Emprenedors

Exprimir el suc de la impressió en volum

Tecnoespai explora les possibilitats del 3D mentre desenvolupa una impressora pròpia

Compartir la informació és el que propiciarà que s'enriqueixi la idea

Aquest tema tracta d'un pro­jecte rela­ci­o­nat amb la impressió en tres dimen­si­ons. Ara bé, que quedi degu­da­ment dit ja d'entrada: no es tracta només d'impressió 3D. Vasil Niko­laev insis­teix a dei­xar-ho ben clar. I doncs?

“La fabri­cació digi­tal engloba més tec­no­lo­gies que la pròpia impressió 3D”. Ente­sos.

Tec­no­es­pai és una jove empresa amb base al Vapor­lab de Reus i té per objecte “la fabri­cació digi­tal”. Inte­grada per qua­tre socis, bàsica­ment engi­nyers que tenen el títol aca­bat d'estre­nar o que estan a punt d'estre­nar-lo, Tec­no­es­pai neix amb el repte d'apli­car les tècni­ques d'impressió en volum per poder pro­duir de manera automàtica. No aspi­ren a fabri­car en cadena però sí que per­se­guei­xen poder desen­vo­lu­par pro­duc­tes per­so­na­lit­zats, pro­to­tips, peces úniques. En defi­ni­tiva, “arte­sa­nia digi­tal”, diuen.

Vasil Niko­laev, búlgar resi­dent a Tar­ra­gona des de l'any 2000, va estu­diar a la Uni­ver­si­tat Rovira Vir­gili (URV) i va ser allà on va con­ge­niar amb un com­pany (Adrian Garcés) que, igual com ell, tenia devoció per la ciència i la tec­no­lo­gia.

Junts, impul­sen els tallers Petits Engi­nyers, unes ses­si­ons didàcti­ques per expli­car als més menuts com fun­ci­o­nen les coses (almenys les que tenen expli­cació) i per apro­par-los als secrets que tenen les màqui­nes i també dels meca­nis­mes.

Selec­ci­o­nats pel pro­grama Yuzz (un pro­grama que incen­tiva i fomenta l'empre­ne­do­ria), entren en con­tacte amb Miquel Jorge i Pablo González que, amb el temps, han aca­bat de cons­ti­tuir els pun­tals que sos­te­nen el pro­jecte de Tec­no­es­pai. Expli­quen que són qua­tre per­fils bas­tant defi­nits i que això ha pos­si­bi­li­tat que cadascú s'encar­re­gui d'un tema.

“Vam començar a par­lar de fer una botiga d'objec­tes impre­sos en 3D, però teníem dub­tes, no ho acabàvem de veure clar”, explica Vasil Niko­laev. Final­ment, l'afany per con­ti­nuar apre­nent i adqui­rir “for­mació en dis­seny digi­tal” va ser l'impuls neces­sari per posar-hi fil a l'agu­lla.

La dis­po­ni­bi­li­tat de l'espai Vapor­lab de Reus, unes ins­tal·laci­ons aptes per al tre­ball con­junt (coworking), resta mal­de­caps quan es tracta de tro­bar una seu des de la qual puguin donar forma a la idea de negoci. Reus esdevé, per tant, la base cen­tral d'ope­ra­ci­ons des d'on es pro­cessa tot el que passa a Tec­no­es­pai.

I què hi passa, a Tec­no­es­pai?

L'empresa tre­ba­lla res­se­guint dues línies paral·leles però que sovint con­ver­gei­xen. D'una banda, estan cen­trats en tas­ques de desen­vo­lu­pa­ment d'un pro­jecte propi que con­sis­teix en la cre­ació d'una “impres­sora total­ment nos­tra. És un pro­jecte que encara està verd però hi estem tre­ba­llant”. No tenen car­pe­tes top secret: “no som par­ti­da­ris del tema patent. Ente­nem que hi ha d'haver una pro­tecció per a les cre­a­ci­ons pròpies però la impressió en 3D, igual com el pro­gra­mari lliure, avança tec­nològica­ment quan hi ha una comu­ni­tat de cre­ació que per­met com­par­tir la infor­mació. Al final, això és el que pro­pi­ciarà que s'enri­queixi la idea”.

Men­tre la cre­ació pròpia no arriba, Tec­no­es­pai té temps per refer fun­ci­ons comer­ci­als, “les impres­so­res són com­pra­des però les hem mun­tat nosal­tres. En aquest món, es com­pra per peces”. Igual­ment, duen a terme tas­ques de con­sul­to­ria.

Vasil Niko­laev ho sin­te­titza reve­lant que “fem venda i asses­so­ra­ment. Quan par­les d'impressió 3D encara no s'entén gaire bé de què estàs par­lant, i per tren­car la bar­rera cre­iem que cal que ofe­rim for­mació”.

Niko­laev treu dra­ma­tisme al pànic tec­nològic que pot sen­tir algú a qui fer impres­si­ons en 3D li pugui sonar a ciència-ficció: “en rea­li­tat, tu també ho sabries fer, tot­hom. No té cap mis­teri. Hi ha una corba d'apre­nen­tatge, com en tot en la vida, i mal­grat que sí que és veri­tat que en la impressió 3D aquesta corba és molt gran, nosal­tres inten­tem reduir-la.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.