Borsa

Degoteig baixista i dol

Un cop esvaït l'optimisme pel BCE, s'imposa la recollida de beneficis just quan apareixen dubtes nous en l'horitzó borsari. L'Íbex 35 perd un 2,33% i diu adéu als 11.000 punts

Mediaset i Jazztel es queden al marge dels descensos de la borsa, la primera per la millora del mercat publicitari
i la segona, per la concentració del sector

L'opti­misme que va inun­dar els mer­cats bor­sa­ris la set­mana pas­sada, amb el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), s'ha esvaït. Els inver­sors han tocat de peus a terra i un cop han dige­rit les bon­dats dels plans d'estímul ende­gats per Mario Draghi, pre­si­dent de l'enti­tat, les ven­des s'han estès per­tot arreu en una set­mana òrfena de dades macro­e­conòmiques de rellevància. Després de les alces de la set­mana prèvia (la segona millor del selec­tiu Íbex 35 en el 2014, que va pujar un 3,92%) tocava fer caixa i això és pre­ci­sa­ment el que ha pas­sat ara, que el pano­rama s'omple de núvols.

La pro­xi­mi­tat del referèndum a Escòcia (que se cele­bra dijous vinent) i la incer­tesa sobre el resul­tat han sac­se­jat les bor­ses en les últi­mes ses­si­ons. Els dub­tes sobre aquest procés i les seves sem­blan­ces amb el cas català han col­pe­jat tant la borsa lon­di­nenca com l'espa­nyola, una de les que pit­jor com­por­ta­ment set­ma­nal ha regis­trat.

Tant és així que el selec­tiu índex espa­nyol ha aca­bat en números ver­mells en qua­tre dels cinc dies que té la set­mana. Diven­dres l'Íbex 35 es va aco­mi­a­dar en els 10.888,90 punts, després de caure un 2,33% en cinc ses­si­ons. D'aquesta manera els guanys anu­als de l'índex es redu­ei­xen fins al 9,80%.

La reco­llida de bene­fi­cis en els valors ban­ca­ris ha estat una de les cau­ses que han llas­trat l'evo­lució de l'Íbex 35 en la set­mana. Els bancs havien pujat molt la set­mana pre­ce­dent a l'abric de les mesu­res del BCE, i durant els últims dies els inver­sors han pre­fe­rit pas­sar per caixa.

A més, la mort sob­tada del pre­si­dent del San­tan­der, Emi­lio Botín, encara ha col­pe­jat més els títols de l'enti­tat per les incer­te­ses sobre el seu subs­ti­tut i sobre l'evo­lució del banc en el futur més imme­diat. L'acció del San­tan­der ha aca­bat la set­mana amb un des­cens de més del 2%, tot i que el mer­cat ha superat el dol i ha donat el vis­ti­plau a Ana Botín com a nova timo­nera del banc.

A part del sec­tor ban­cari, que ha estat un dels pro­ta­go­nis­tes indis­cu­ti­bles d'aquesta set­mana per les raons esmen­ta­des abans, les empre­ses de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons també han tin­gut rellevància en les dar­re­res ses­si­ons. Jazz­tel torna a estar rode­jada de rumors i notícies sobre les con­cen­tra­ci­ons en el sec­tor.

Aquesta set­mana els res­pon­sa­bles de la com­pa­nyia han con­fir­mat que estu­dien la com­pra de Yoigo, avançant-se a Orange, per esde­ve­nir una de les grans del sec­tor. No obs­tant això, Jazz­tel con­ti­nua sent la can­di­data per­fecta per ser opada per Orange i això ha fet que hagi estat un dels pocs valors que han acon­se­guit tan­car la set­mana amb guanys. Tan sols en la sessió de diven­dres les acci­ons de Jazz­tel van arri­bar a repun­tar més d'un 3% i en el con­junt de la set­mana han repun­tat prop d'un 3,5%.

Càstig.

Telefónica també ha des­ta­cat en les dar­re­res ses­si­ons, però per motius ben dife­rents i amb un resul­tat nega­tiu. Les matil­des s'han vist pena­lit­za­des en la borsa per l'emissió de bons que han de ser­vir per finançar la com­pra d'E-Plus per part de la teleco que pre­si­deix César Ali­erta. El mer­cat ha cas­ti­gat l'ope­ra­dora, que s'ha depre­ciat gai­rebé un 4%, fet que també ha inci­dit en el com­por­ta­ment nega­tiu de l'Íbex 35 durant la set­mana. Les pèrdues que arros­se­guen tant Telefónica com el San­tan­der han aca­bat per pas­sat fac­tura a l'evo­lució del selec­tiu índex en les últi­mes ses­si­ons.

Per con­tra, Medi­a­set ha esde­vin­gut el millor valor d'aquesta set­mana, ja que ha esqui­vat les pèrdues que s'han estès per la pràctica tota­li­tat de valors, i diven­dres va tan­car amb un alça supe­rior al 7% en cinc ses­si­ons. La millora del mer­cat publi­ci­tari i, amb aquesta, els ingres­sos que podrien per­ce­bre les empre­ses de mit­jans de comu­ni­cació, han impul­sat la cotit­zació del grup, que ha repe­tit el com­por­ta­ment posi­tiu de la set­mana pre­ce­dent (en què ja s'insi­nu­ava una alça del 6,62%).

La manca de referències de rellevància ha inten­si­fi­cat la prudència dels inver­sors i ha des­viat l'atenció dels mer­cats en altres focus que poden fer tron­to­llar les bor­ses en les pro­pe­res jor­na­des. La treva a Ucraïna i les san­ci­ons econòmiques de la Unió Euro­pea (UE) a Rússia pre­o­cu­pen els inver­sors, tot i que les ten­si­ons a la zona sem­bla que s'han rela­xat els últims dies. A més a més, la dada d'atur nega­tiva als EUA de dijous va donar més excu­ses als inver­sors per extre­mar la cau­tela a final de set­mana, ja que va posar en dubte la for­ta­lesa del mer­cat labo­ral. Mal­grat la con­fusió en els par­quets i el dego­teig bai­xista de les últi­mes ses­si­ons, cal des­ta­car que molts dels prin­ci­pals índexs bor­sa­ris encara estan en nivells màxims i que serà difícil que inten­tin pujar fins a límits supe­ri­ors si no apa­rei­xen motors nous que els facin avançar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.