Empreses

Delta Aquaredes multiplica per sis la facturació en 3 anys

Creixement. L'empresa, especialitzada en xarxes per a piscifactories, passa de vendre exclusivament a l'Estat a exportar un 55% de la producció

L'empresa duplicarà torns i preveu ampliar
la plantilla
A Tunísia vam obrir mercat amb una mà al davant
i una al darrere

Multiplicar per sis la facturació d'una empresa en un termini de tres anys no és un repte senzill i, menys encara, quan l'economia està immersa en una fangosa bassa d'atonia. Delta Aquaredes ha passat dels 500.000 euros amb què va tancar l'any 2011 a preveure concloure l'exercici d'enguany amb uns números per valor de 3 milions d'euros. A més, res de pensar a estirar el fre de mà, perquè ja està en marxa l'estratègia per augmentar l'activitat un 30% més l'any vinent.

La fórmula de l'èxit d'aquesta empresa que està situada al marge dret de l'Ebre, als afores d'Amposta, i que es dedica a la fabricació i tractament de xarxes per a piscifactories, ha estat la forta aposta per l'exportació. “L'any 2011 totes les vendes les fèiem al mercat domèstic i ara, en canvi, un 55% del que venem se'n van a exportació.” Ho explica Albert Comas, director general de la companyia i responsable del creixement d'un negoci que acaba de ser premiat per la Cambra de Comerç de Tortosa com a millor iniciativa empresarial de l'any.

El punt d'inflexió en el creixement de Delta Aquaredes el marca l'aliança amb el grup noruec Morenot.

Poder víking.

Des que l'any 2011 l'empresa ebrenca va lligar el seu nom al de la multinacional escandinava l'estirada ha estat constant. “El 2011 Morenot va quedar-se amb el 80% de les accions de l'empresa i aquest any n'ha adquirit la totalitat restant”, revela Comas que, de la mateixa manera, també apunta que “seguim tenint autonomia absoluta per desenvolupar el negoci”. Així, per exemple, les vendes que Delta Aquaredes envia a Rússia, Noruega, Escòcia o Xile porten l'empenta de la casa mare, però les operacions tancades al Pròxim Orient i en l'incipient mercat nord-africà deriven de la iniciativa de la planta ampostina: “A Tunísia vam obrir el mercat amb una mà al davant i una al darrere. Va ser carretera, manta i maleta per trobar compradors. I ens va sortir bé.”

El mercat nord africà és atractiu perquè té un potencial alt però, alerta Comas, “no és el mercat més confortable que puguis trobar. Com que és tan incipient valora molt el preu i el nostre, en canvi, és un producte que cuida la qualitat per davant del preu”.

Delta Aquaredes no fabrica xarxes per a la pesca convencional (“és un mercat en recessió”) sinó que se centra a proveir les piscifactories. Es tracta, bàsicament, de dissenyar l'entramat de xarxa més adequat per a cada tipus d'explotació. I quan es parla d'explotació cal entendre granges marines on el peix neda i s'engreixa fins que té la mida per ser sacrificat. La xarxa serveix, doncs, per delimitar el perímetre que configura l'hàbitat del peix durant la captivitat.

La caixa forta.

En aquest context es fa fonamental desenvolupar xarxes prou segures pe poder suportar l'acció del temporal i, també, de possibles depredadors. “La xarxa és la caixa forta del peix, si no dóna uns estàndards alts de qualitat es pot arribar a perdre el 50% de la producció de la granja.”

Delta Aquaredes no només fabrica sinó que també realitza tasques de consultoria: “No és el mateix una xarxa per a tonyina, dorada o llobarro al mar Mediterrani, que una xarxa per a tilàpia en un llac de Ghana. Cada xarxa té un disseny diferent i cada client necessita la seva especificitat.”

Albert Comas explica que “treballar l'exportació ens ha fet la vida fàcil” però, en aquest sentit, l'estratègia passa més per consolidar mercats que no pas per anar a explorar nous territoris.

Àsia queda lluny.

Amb presència en el mercat europeu i, també, en la potent indústria del salmó a Xile, les bases estan posades en el nord del continent africà i en el Pròxim Orient. Un mercat llaminer però esquiu és l'australià. La forta competència que representa en aquella àrea geogràfica la indústria asiàtica és un fre per poder-hi aterrar amb garanties. Ara bé, Delta Aquaredes sap què és passar-li la mà per la cara a la competència xinesa perquè Morenot ha decidit retirar de la Xina part de la fabricació de xarxes que hi duia a terme i derivar-la a la planta d'Amposta.

Comas valora molt positivament la decisió de la multinacional per l'impuls que això suposarà per a l'activitat de Delta Aquaredes i anuncia que, a banda de duplicar torns, serà necessari augmentar la plantilla.

Delta Aquaredes va ser fundada el 2001 a Amposta però és l'any 2011 quan es produeix la seva integració en el grup Morenot, una multinacional noruega que està especialitzada en el desenvolupament de productes i solucions per a aqüicultura i piscifactories.
Facturació
3 M€
Treballadors
38
Any de fundació
2001
detall

Minimitzar riscos per al Delta

La fabricació de xarxes representa més de la meitat del negoci de Delta Aquaredes però, a part de fabricar, l'empresa també s'encarrega de fer-ne el manteniment. Una part d'aquest manteniment consisteix a tractar periòdicament les xarxes instal·lades a les granges marines. A vegades el tractament es pot fer sobre el terreny (o dins del mar, en aquest cas) però en d'altres cal desmuntar les xarxes i, per eliminar fongs o incrustacions, sotmetre-les a esbandides. Albert Comas explica que se les sotmet a un bany d'aigua dolça en una immensa màquina de rentar que hi ha al pati mateix de la fàbrica.

Revela que tota la instal·lació va amb un circuit tancat d'aigua i que, automàticament, es va depurant i regenerant sense que cap desguàs aboqui restes al Delta. Així, es volen evitar episodis de contaminació i d'introducció accidental de noves espècies al sensible Delta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Delta Aquaredes multiplica per sis la facturació en 3 anys

Publicat a