Focus

Iberia envia el pont aeri a desmuntar

L'aerolínia, de model tradicional, té dificultats per fer rendible una ruta de curt radi i molt concorreguda com la Barcelona Madrid. Busca alternatives que no perdin els clients del ‘hub' que té a Barajas

L'anunci no ha provocat cap alarma com sí que ho va fer la retirada del 2006
Els experts consideren que l'anunci és la crònica d'una mort anunciada
La Generalitat ha estudiat com millorar el radi d'influència del Prat amb el tren
La contribució de l'avió a la ruta no ha parat de caure des del 2011 en favor de l'AVE

El pont aeri entre Bar­ce­lona i Madrid tal com el conei­xem ara té els dies comp­tats. Ibe­ria ha anun­ciat que hi perd molts diners i que està estu­di­ant què en farà. La que havia estat la ruta més des­ta­cada de l'aerolínia espa­nyola i la que pas­sava per ser una de les més ren­di­bles i tran­si­ta­des d'Europa s'ha con­ver­tit en una rèmora per a una com­pa­nyia que acaba de sor­tir de l'UCI. La nova Ibe­ria pre­veu tor­nar als bene­fi­cis aquest any, després d'alleu­ge­rir la seva estruc­tura de cos­tos i con­cen­trar la seva oferta en els vols inter­con­ti­nen­tals, sobre­tot cap a Amèrica Lla­tina, des del hub (cen­tre de con­ne­xi­ons) de Bara­jas.

En aquest con­text, el pont aeri, un pro­ducte de curt radi, alta freqüència i fle­xi­ble per a l'usu­ari que no neces­sita fer reserva, és impos­si­ble de fer ren­di­ble per una com­pa­nyia de for­mat tra­di­ci­o­nal. Sobre­tot quan la ruta Bar­ce­lona-Madrid està con­cor­re­guda per altres ope­ra­dors com el tren d'alta velo­ci­tat o altres aerolínies que ofe­rei­xen pro­duc­tes molt com­pe­ti­tius. “És la crònica d'una mort anun­ci­ada - asse­gura David Pijoan, soci d'Estel Con­sul­ting, una con­sul­tora espe­ci­a­lit­zada en el negoci del trans­port aeri-. Però si bé fa uns anys hau­ria cau­sat alarma, avui dia ja no en pro­voca perquè hi ha alter­na­ti­ves.”

En la mateixa línia s'expressa Xavier Fageda, pro­fes­sor de política econòmica de la UB i expert en infra­es­truc­tu­res, qui recorda que la rellevància del pont aeri ja no és la que era. Dels 35,2 mili­ons de pas­sat­gers que van pas­sar pel Prat el 2013, només 1,09 mili­ons van fer ser­vir el pro­ducte d'Ibe­ria.

“No pen­sem aban­do­nar-la però sí fer-la més efi­ci­ent uti­lit­zant els dife­rents vehi­cles d'IAG (Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group)”, ha mani­fes­tat el pre­si­dent d'Ibe­ria, Luis Gallego, en diver­ses entre­vis­tes als mit­jans. Els vehi­cles d'IAG als quals es refe­reix Gallego són: Air Nos­trum, Ibe­ria Express i Vue­ling, les com­pa­nyies del grup d'Ibe­ria i Bri­tish Airways que ope­ren en el curt i mitjà radi a l'Estat i que esta­rien en millor dis­po­sició de fer aquesta ruta gua­nyant-hi diners; de fet, Vue­ling ja la fa amb uns set vols dia­ris en cada direcció.

Dels actu­als usu­a­ris del pont aeri, a Ibe­ria li interessa con­ser­var espe­ci­al­ment els pas­sat­gers en con­nexió (que, segons la com­pa­nyia, estan per sobre del 30%). Per això, la prin­ci­pal pre­o­cu­pació de la com­pa­nyia és garan­tir una bona oferta de vols entre Bar­ce­lona i Madrid, sobre­tot en les fran­ges horàries crítiques, perquè aquests pas­sat­gers con­tinuïn optant per volar amb Ibe­ria.

La qüestió és com arti­cula una res­posta sense per­dre cli­ents. La gran xarxa de rutes que en els dar­rers anys ha des­ple­gat Vue­ling des del Prat (143 de les 285 que ofe­reix la com­pa­nyia con­nec­ten Bar­ce­lona) ha fet que l'usu­ari català tin­gui molta més oferta per volar arreu sense haver de pas­sar per Madrid. La posició ofi­cial d'Ibe­ria és que totes les pos­si­bi­li­tats estan ober­tes i no hi ha data per al desen­llaç.

Xavier Fageda aposta perquè Ibe­ria ope­rarà direc­ta­ment les freqüències més interes­sants per als seus vols de con­nexió o bé que les cedirà a la seva filial de vols regi­o­nals, Air Nos­trum, que, a diferència d'Ibe­ria Express, la filial low cost, té un model de fun­ci­o­na­ment més ade­quat per a les con­ne­xi­ons. Abans de decan­tar-se per aquesta opció, segu­ra­ment, caldrà escol­tar la posició de Vue­ling. De moment, des de l'aerolínia cata­lana pre­fe­rei­xen adop­tar una acti­tud pru­dent i no pro­nun­ciar-se en espera que Ibe­ria con­creti la seva decisió, però no ama­guen l'interès per créixer en una ruta que en aquests moments és una de les impor­tants de la com­pa­nyia. El tra­jecte entre la capi­tal cata­lana i Madrid dis­posa d'entre set i deu vols dia­ris en cada sen­tit, l'oferta varia en funció de les neces­si­tats, però n'havia arri­bat a tenir fins a tretze. Fonts de la com­pa­nyia recor­den que el crei­xe­ment en aquesta ruta ha estat paral·lel al de l'AVE, per la qual cosa asse­gu­ren que la com­petència del tren no els amoïna.

Mal­grat l'opti­misme de Vue­ling, el cert és que la con­tri­bució de l'avió en aquest tra­jecte no ha dei­xat de caure des del 2011 en bene­fici del tren. Aquell any, les dife­rents aerolínies van des­plaçar uns 3,1 mili­ons de pas­sat­gers, el 2012 van ser uns 2,8 mili­ons i el 2013, 2,2 mili­ons. En canvi l'AVE, que el 2011 tenia una quota del 45% a la ruta, el 2012 va pujar al 48,8% i el 2013 al 58,6%. Aquest any, de gener a setem­bre, la porció de l'AVE és del 61,6%, segons dades de Renfe (vegeu gràfic).

Aliança Renfe-Ibe­ria.

Però Ibe­ria també creu que part dels seus cli­ents també podrien arri­bar a Madrid en tren. Resulta para­do­xal que el des­ple­ga­ment radial del TGV, que ha con­dem­nat els vols interns d'Ibe­ria, pugui aca­bar sent una excel·lent solució per ali­men­tar els avi­ons inter­na­ci­o­nals de la com­pa­nyia. De fet, Ibe­ria i Renfe han anun­ciat una aliança per comer­ci­a­lit­zar bit­llets com­bi­nats d'AVE i avió.

En aquest con­text s'entén millor que el govern de la comu­ni­tat de Madrid hagi cata­lo­gat com a pri­o­ritària la con­nexió entre l'alta velo­ci­tat i l'aero­port Adolfo Suárez i que reclami de forma insis­tent al govern cen­tral que acce­leri aquest enllaç que està pres­su­pos­tat en prop de 400 mili­ons d'euros. L'exe­cu­tiu autonòmic con­si­dera aquesta obra clau per reforçar el hub aero­por­tu­ari, que la crisi d'Ibe­ria va posar en perill. Cal pen­sar que hi ha hagut mesos que l'aero­port de Bar­ce­lona ha superat en nom­bre de pas­sat­gers els resul­tats de Madrid i això va fer dis­pa­rar les alar­mes a la capi­tal de l'Estat.

És des de la for­ta­lesa actual de la ins­tal·lació bar­ce­lo­nina que el secre­tari d'Infra­es­truc­tu­res i Mobi­li­tat, Ricard Font, pensa que apos­tar pel Prat és fer-ho per cavall gua­nya­dor. Font dubta que, si es con­firma, la reti­rada del pont aeri sigui una decisió encer­tada, “perquè és una ruta molt ren­di­ble que té un mer­cat asse­gu­rat; però si final­ment hi renun­cia, un altre ope­ra­dor l'assu­mirà”. El res­pon­sa­ble de Mobi­li­tat de la Gene­ra­li­tat lamenta el com­por­ta­ment erràtic d'Ibe­ria a Bar­ce­lona. Cal recor­dar que després d'aban­do­nar els vols inter­na­ci­o­nals el 2006, va tor­nar el 2011 amb dos vols a São Paulo i Miami, i al cap de poc, nova­ment, hi va renun­ciar.

Han pas­sat vuit anys del reple­ga­ment d'Ibe­ria a Madrid, epi­sodi que va ser un dels deto­nants del recor­dat acte de l'Iese del 2007, en què líders del món econòmic i acadèmic van recla­mar un aero­port d'ambició inter­na­ci­o­nal. I sense que s'hagin resolt encara tots els pro­ble­mes que fre­nen la ins­tal·lació, el cert és que l'estat d'ànim col·lec­tiu és molt més opti­mista, mal­grat fra­cas­sos estre­pi­to­sos com el de l'ope­ració Spa­nair.

Què ha can­viat? D'entrada, la cli­en­tela del Prat no ha dei­xat de créixer mal­grat la crisi econòmica, per l'empenta del turisme inter­na­ci­o­nal, tant de lleure com de nego­cis, que ve atret pel reclam de la ciu­tat de Bar­ce­lona. Menció espe­cial cal fer als cre­ue­ris­tes que han asso­lit rècord rere rècord i que igual­ment con­tri­bu­ei­xen a l'èxit de l'aero­port de Bar­ce­lona. Cal mati­sar que la major part d'aquest incre­ment l'han capi­ta­lit­zat les aerolínies low cost: Rya­nair, Easy­jet o Vue­ling, prin­ci­pal­ment.

De fet, l'auge del Prat no s'enten­dria sense la gran oferta de rutes des­ple­gada per la com­pa­nyia cata­lana. Quan fa deu anys després del seu nai­xe­ment, Vue­ling vola a 131 aero­ports d'Europa, l'Àfrica i l'Ori­ent Pròxim, dis­posa de 285 rutes i una flota de 105 avi­ons, a finals d'aquest any. Vue­ling, que des de Bar­ce­lona ha plan­tat cara al reg­nat de la irlan­desa Rya­nair, rei­vin­dica el fet que el Prat sigui avui un dels aero­ports euro­peus més ben enllaçats. De la mateixa manera ha con­tribuït a aug­men­tar la quota de pas­sat­gers en trànsit.

Ara bé, el pes dels vols inter­con­ti­nen­tals del Prat, mal­grat que ha millo­rat a poc a poc fins a repre­sen­tar el 8% de tots els vols de l'aero­port, encara no satisfà ple­na­ment. A falta d'un ope­ra­dor interes­sat a fer de Bar­ce­lona un cen­tre de con­ne­xi­ons inter­na­ci­o­nals, l'aug­ment dels vols cap a l'Àsia o Amèrica ha vin­gut de la mà del Comitè de Desen­vo­lu­pa­ment de Rutes Aèries de Bar­ce­lona (CDRA): “La inter­con­ti­nen­ta­li­tat del Prat està cen­trada en les peti­tes victòries”, reco­nei­xen fonts de l'ens. D'aquesta manera recent­ment s'ha sabut que Latam obrirà l'estiu vinent un vol directe a São Paulo; Air India s'està plan­te­jant con­nec­tar la capi­tal cata­lana amb Nova Delhi el 2015; la low cost Norwe­gian pre­veu por­tar el 787 Dre­am­li­ner a Bar­ce­lona i fer rutes de llarg radi; Avi­anca ha anun­ciat que aug­men­tarà la freqüència de vols que van cap a Bogotà; i Aeroméxico està estu­di­ant recu­pe­rar el vol directe entre Mèxic i el Prat.

Per acon­se­guir aques­tes “peti­tes victòries” un dels asos a la màniga que té Bar­ce­lona és la seva ubi­cació estratègica entre l'Àsia i Amèrica, dues zones amb un trànsit inter­na­ci­o­nal crei­xent. En aquest sen­tit, Emi­ra­tes, que ha anun­ciat una segona freqüència diària que se sumarà a la que ara opera amb l'A380, té en car­tera enllaçar Bar­ce­lona en un vol entre l'Ori­ent Mitjà i el con­ti­nent ame­ricà.

L'èxit d'aquests vols depèn en bona mesura de les opci­ons que tenen les com­pa­nyies d'ali­men­tar els seus avi­ons. En aquest ter­reny, Vue­ling esdevé una peça clau, però no és gens fàcil arri­bar-hi a acords. Emi­ra­tes ho ha inten­tat sense èxit i ara ha vist com Qatar Airways, mem­bre de l'aliança OneWorld, com Ibe­ria i Bri­tish Airways, acaba de sig­nar un acord inter­line amb Vue­ling, és a dir, que per­met comer­ci­a­lit­zar a través de les agències de viat­ges tra­jec­tes com­bi­nats de les dues com­pa­nyies. Qatar Airways té deu vols set­ma­nals entre Bar­ce­lona i Doha.

Ricard Font valora el paper de con­nec­ti­vi­tat que ofe­reix l'aerolínia del grup IAG però comprèn que té límits com ara afa­vo­rir com­pa­nyies que puguin fer la com­petència a Ibe­ria. Pre­ci­sa­ment, i en vista de la pos­si­bi­li­tat que l'aerolínia de Qatar con­cretés la seva intenció d'uti­lit­zar Bar­ce­lona com a pont a Amèrica, el con­se­ller dele­gat de l'aerolínia ja ha expres­sat públi­ca­ment que no faran nosa a Ibe­ria.

Com a Madrid, la Gene­ra­li­tat també està estu­di­ant amb Renfe aug­men­tar el radi d'influència de l'aero­port del Prat gràcies a l'AVE. Però el fet que l'alta velo­ci­tat no tin­gui parada a l'aero­port és un gran incon­ve­ni­ent, reco­neix Font.

40 anys d'una oportunitat de coneixement perduda?

“Del centro de Barcelona al centro de Madrid en 2 horas”, destacava una crònica del diari La Vanguardia del 2 de novembre del 1974. El dia anterior s'havia posat en marxa el pont aeri Barcelona-Madrid i el periodista destacava el bon nivell d'ocupació dels avions: al voltant del 70%. En aquell moment es tractava d'un servei innovador a Europa i consistia en tretze vols des de cada punt des de dos quarts de vuit del matí fins a dos quarts de deu del vespre, amb reforços en hores punta.

Els passatgers podien presentar-se a l'aeroport sense targeta d'embarcament ni reserva i comprar el bitllet deu minuts abans del vol. Aquell primer dia, el preu del trajecte era de 1.960 pessetes, que amb la conversió en euros, és un preu similar a l'actual.

Entre els passatgers del vol inaugural hi havia l'escriptor Francisco Umbral. En un article del mateix diari feia unes reflexions que avui dia cobren un especial significat: “(...) espero que se convierta en un puente psicológico y sentimental, en una vía de conocimiento, porque la verdad es que Cataluña y el resto de España se ignoran en una triste medida. (...)Me parece que hasta ahora nuestro conocimiento de los catalanes no ha pasado de ese viajante cómico con mucho acento que sale en los espectaculos de variedades. (...) Está bien el puente aéreo, pero no basta. Cataluña sigue siendo una realidad anonadante que preferimos ignorar. Pero algún día descubriremos que existe Catalunya”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.