Eines

PAU FERRI

AUTOR DE “CÓMO VENDER CON ÉXITO POR INTERNET”

“Internet pot alliberar el petit botiguer dels horaris d'esclavatge”

Proposo destinar el 20% de la facturació a fer créixer el client ‘online'

En quin moment està el comerç electrònic?

Superada aque­lla pri­mera fase de boom en què el comerç electrònic sem­blava la gran pana­cea, ara tot s'ha nor­ma­lit­zat, i qui ha fet les coses bé n'està tra­ient par­tit i millo­rant els resul­tats de la seva empresa.
Però sem­bla que per gua­nyar diners cal tenir la dimensió d'Ama­zon.

No, el bo que té el comerç electrònic és que hi con­vi­uen gegants com Ama­zon amb nego­cis petits que tro­ben el seu espai en l'espe­ci­a­lit­zació i el bon ser­vei. Hi ha un poten­cial bru­tal per a la pime, a inter­net.
Per què?

Inter­net ofe­reix la pos­si­bi­li­tat al petit negoci de tenir la botiga oberta les 24 hores i de tren­car els límits comer­ci­als de l'àrea d'influència de l'esta­bli­ment a peu de car­rer: a inter­net els seus cli­ents estan com a mínim a Europa, però a qual­se­vol lloc que hi hagi una demanda.
Un fac­tor clau és la visi­bi­li­tat. Com s'acon­se­gueix?

Al lli­bre explico com acon­se­guir-ho amb un pla de vuit set­ma­nes. En una pri­mera fase el que t'interessa és que el lloc web tin­gui mol­tes visi­tes; i en una segona, que aques­tes visi­tes es con­ver­tei­xin en com­pres. La pri­mera com­pra és molt impor­tant, però per a mi el més impor­tant és que repe­teixi. Per tant, hem de ser visi­bles, però també hem de tre­ba­llar molt bé la fide­lit­zació.
De quina manera?

Aquí no hi ha secrets: amb un bon pro­ducte i un bon ser­vei. Però també amb hones­te­dat, i si, per exem­ple, no tenim capa­ci­tat per assu­mir els cos­tos de la devo­lució dels pro­duc­tes, doncs s'ha de dir clara­ment. No estem en la mateixa lliga que els grans del sec­tor i no podem fer ser­vir les seves eines. Al final, l'empresa ha de gua­nyar diners per tenir futur.
Tot es pot ven­dre per inter­net?

Cada pro­ducte és un món. Hi ha arti­cles de gran dimensió per als quals no té sen­tit una venda glo­bal perquè seria molt car pel trans­port. Altres pro­duc­tes dema­nen un tracte en per­sona. Jo no crec que el comerç electrònic sigui la sal­vació de totes les empre­ses, però sí que algu­nes poden tenir un canal addi­ci­o­nal, que segons com es tre­ba­lli es pot con­ver­tir en el prin­ci­pal.
Quina és la relació entre comerç ‘online' i ‘offline'?

El comerç tra­di­ci­o­nal està en un procés de recon­versió i una fórmula d'èxit és acon­se­guir que la major part de les coman­des arri­bin per inter­net, perquè és més efi­ci­ent. Per això pro­poso des­ti­nar l'equi­va­lent 20% de la fac­tu­ració a la cap­tació de cli­ents online. El cli­ent online no t'obliga a tenir hora­ris d'escla­vatge i altres sacri­fi­cis per ser via­ble.
El lli­bre es basa en el seu tre­ball amb la pime. Què ha des­co­bert?

He vist gent que s'ha cre­mat amb la seva experiència de comerç i no en volen ni sen­tir par­lar. Però també molta gent a la qual inter­net els ha can­viat la font d'ingres­sos radi­cal­ment i ara fac­tu­ren més a inter­net i han regis­trat crei­xe­ments impor­tants.
Què opina dels ano­me­nats ‘market­pla­ces', els grans cen­tres de comerç vir­tu­als. Pot aju­dar el nos­tre comerç?

Inter­net és un canal més, ple d'altres canals. Men­tre més canals tin­gui el meu negoci que facin créixer les meves ven­des, millor, però sem­pre que el l'objec­tiu últim sigui fer créixer el teu propi por­tal, que és on podem tre­ba­llar la fide­lit­zació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.