Eines

Reformes estructurals?

No cal confondre reformes estructurals amb austeritat. L'austeritat per si mateixa no és cap objectiu, és un instrument al servei de la finalitat, que no és altra que la competitivitat de l'economia. Però, aturem-nos un moment en l'instrument. En l'era de la globalització financera, els operadors dels mercats financers prenen decisions sobre la base dels fonaments de l'economia. I un d'aquests fonaments és l'endeutament dels governs. Aquesta és una regla del joc de l'economia d'avui molt important. Si vols accedir al crèdit internacional has de jugar amb les regles dels mercats financers internacionals

Segur que ho han sen­tit o lle­git infi­ni­tat de vega­des. Orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals, governs, polítics i mit­jans de comu­ni­cació insis­tei­xen en la neces­si­tat de con­ti­nuar avançant en les refor­mes estruc­tu­rals que facin que l'eco­no­mia cata­lana, i també l'espa­nyola, siguin més efi­ci­ents i com­pe­ti­ti­ves. S'asse­gura que per fer més sol­vent la sor­tida de la crisi cal con­ti­nuar en el camí de les refor­mes de calat. S'asse­nyala que la reforma labo­ral va ser un pri­mer pas, i que ara s'ha de con­ti­nuar el camí amb la reforma de les pen­si­ons, la reforma tri­butària, la reforma del sis­tema finan­cer i la reforma de l'admi­nis­tració. Aquí va la meva posició.

Pri­mera.

Nor­mal­ment, par­lem d'estruc­tura econòmica per dis­tin­gir-la de la con­jun­tura econòmica. L'estruc­tura econòmica està rela­ci­o­nada amb el model de crei­xe­ment. Amb tota aque­lla com­bi­nació efi­ci­ent de fac­tors, bàsica­ment capi­tal físic, humà, tec­nològic, orga­nit­za­tiu, empre­ne­dor, inno­va­dor i social, que millora la pro­duc­ti­vi­tat de l'eco­no­mia i el benes­tar de la soci­e­tat. Per tant, quan par­lem de refor­mes estruc­tu­rals estem cen­trant l'atenció en tots aquells fac­tors, ins­ti­tu­ci­ons i polítiques que poden millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat de l'eco­no­mia, la seva capa­ci­tat per créixer sos­te­ni­ble­ment en el mitjà i el llarg ter­mini. Fixin-se que les refor­mes estruc­tu­rals es vin­cu­len a un temps dila­tat i, per defi­nició, que­den lluny de la con­jun­tura, de totes aque­lles refor­mes que abas­ten aspec­tes més con­crets i tem­po­ral­ment més curts.

Les refor­mes estruc­tu­rals s'asso­cien amb la com­pe­ti­ti­vi­tat, no tenen resul­tats imme­di­ats, s'han de plan­te­jar i dis­cu­tir amb conei­xe­ment de causa i, sobre­tot, lluny de la pica­ba­ra­lla política del curt ter­mini.

Segona.

No cal con­fon­dre refor­mes estruc­tu­rals amb aus­te­ri­tat. L'aus­te­ri­tat per si mateixa no és cap objec­tiu, és un ins­tru­ment al ser­vei de la fina­li­tat, que no és altra que la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'eco­no­mia. Però, atu­rem-nos un moment en l'ins­tru­ment. En l'era de la glo­ba­lit­zació finan­cera, els ope­ra­dors dels mer­cats finan­cers pre­nen deci­si­ons basant-se en els fona­ments de l'eco­no­mia. I un d'aquests fona­ments és l'endeu­ta­ment dels governs. Aquesta és una regla del joc de l'eco­no­mia d'avui molt impor­tant. Si vols acce­dir al crèdit inter­na­ci­o­nal has de jugar amb les regles dels mer­cats finan­cers inter­na­ci­o­nals i de les agències de qua­li­fi­cació per molt des­pres­ti­gi­ats que esti­guin. Aquests ope­ra­dors estu­dien els pres­su­pos­tos i pre­nen deci­si­ons basant-se en les següents pre­mis­ses. No s'espan­tin! Són bas­tant intuïtives, com les d'una família. Hi tro­ba­ran poques sor­pre­ses. En pri­mer lloc, una admi­nis­tració pública, sigui quina sigui, no pot incórrer en dèficits per finançar des­pesa cor­rent. Tota la des­pesa asso­ci­ada a l'acti­vi­tat de l'admi­nis­tració pública (sous i sala­ris, i com­pres intermèdies) inclo­sos els interes­sos del deute acu­mu­lat s'han de finançar amb els ingres­sos obtin­guts. Si hi ha menys ingres­sos, la des­pesa cor­rent s'ha d'ajus­tar als ingres­sos dis­po­ni­bles. En segon lloc, el dèficit públic només és tole­ra­ble quan l'admi­nis­tració rea­litza inversió pro­duc­tiva, és a dir, quan inver­teix en algun dels capi­tals que esmentàvem més amunt. Per tant, l'aus­te­ri­tat si es com­bina amb la rede­fi­nició de la des­pesa i la inversió pública, és una reforma estruc­tu­ral en si mateixa. Ens calen més polítiques públi­ques d'inversió i menys des­pesa pública. I això implica, necessària­ment, una pro­funda reforma de les com­petències i tas­ques dels tre­ba­lla­dors de l'admi­nis­tració, així com dels seus esque­mes orga­nit­za­tius.

Ter­cera.

En relació amb el sis­tema finan­cer. En teo­ria el sis­tema finan­cer és impor­tant perquè és l'encar­re­gat de cana­lit­zar l'estalvi cap a la inversió, en con­cret cap a la inversió pro­duc­tiva. Arri­bats a aquest punt, dues refor­mes estruc­tu­rals molt impor­tants. La pri­mera és que els bancs hau­rien de tor­nar als seus fona­ments i finançar l'acti­vi­tat empre­sa­rial, espe­ci­al­ment els pro­jec­tes sol­vents de les pimes. Amb les aju­des públi­ques a la banca vàrem per­dre una opor­tu­ni­tat d'or per forçar aquesta situ­ació, però l'auge de la banca ètica i de les fonts de finançament alter­na­ti­ves ani­ran posant les coses a lloc. Una segona cosa molt impor­tant. La banca també ha de can­viar el seu model de crei­xe­ment, espe­ci­al­ment ha d'avançar moltíssim en els pro­ces­sos i la gestió de ris­cos del finançament d'intan­gi­bles. Estem a les por­tes d'una nova era, i neces­si­tem bancs que finan­cin amb nor­ma­li­tat pro­jec­tes d'inversió empre­sa­ri­als basats en la tec­no­lo­gia, el conei­xe­ment i la inno­vació.

Quarta.

El tre­ball esta­ble per compte aliè i per a tota la vida està pas­sant a la història. Les noves con­di­ci­ons glo­bals de com­petència impe­dei­xen lite­ral­ment a les empre­ses tre­ba­llar en els con­tex­tos indus­tri­als de relació labo­ral. No podem dema­nar a les empre­ses allò que no poden com­plir. Però, fle­xi­bi­li­tat no necessària­ment implica pre­ca­ri­e­tat. Les empre­ses neces­si­ten tre­ba­lla­dors qua­li­fi­cats, empre­ne­dors i com­pro­me­sos amb la inno­vació cons­tant. I per orga­nit­zar aquest talent els esque­mes científics no ser­vei­xen. Neces­si­tem una revo­lució orga­nit­za­tiva a la soci­e­tat, però en par­ti­cu­lar a les empre­ses. Més xar­xes i menys piràmides, més auto­no­mia i menys jerar­quia, més col·labo­ració i menys com­petència, més tre­ball con­tinu i menys tre­ball esta­ble. En defi­ni­tiva, més orga­nit­zació i menys relació labo­ral.

I, cin­quena.

No hi ha reforma estruc­tu­ral pos­si­ble sense més trans­parència i qua­li­tat democràtica. No vull par­lar avui de la cor­rupció, però com és pos­si­ble que a la soci­e­tat xarxa no hi hagi llis­tes ober­tes, vot digi­tal i més par­ti­ci­pació directa? Tenen els polítics les com­petències necessàries per ges­ti­o­nar la cosa pública en la glo­ba­lit­zació? Com pot ser que els par­la­ments encara siguin total­ment pre­sen­ci­als i no es pugui fer una vide­o­con­ferència o pre­sen­tar un Power­Point? Tenim molta reforma a fer. Menys parau­les i més fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.