Opinió

L'èxit internacional de Barcelona

L'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona acaba de pre­sen­tar el Lli­bre blanc. Bar­ce­lona, capi­tal d'un nou estat. És una publi­cació que tracta la ciu­tat des de molts àmbits. En aquest arti­cle em refe­riré a un d'aquests àmbits, el de la inter­na­ci­o­na­lit­zació.

L'àrea de Bar­ce­lona té una eco­no­mia molt inter­na­ci­o­na­lit­zada. Actu­al­ment té 40.483 empre­ses expor­ta­do­res que acon­se­guei­xen una quota del 20% de les expor­ta­ci­ons espa­nyo­les. A més, la inter­na­ci­o­na­lit­zació ha aug­men­tat molt en els últims anys. Segons el CTESC, en els anys 1995-2000 les ven­des de Cata­lu­nya a l'estran­ger equi­va­lien a un 26% del total de les ven­des de les empre­ses cata­la­nes, men­tre que en el període 2008-2013 aques­tes han aug­men­tat fins al 36,1%. En canvi, les ven­des a la resta d'Espa­nya s'han reduït en els matei­xos períodes del 38,3% al 31,4%.

També podem recor­dar l'impacte del turisme. Bar­ce­lona rep anu­al­ment 7,6 mili­ons de turis­tes. El port de Bar­ce­lona és el més impor­tant del món, després del Carib, en tràfic de cre­uers, amb 2,6 pas­sat­gers de cre­uers l'any. És líder a Europa en trànsit de vehi­cles i con­te­ni­dors de mer­ca­de­ries d'alt valor afe­git. La loca­lit­zació és deter­mi­nant, ja que les mer­ca­de­ries pro­ce­dents d'Àsia, en com­pa­ració amb els ports del nord d'Europa, si arri­ben a Bar­ce­lona, gua­nyen tres dies de tra­ves­sia si hi desem­bar­quen.

En relació amb el trànsit aeri, l'aero­port de Bar­ce­lona rep més de 35 mili­ons de pas­sat­gers i con­necta amb 190 des­ti­na­ci­ons domèsti­ques i inter­na­ci­o­nals. El 2013 i el 2014 l'aero­port del Prat és el que més rutes posa en marxa del món.

Bar­ce­lona també és molt atrac­tiva per als inver­sors estran­gers, com es posa de mani­fest amb infor­mes com el d'Ernst & Young, que indica que Bar­ce­lona/Cata­lu­nya és la ter­cera regió euro­pea en recepció de pro­jec­tes d'inversió estran­gera, només al dar­rere de Lon­dres i París. Segons KPMG, Bar­ce­lona és la desena àrea urbana de tot el món més atrac­tiva per a la inversió estran­gera. I segons el Finan­cial Times, és la ciu­tat del Sud d'Europa amb més poten­cial de cara al futur de la inversió estran­gera.

Actu­al­ment a Cata­lu­nya hi ha prop de 6.000 empre­ses amb capi­tal estran­ger. Fins avui mol­tes mul­ti­na­ci­o­nals indus­tri­als han pre­fe­rit Cata­lu­nya quan han hagut d'esco­llir loca­lit­zació a Espa­nya. Però Bar­ce­lona no només atrau la indústria sinó també sec­tors com el de ser­veis i de les noves tec­no­lo­gies. Com a exem­ple, podem recor­dar que Bar­ce­lona ha estat esco­llida per con­ti­nuar sent la seu del Congrés Mun­dial del Mòbil i con­ti­nuar sent la Capi­tal Mun­dial del Mòbil fins a l'any 2018. És un fet impor­tant que està esde­ve­nint un dina­mit­za­dor de molts de pro­jec­tes empre­sa­ri­als rela­ci­o­nats amb les noves tec­no­lo­gies mòbils.

Totes aques­tes evidències posen de mani­fest el poder de la marca Bar­ce­lona, que fa de la ciu­tat un impor­tant pol d'atracció per a les empre­ses d'altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.