Opinió

El sector agroalimentari: potent però desconegut

El sec­tor agro­a­li­men­tari català, que inclou el sec­tor pri­mari (agri­cul­tura, rama­de­ria i pesca) i la indústria agro­a­li­mentària, és un gran des­co­ne­gut, com es posa de mani­fest en un recent informe del Carec i en tre­balls com els de l'eco­no­mista Fran­cesc Reguant. Molts pen­sen que és un sec­tor poc impor­tant, que des­tru­eix ocu­pació, que està obso­let i que rep molts de sub­si­dis.

Però la rea­li­tat demos­tra que aques­tes cre­en­ces no són cer­tes. De fet, l'agro­a­li­men­tari és el pri­mer sec­tor pro­duc­tiu de Cata­lu­nya (exclo­ent la cons­trucció) i repre­senta el 3,61% del PIB. En el con­junt de l'Estat, Cata­lu­nya repre­senta el 23% del sec­tor agro­a­li­men­tari espa­nyol. I, a escala euro­pea, Cata­lu­nya és el pri­mer clúster agro­a­li­men­tari, seguit de la Llom­bar­dia i Dina­marca. Cata­lu­nya és un país fona­men­tal­ment rama­der. A tall d'exem­ple, es pot esmen­tar que cada any se sacri­fi­quen uns 15 mili­ons de porcs (11% de tot Europa) i uns 200 mili­ons de pollas­tres. També té des­ta­ca­des pro­duc­ci­ons en fruita fresca, cere­als i vinya, entre d'altres. Tenim impor­tants mul­ti­na­ci­o­nals cata­la­nes de l'agro­a­li­men­tació (Codor­niu, Tor­res, Bor­ges, Nutr­expa, Agro­li­men, etc.), i dis­po­sem de la seu de grans mul­ti­na­ci­o­nals ali­mentàries glo­bals (Nestlé, Danone, etc.). Hi ha fac­tors com­ple­men­ta­ris que són força posi­tius: la cuina cata­lana està reco­ne­guda inter­na­ci­o­nal­ment i tenim la ter­cera fira ali­mentària mun­dial (Ali­men­ta­ria).

Durant aquests anys difícils ha estat capaç de des­truir poca ocu­pació (durant la crisi els llocs de tre­ball s'han reduït un 4%, que és molt menys que el 20% del con­junt indus­trial). I, com passa contrària­ment a la resta de sec­tors, en aquest s'ha aug­men­tat un 3% el nom­bre d'afi­li­ats agra­ris a la Segu­re­tat Social. Des dels anys 50 fins als anys 80 hi va haver un gran èxode rural a causa de la meca­nit­zació del camp. Tan­ma­teix, a par­tir dels anys 80 aquest feno­men s'esta­bi­litza i comença la recu­pe­ració, als anys 90. Con­cre­ta­ment, des de l'any 2000 fins a l'any 2012 les comar­ques rurals han tin­gut un 18% de crei­xe­ment de la població.

És un sec­tor que uti­litza les tec­no­lo­gies més avançades (bio­sen­sors, maquinària tele­di­ri­gida per GPS, mate­rial vege­tal avançat, agri­cul­tura de pre­cisió, etc.). Com a resul­tat, avui per avui l'agro­a­li­men­tació cata­lana és un sec­tor que és clara­ment com­pe­ti­tiu i que és capaç d'apor­tar el 13,70% de les expor­ta­ci­ons cata­la­nes, que estan crei­xent con­si­de­ra­ble­ment any rere any. I, final­ment, tot i que Cata­lu­nya repre­senta el 19% de la pro­ducció agrícola de tot l'Estat espa­nyol, només rep el 6% de les aju­des euro­pees. La renda d'un pagès català prové, en un 12,04%, dels ajuts direc­tes de la UE. Aquest per­cen­tatge és del 23,66% en el cas d'un pagès espa­nyol.

En con­clusió, és un sec­tor molt impor­tant i modern, que ha acon­se­guit millor l'ocu­pació i ho fa amb pocs ajuts euro­peus en com­pa­ració amb la resta de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.