Gran angular

La recerca, vital peR Al futur

Tinc sensació de ridícul col·lectiu quan ens parlen del triangle de la recerca, ciència i innovació: Estats Units (Massachusetts i Califòrnia), Israel i Catalunya. De les meves paraules no s'hauria de deduir cap crítica als ponts de col·laboració que s'intenten crear entre sistemes i institucions de recerca, ni cap menysteniment a les poques relacions que ens podem permetre –les relacions valen diners– amb les universitats i centres de recerca d'aquests països, per altra banda líders en recerca i innovació i exemple
a seguir

Par­lar de recerca a Cata­lu­nya és par­lar d'una cosa que els polítics diuen que fun­ci­ona; hi ha con­sens. Diuen que és una estruc­tura d'estat de les que hem de cons­truir amb vista al nos­tre futur i que tenim un sis­tema de recerca “rela­ti­va­ment” bo. Els inves­ti­ga­dors, fins fa poc cofois, ho com­par­tim. Afe­geixo i des­taco el “rela­ti­va­ment” perquè és bo si ho mirem segons la mida i, encara més, si ho fem segons els recur­sos que hi posem, però si inten­tem objec­ti­var i bus­quem l'autèntic impacte, la cosa és dife­rent. Dis­sor­ta­da­ment té molt poca influència en el sis­tema econòmic.

Tinc sen­sació de ridícul col·lec­tiu quan ens par­len del tri­an­gle de la recerca, ciència i inno­vació: Estats Units (Mas­sac­hu­setts i Califòrnia), Israel i Cata­lu­nya. De les meves parau­les no s'hau­ria de deduir cap crítica als ponts de col·labo­ració que s'inten­ten crear entre sis­te­mes i ins­ti­tu­ci­ons de recerca, ni cap menys­te­ni­ment a les poques rela­ci­ons que ens podem per­me­tre –les rela­ci­ons valen diners– amb les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca d'aquests països, per altra banda líders en recerca i inno­vació i exem­ple a seguir.

M'agrada saber que es doten algu­nes beques d'inter­canvi i ajus­tos a pro­jec­tes de col·labo­ració. Són beques que pro­mou­ran la millora d'algun grup de recerca, que faran créixer el seu impacte científic. Bé que hi hagi rela­ci­ons, com més pro­fun­des millor, tota millora és bona, però no crec que això ens faci ser un país líder en inno­vació.

Estic rela­ti­va­ment avor­rit de sen­tir el tòpic que la inversió pri­vada en R+D ha de ser apro­xi­ma­da­ment les dues ter­ce­res parts del total de la inversió en R+D. La pro­porció de la inversió que es fa en R+D pel sec­tor públic és més alta que la d'altres països. La con­clusió para­do­xal seria dir que la inversió que ha de créixer és la del sec­tor pri­vat ja que l'esforç públic ja és ele­vat.

Aquest seria, pot­ser és, un gran error. Una obser­vació, rela­ti­va­ment super­fi­cial, mos­tra que en els països més com­pe­ti­tius la inversió rela­tiva en R+D del sec­tor públic és més baixa que aquí, però el per­cen­tatge del PIB dedi­cat a R+D per part d'aquests països és més alt i, en con­junt, la inversió pública en R+D és més alta.

Fa uns mesos, Mari­ana Maz­zu­cato expli­cava que sense l'ele­vada inversió pública en R+D no exis­ti­rien molts pro­duc­tes cre­ats per la inversió pri­vada. Fa uns anys, en un arti­cle de premsa, ja deia Maz­zu­cato que “l'èxit d'una inno­vació sem­pre és incert i pot reque­rir més temps del que esti­guin dis­po­sats a espe­rar els bancs tra­di­ci­o­nals o el capi­tal risc”. Ens deia també que sense l'estat no exis­ti­ria ni Goo­gle ni Galxo
SmithK­line. Deia també que Apple, entre d'altres grans com­pa­nyies, pot­ser ni exis­ti­ria sense la gran inversió del sec­tor públic.

Hi ha una cosa evi­dent, està empírica­ment demos­trat que els dis­cur­sos i les decla­ra­ci­ons dels res­pon­sa­bles polítics no gene­ren inno­vació. No conec casos en què les parau­les dels polítics hagin mogut a inver­tir de forma rela­ti­va­ment sos­tin­guda en inno­vació i a apos­tar pel desen­vo­lu­pa­ment de pro­duc­tes incerts. Segur que algun n'hi haurà, per algun espuri interès o per estrany patri­o­tisme, però amb tota cer­tesa: no han fet can­viar el posi­ci­o­na­ment d'un país. Sense entrar en el ter­ri­tori de l'espe­cu­lació, el capi­tal és mou, arreu, segons expec­ta­ti­ves. Si, en canvi, és cert que la inversió pública sos­tin­guda, encara que no sigui molt ele­vada, ha fet can­viar la dinàmica d'alguns països.

Hi ha un llin­dar per sota del qual la inversió en R+D deixa de ser inversió i es con­ver­teix en des­pesa en R+D. Són recur­sos que no pro­dui­ran més bene­fici al país que la satis­facció de qui els rep. Això pot­ser podrà ser­vir per man­te­nir viu, com la letar­gia dels ossos quan hiver­nen, el sis­tema de recerca espe­rant temps millors i per tal que ales­ho­res el sis­tema des­perti i hi pugui con­tri­buir a crear riquesa per al país.

33 arti­cles dia­ris.

Els inves­ti­ga­dors i el país sen­cer podem estar satis­fets i des­ta­car els recur­sos cap­tats per inves­ti­ga­dor per fer recerca o pel nom­bre d'arti­cles que publi­quem en revis­tes inde­xa­des. Una dada: els inves­ti­ga­dors de les uni­ver­si­tats públi­ques vam publi­car durant el període 2008-2012 una mit­jana de 33 arti­cles cada dia. Està molt bé, però malau­ra­da­ment d'aquests 33 arti­cles no en tra­iem gaire bene­fici. Ningú no se n'ocupa. No hi ha recur­sos ni pos­si­bi­li­tats de fer res amb aquest conei­xe­ment.

Només hem d'asse­nya­lar una excepció. La recerca biomèdica trans­la­ci­o­nal té un impacte directe en la salut. La recerca que es fa als nos­tres labo­ra­to­ris-hos­pi­tals és d'apli­cació imme­di­ata. Allà tenim el paci­ent. No hi ha una cre­ació de riquesa perquè, malau­ra­da­ment, no fem res perquè això passi, però té un gran impacte social. Omplim tele­notícies però no hi ha capi­tal per inver­tir. Molt en podríem treure, algun valent se'n surt, però no és
això.

Segu­ra­ment el con­sens és una gran vir­tut, però també pot ser un gran error, entre altres coses obvia el debat. La inversió en R+D és d'alta sen­si­bi­li­tat política, no és ideològica­ment neu­tra.

La professora Mazzucato

Mariana Mazzucato és professora d'Economia de la Innovació a la Universitat de Sussex. És una reconeguda investigadora en el camp de la innovació, que escriu habitualment a la premsa. Recentment ha publicat el best-seller The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths. Una de les seves tesis és que en no admetre el paper de l'Estat estem socialitzant només els riscos, mentre que les recompenses es privatitzen en poques mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.