Emprenedors

Eva en el món d'Adam

La periodista Eva Peruga desenvolupa un sistema de ‘coaching' per a la dona directiva

Hi ha dones en càrrecs de direcció que se senten desubicades i algunes emmalalteixen

Per què hi ha tan poques dones en llocs de poder? La inter­pre­tació tra­di­ci­o­nal va inven­tar la metàfora visual del “sos­tre de cris­tall” per expli­car el munt de bar­re­res amb què es tro­ben les dones al llarg de la seva car­rera i que impe­dei­xen el seu ascens a càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat. Massa sovint les cul­pes aca­ben reca­ient en la mai resolta con­ci­li­ació entre la vida fami­liar i la labo­ral. Però ni les lleis, ni les quo­tes, ni la dis­cri­mi­nació posi­tiva han acon­se­guit res.

Per això, la peri­o­dista Eva Peruga pensa que hi ha altres raons més pro­fun­des i sub­tils que fre­nen la presència feme­nina en els equips de direcció. “El fet és que hi ha mol­tes dones que refu­sen assu­mir càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tats a les empre­ses, i les que ho fan massa sovint emma­lal­tei­xen al cap d'un temps. I això passa amb les dones casa­des amb fills i amb les dones sol­te­res sense fills”, afirma.

Segons Peruga, aquesta reacció al·lèrgica als càrrecs direc­tius, res­pon sobre­tot al fet que el lide­ratge que s'exer­ceix en les orga­nit­za­ci­ons res­pon a una visió mas­cu­lina del coman­da­ment amb la qual la dona no se sent gens còmoda. Mal­grat que s'ha evo­lu­ci­o­nat els últims anys, encara roma­nen clixés i este­re­o­tips que reser­ven a la dona altres fun­ci­ons a la soci­e­tat, de manera que quan arri­ben a un càrrec de res­pon­sa­bi­li­tat comen­cen els sen­ti­ments de culpa, de què ocu­pen un lloc que no es merei­xen, se sen­ten desu­bi­ca­des i deso­ri­en­ta­des. “És el que hem après des de petits i no és fàcil de can­viar”, diu la peri­o­dista.

El resul­tat de tot ple­gat és que les orga­nit­za­ci­ons aca­ben tenint equips direc­tius emi­nent­ment mas­cu­lins. I els efec­tes de pres­cin­dir de les dones deixa la seva petja als seus balanços. D'acord amb unes dades apor­ta­des per Eva Peruga i refe­ri­des a estu­dis basats en els resul­tats de les empre­ses en països del món anglo­saxó, les com­pa­nyies amb equips de direcció mix­tos asso­lei­xen un 40% de bene­fi­cis més que les que no en tenen. Així doncs, les orga­nit­za­ci­ons hau­rien de ser les pri­me­res interes­sa­des a inten­tar abor­dar aquest pro­blema.

Les noves teo­ries i tendències en la forma de lide­rar les empre­ses estan aju­dant a evo­lu­ci­o­nar en la bona direcció però no és sufi­ci­ent. Eva Peruga afirma que és clau escol­tar la dona direc­tiva que se sent insa­tis­feta o la que aspira a for­mar part d'un equip direc­tiu i s'hi resis­teix. Per això ha desen­vo­lu­pat tot un sis­tema d'acom­pa­nya­ment per­so­na­lit­zat o coac­hing que ha ano­me­nat woco­ach. “En el procés elles escu­llen què fer, des­ter­rant allò que con­si­de­ra­ven que havien de fer o que els era propi de fer perquè això s'espe­rava d'elles”, afirma.

Aven­tura.

En certa manera, Eva Peruga també ha escol­tat la seva volun­tat en el moment d'ence­tar aquest pro­jecte empre­sa­rial. Superat ja el llistó dels cin­quanta anys, fa sis mesos va deci­dir dei­xar la segu­re­tat de la nòmina men­sual i un càrrec des­ta­cat com a defen­sora de la igual­tat a El Periódico de Cata­lu­nya per abor­dar un pro­jecte per­so­nal que feia temps que tenia al cap. “En rea­li­tat no és un tren­ca­ment, sinó una nova etapa cohe­rent amb tota la meva tra­jectòria pro­fes­si­o­nal”, subrat­lla Peruga.

La peri­o­dista ha desen­vo­lu­pat gai­rebé tota la seva car­rera en les sec­ci­ons d'inter­na­ci­o­nal de grans dia­ris: va viure in situ les pri­me­res cime­res entre Rea­gan i Gor­bat­xov, la cai­guda del mur de Berlín, la vic­to­ria elec­to­ral de Nel­son Man­dela a Sud-àfrica o la cai­guda del líder serbi Slo­bo­dan Milo­se­vic. “He viat­jat per tot el món i a tot arreu he vist, en major o menor grau, la desi­gual­tat entre l'home i la dona. És una qüestió que sem­pre m'ha pre­o­cu­pat i a la qual he dedi­cat molt de temps a estu­diar i a refle­xi­o­nar”, afirma.

Com a defen­sora de la igual­tat (des del 2010) va fer tas­ques de vigilància sobre com els seus com­panys abor­da­ven aques­tes qüesti­ons i va poder desen­vo­lu­par tot un cos teòric, que és la base del nou pro­jecte. Peruga també s'endú les eines de peri­o­dista: la comu­ni­cació i la curi­o­si­tat. “Ara, però, no inter­preto el que em diuen, sinó que vull que siguin elles les que s'inter­pre­tin”, diu.

És cons­ci­ent que ofe­reix un pro­ducte nou, i el pri­mer que ha fet és ana­lit­zar si té mer­cat. Amb satis­facció ha com­pro­vat que ha estat molt ben rebut. Els seus cli­ents poden ser les grans empre­ses i les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques pre­o­cu­pa­des per equi­li­brar els seus qua­dres de res­pon­sa­bi­li­tat o direc­ti­ves o aspi­rants a ser-ho que vul­guin abor­dar la nova etapa amb una acti­tud posi­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.