Emprenedors

Populetic o la comunitat contra els greuges

El portal que facilita les reclamacions d'usuaris a empreses ha solucionat casos per valor de 145.000 euros en poc més d'un any

Amb el poder de
les xarxes socials, obliguem les empreses a escoltar

Els ciu­ta­dans espa­nyols dei­xen de recla­mar cada any 500 mili­ons d'euros a les com­pa­nyies aèries. Són dades d'un estudi fet públic per Fligh­trigth, un por­tal de gestió de com­pen­sa­ci­ons aèries. I, com en el cas de les aerolínies, també en altres sec­tors -tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, banca, asse­gu­ran­ces...- es dei­xen de fer mol­tes recla­ma­ci­ons. Una situ­ació que Popu­le­tic, un pro­jecte llançat fa poc més d'un any per cinc socis, s'ha pro­po­sat rever­tir.

Es tracta d'un por­tal en línia des del qual es faci­lita als con­su­mi­dors la inter­po­sició de recla­ma­ci­ons quan són vícti­mes d'algun greuge per part d'una empresa. Popu­le­tic, per tant, fa d'inter­me­di­ari entre el con­su­mi­dor i l'empresa recla­mada. I, per al pri­mer, l'acció és tan sim­ple com intro­duir unes dades a l'ordi­na­dor.

El por­tal pro­cessa quei­xes adreçades a empre­ses de tots els sec­tors. Però n'hi ha alguns que n'ori­gi­nen més. Segons el direc­tor gene­ral de Popu­le­tic, David Ciu­dad, les telefòniques són des­ti­natàries del 25% de les quei­xes, les de trans­port ho són d'un 10% i els bancs i cai­xes, d'un 4%. Davant d'aquesta cons­ta­tació, els res­pon­sa­bles del por­tal s'han esforçat per fer més sen­zills els pro­ce­di­ments de les més comu­nes. I, de moment, en el cas de les quei­xes a com­pa­nyies de trans­port, banca i asse­gu­ran­ces, els pro­ces­sos estan total­ment auto­ma­tit­zats. La intenció és que sigui així en tots els casos, segons Ciu­dad. Però reco­neix que, per exem­ple, en les recla­ma­ci­ons a les telefòniques, resulta com­pli­cat.

El direc­tor gene­ral de Popu­le­tic remarca el fac­tor d'ampli­fi­cació que apor­ten les xar­xes soci­als com un punt a favor dels con­su­mi­dors. “Amb el poder de les xar­xes soci­als, del fet de ser una comu­ni­tat, obli­guem les empre­ses a escol­tar els usu­a­ris, s'ha d'apro­fi­tar aquest poder per forçar-les a escol­tar”, declara. Si les empre­ses s'hi ave­nen, segons Ciu­dad, es pro­du­eix una situ­ació en què les dues parts hi gua­nyen: el con­su­mi­dor que rep la com­pen­sació per un greuge i l'empresa, que millora l'atenció als cli­ents i la seva repu­tació.

Popu­le­tic va néixer fa poc més d'un any però la idea ve de més lluny. Després d'haver dei­xat la direcció gene­ral d'una spin-off de la URV i d'un any sabàtic viat­jant pel món, Ciu­dad va par­lar amb una de els per­so­nes que es troba actu­al­ment entre els cinc socis, que li va pro­po­sar la idea de crear una pla­ta­forma de denúncia social. A ell li va interes­sar la idea, però va voler que l'eina anés més enllà i aportés una solució. D'aquesta manera, va sor­gir la idea de crear una pla­ta­forma social de reso­lució de recla­ma­ci­ons.

Pers­pec­ti­ves.

Aquest és l'únic por­tal d'aquesta mena que hi ha a Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol. Però la idea no l'han tin­gut només aquests cinc socis, sinó que ja hi ha altres experiències en l'àmbit inter­na­ci­o­nal. I els resul­tats han estat posi­tius. Ciu­dad explica que a l'Índia es va posar en marxa una pla­ta­forma el 2010 i ara ges­ti­ona 3.000 quei­xes diàries i hi tre­ba­llen 130 per­so­nes. Als EUA l'equi­va­lent a Popu­le­tic ha resolt recla­ma­ci­ons per valor de més de 18 mili­ons d'euros.

Això fa pen­sar a Ciu­dad en bones pers­pec­ti­ves per al seu pro­jecte. Segons diu, la popu­la­ri­tat aug­menta expo­nen­ci­al­ment i, quan tens un cert volum, és quan les empre­ses et comen­cen a fer cas. Actu­al­ment, Popu­le­tic té 6.800 usu­a­ris, i ha resolt casos per valor de 145.000 euros. Els ingres­sos arri­ben a par­tir dels casos resolts -en els que estan auto­ma­tit­zats, el por­tal es queda entre un 15% i un 20% de la com­pen­sació- i també espe­ren cap­tar-ne d'empre­ses que vul­guin millo­rar la seva repu­tació a través de Popu­le­tic. Aquest any, Popu­le­tic, que té cinc tre­ba­lla­dors a temps com­plet i qua­tre a temps par­cial, fac­tu­rarà entre 15.000 i 20.000 euros i el 2015 s'espera que faci un salt i superi els 700.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Populetic o la comunitat contra els greuges

Publicat a