Gran angular

L'educació de qualitat no s'improvisa

El país ha de fer una aposta decidida per l'educació. No és només un problema de currículums; amb el mateix currículum formal tenim molts models escolars, uns
de relativament bons i altres de dolents. Cal fer canvis profunds i ser més exigent en les condicions per accedir a la professió de mestre. Aptitud i actitud.
S'han fet visites a Finlàndia, model de sistema educatiu i país innovador, per entendre com funciona allà l'educació. No podem pensar que sense canvis en els comportaments socials podem tenir un sistema educatiu similar. Podem tenir un bon sistema, però serà sempre diferent

Una entre­vista amb Jaume Pérez Paya­rols, direc­tor d'inno­vació i recerca de l'Hos­pi­tal de Sant Joan de Déu, apa­reix a L'Econòmic de fa una set­mana. Aquest cen­tre es carac­te­ritza per ser un model d'inno­vació social. Vaig lle­gir l'entre­vista amb interès i em va cri­dar l'atenció un encer­tat comen­tari d'aquest pedi­a­tre, espe­ci­a­lista en onco­lo­gia infan­til, cap de la uni­tat d'inno­vació de l'Hos­pi­tal.

El titu­lar de l'entre­vista és: “Els líders que can­vien el món es fan a l'escola i no a la uni­ver­si­tat.” Deia Pérez Paya­rols: “Estem molt com­pro­me­sos per por­tar la inno­vació a la soci­e­tat. Sovint pen­sem que les bones uni­ver­si­tats són les que gene­ren per­so­nes interes­sants que can­vien el món, però en rea­li­tat qui les fan són les bones esco­les.”

No puc estar-hi més d'acord. Quan obser­vem els països més inno­va­dors ens ado­nem que hi ha una ele­vada cor­re­lació entre inno­vació i qua­li­tat de l'edu­cació, primària i secundària. No són els únics fac­tors, però la qua­li­tat de l'edu­cació és una con­dició sine qua non per ser un país inno­va­dor. Els inno­va­dors que arri­ben a la uni­ver­si­tat aju­den a fer-les millors.

Malau­ra­da­ment el nos­tre país té un sis­tema edu­ca­tiu medi­o­cre. Cert que Cata­lu­nya ha acon­se­guit que tot­hom vagi a l'escola. Estem en els pri­mers llocs quan­ti­ta­ti­va­ment par­lant, però amb baixa qua­li­tat.

Per acce­dir als graus en edu­cació infan­til i primària és neces­sari, des d'aquest curs, superar una prova d'apti­tud per­so­nal, la PAP. Aquesta prova se supera amb l'obtenció d'una nota de 5 punts o més com a resul­tat de la mit­jana dels exer­ci­cis de llen­gua cata­lana i de llen­gua cas­te­llana de les pro­ves d'accés a la Uni­ver­si­tat, les PAU, sem­pre que les notes d'aquests exer­ci­cis siguin com a mínim de 4 punts. Impres­si­o­nant! Ara, que la cosa s'ha posat una mica més dura, per acce­dir a estu­diar per mes­tre serà sufi­ci­ent obte­nir un 4 de català o de cas­tellà. Fins ara no calia tenir ni aques­tes notes. I de càlcul?

Puc garan­tir que la uni­ver­si­tat no com­pensa aques­tes deficiències, no és la seva funció suplir els dèficits de l'edu­cació prèvia. Podem, per­fec­ta­ment, tenir, i tenim, mes­tres que han acce­dit als estu­dis sense ser capaços d'escriure cor­rec­ta­ment en les llengües ofi­ci­als. Ells que ense­nyen a escriure! Ens lamen­tem que és un país que no parla idi­o­mes. És un país que no sap lle­gir ni escriure cor­rec­ta­ment en la seva llen­gua, que encara és pit­jor. La com­prensió lingüística o la capa­ci­tat matemàtica que ens mos­tren les pro­ves PISA són un des­as­tre. Què pas­sa­ria si es fes­sin unes pro­ves tipus PISA als mes­tres? No for­mulo cap hipòtesi.

No des­taco els mes­tres en una catàstrofe edu­ca­tiva gene­ral, segons els indi­ca­dors inter­na­ci­o­nals. Cri­ti­car les con­di­ci­ons necessàries per acce­dir al magis­teri no és en cap cas una crítica a ells ni a la seva dedi­cació i vocació; ho és a un sis­tema que fa que l'accés es pugui fer en con­di­ci­ons insu­fi­ci­ents. Sé que el govern és molt cons­ci­ent d'això, però no ha estat fins fa poc que ha començat a actuar.

Fa una mica més d'un any es va llançar el pro­grama de millora i inno­vació en la for­mació de mes­tres, que va pro­moure la posada en fun­ci­o­na­ment d'un doble grau en edu­cació infan­til i primària, més poli­va­lent, i, poste­ri­or­ment, va “endu­rir” amb les esmen­ta­des PAP les con­di­ci­ons d'accés als graus.

Fa molt poc el govern va crear un nou pro­grama de for­mació per­ma­nent per al desen­vo­lu­pa­ment pro­fes­si­o­nal dels i les mes­tres d'edu­cació infan­til i primària i va nome­nar un res­pon­sa­ble. Encara no sé molt bé en què con­sis­tirà aquest pro­grama, però l'experiència del seu direc­tor, Edu­ard Vallory, sis anys al cap­da­vant de la Bar­ce­lona Gra­du­ate School of Eco­no­mics, l'ava­len. Si es posen els recur­sos mínims neces­sa­ris les coses podrien començar a can­viar.

Aposta deci­dida.

El país ha de fer una deci­dida aposta per l'edu­cació. No és només un pro­blema de currículums; amb el mateix currículum for­mal tenim molts models esco­lars, uns de rela­ti­va­ment bons i altres de dolents. Cal fer can­vis pro­funds i ser més exi­gent en les con­di­ci­ons per acce­dir a la pro­fessió de mes­tre. Apti­tud i acti­tud.

S'han fet visi­tes a Finlàndia, model de sis­tema edu­ca­tiu i país inno­va­dor, per enten­dre com fun­ci­ona allà l'educció. No podem pen­sar que sense can­vis en els com­por­ta­ments soci­als podem tenir un sis­tema edu­ca­tiu simi­lar. Podem tenir un bon sis­tema, però serà sem­pre dife­rent. Diferències? No acon­se­gui­rem impli­car de la mateixa forma les famílies en l'edu­cació dels fills, entre altres coses perquè els hora­ris labo­rals i els de TV són dife­rents. Aquí l'edu­cació s'exter­na­litza com­ple­ta­ment, allà és una cosa com­par­tida i els pares i la soci­e­tat en són també res­pon­sa­bles.

No hem de renun­ciar a tenir un bon sis­tema edu­ca­tiu, podem tenir un bon sis­tema edu­ca­tiu dife­rent, adap­tat a les nos­tres con­di­ci­ons. Tor­nant al començament, no serem inno­va­dors sense una edu­cació de qua­li­tat i això no s'impro­visa. Urgent i impor­tant!

El programa PISA

El programa PISA (programa internacional per a l'avaluació d'estudiants) és un programa creat per l'OCDE per avaluar els coneixement dels estudiants als 15 anys en diferents països. Les proves es fan cada tres anys i determinen, amb diferent intensitat segons l'any, les competències en comprensió lectora, numèrica i científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.