i 14 complexos i 550 apartaments a Catalunya. L'últim va ser inaugurat a Torredembarra al juliol i disposa de 36 apartaments.

Però José María Pont, president executiu de la firma a l'Estat, assegura que aquesta oferta està lluny de la capacitat de contractació de la companyia, que només amb els clients francesos, holandesos i belgues podria absorbir sense problemes una oferta dotze vegades superior a l'actual a Catalunya.

Pierre & Vacances voldria arribar als 7.000 apartaments en els pròxims set o vuit anys al Principat. En el cas d'Espanya, l'objectiu en el mateix període seria assolir els 12.000 habitatges. Però, en el cas de Catalunya, serà difícil. De fet, ara mateix està estudiant cinc projectes a tot l'Estat, dels quals cap a Catalunya.

Per entendre el problema, cal conèixer el particular model de negoci de la companyia francesa. Des del seu naixement l'any 1967, Pierre & Vacances, que és presidida pel fundador Gérard Brémond, promou complexos d'apartaments i rep el suport financer de fons d'inversió. Un cop finalitzada l'obra, els apartaments es venen a inversors particulars que es comprometen a cedir la gestió turística i la comercialització a l'empresa; a canvi, els propietaris obtenen una rendibilitat del 4%.

Els complexos disposen de recepció, restauració i altres serveis complementaris.

Sòl qualificat.

El conflicte amb la legislació catalana radica en el fet que les promocions immobiliàries en sòl qualificat per a usos turístics no es poden dividir i revendre com a propietats residencials, malgrat que se'n preservi l'ús per a la indústria del lleure. Això no passa a la resta de l'Estat. “Hem expressat a les autoritats catalanes aquest problema i ho estan estudiant”, explica Pont.

El fet és que els complexos que Pierre & Vacances té a Catalunya –a les localitats de Barcelona, Empuriabrava, l'Estartit, Torredembarra, Platja d'Aro, Tossa de Mar, Mont-roig del Camp, Salou i Navata– resten majoritàriament com a propietat.

En el cas del complex de Torredembarra -l'últim a sumar-s'hi-, no és una promoció de la firma francesa, sinó que va ser concebut per al mercat residencial, però la crisi immobiliària es va endur la promotora i la major part dels habitatges van acabar en mans del banc creditor i, en última instància, de la Sareb, l'anomenat banc dolent, que encara n'és el principal propietari.

Pierre & Vacances ha hagut d'adaptar els apartaments i crear espais per als serveis. “Són complexos més petits en els quals no podem desenvolupar plenament el nostre model, només una part”, insisteix José María Pont.

El president de Pierre & Vacances Espanya reivindica l'apartament turístic ubicat en immobles especialitzats per a aquest ús com una oferta que respon millor al turisme familiar, perquè permet a pares i fills petits estar-se en la mateixa residència. Les habitacions hoteleres no solen respondre bé a aquest perfil de turista. També permet una gestió més personalitzada de les despeses i minimitzar el cost unitari de l'estada.

“El turisme no s'expressa d'una única manera, sinó que és múltiple i cada cop es diversificarà més, per la qual cosa el legislador ha de tenir prou cintura per adaptar la normativa a aquest fet”, diu.

Sol i platja.

El producte que explota Pierre & Vacances a l'Estat és bàsicament el de sol i platja: tots els complexos estan situats al litoral. Però a França s'ha explotat molt el model d'interior. De fet, la firma és el principal operador dels Alps i també s'ha introduït al Principat d'Andorra per gestionar un complex d'esquí a Grandvalira. “A Espanya primer hem d'explotar la costa abans d'apostar per l'interior”, explica Pont.

En l'actualitat el 40% dels clients a l'Estat són francesos, quan el 2009 representaven el 80%. La filial espanyola preveu facturar un 12% més aquest any i assolir els 40 milions d'euros. El grup té una facturació consolidada de 1.500 milions i una plantilla de 7.465 treballadors.
Facturació
40 M€
Treballadors
550
Any de fundació
2005
EL CONFLICTE DE LA BARCELONETA

“Cal actuar contra els pisos turístics il·legals; tenim una marca a protegir”

El president de Pierre & Vacances Espanya pensa que episodis de conflictivitat social com el que s'ha originat al barri barceloní de la Barceloneta arran de la proliferació de pisos turístics il·legals haurien de portar les autoritats a establir límits. Pont, que reconeix que aquestes polèmiques perjudiquen el sector dels apartaments i la imatge de la ciutat en el seu conjunt, situa el problema en la proliferació d'oferta no legalitzada. “Aquests pisos sense control no paguen impostos i representen una competència deslleial respecte dels que funcionem de manera legal”, afirma Pont.

Pierre & Vacances té un edifici d'apartaments turístics al barri de Sants de la capital catalana. L'immoble disposa de recepció i serveis: “Mai hem tingut cap tipus de queixa”, assegura. En aquest sentit, Pont és crític amb el fet que s'autoritzin apartaments turístics en immobles on hi ha usos residencials i recorda que a França no és possible. Per això, insta les comunitats de veïns a treballar des de la llei de propietat vertical per vetar que els pisos de l'immoble acabin sent apartaments per a turistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pierre & Vacances congela el seu pla de creixement a Catalunya