Opinió

Nous escenaris per al capital de risc

La nova llei 22/2014, de 12 de novem­bre, per la qual es regu­len les enti­tats de capi­tal de risc, altres enti­tats d'inversió col·lec­tiva de tipus tan­cat i les soci­e­tats ges­to­res d'enti­tats d'inversió col·lec­tiva de tipus tan­cat, modi­fica l'esce­nari actual de les enti­tats de capi­tal de risc. Ara es tracta essen­ci­al­ment d'apro­par el capi­tal de risc i la seva gestió a les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses i de sim­pli­fi­car els pro­ces­sos per acce­dir a aquesta acti­vi­tat.

Una de les moti­va­ci­ons de la nova llei és donar una via nova per acce­dir al finançament de peti­tes i mit­ja­nes empre­ses a través del seu apro­pa­ment a les enti­tats de capi­tal de risc; es vol acon­se­guir mit­jançant la cre­ació d'una nova figura jurídica, que són les enti­tats de capi­tal de risc pime (ECR PIME), regu­la­des per pri­mera vegada en aquesta matèria, perquè les pimes acce­dei­xin a finançament proveït per aques­tes enti­tats, i dis­mi­nu­eixi per tant la seva dependència res­pecte de les enti­tats de crèdit. Pel que fa a les ECR PIME, se'ls exi­geix que inver­tei­xin efec­ti­va­ment com a mínim un setanta per cent del seu patri­moni en ins­tru­ments finan­cers des­ti­nats per a peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, com pot ser a través d'ampli­a­ci­ons de capi­tal, préstecs par­ti­ci­pa­tius o acci­ons en altres ECR PIME. Del nou esce­nari del capi­tal de risc dis­se­nyat per la nova llei, cal des­ta­car la fle­xi­bi­lit­zació també en el règim d'auto­rit­za­ci­ons per actuar exi­git a les enti­tats de capi­tal de risc en gene­ral. En aquest sen­tit, amb l'ante­rior llei, per cons­ti­tuir aques­tes soci­e­tats era neces­sari sol·lici­tar, en pri­mer lloc, l'auto­rit­zació a la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CNMV) i, després, obte­nir l'auto­rit­zació del Minis­teri d'Eco­no­mia. Amb l'actual reforma, única­ment serà necessària l'auto­rit­zació de la CNMV, la qual cosa agi­li­tarà sense cap mena de dub­tes el pro­ce­di­ment per poder cons­ti­tuir les soci­e­tats de capi­tal de risc així com les altres soci­e­tats regu­la­des en aquesta norma. Un altre dels punts a des­ta­car d'aquesta nova nor­ma­tiva és el fet que les soci­e­tats ges­to­res hau­ran de dis­po­sar d'una estruc­tura i orga­nit­zació que per­me­tin garan­tir un bon con­trol dels ris­cos, de la liqui­di­tat i dels con­flic­tes d'interès i, en par­ti­cu­lar, s'exi­geix com­plir amb una política de remu­ne­ra­ci­ons que eviti la presa de ris­cos exces­sius i que sigui com­pa­ti­ble amb l'estratègia empre­sa­rial que segueixi l'enti­tat, en la línia de l'esta­bli­ment de nor­mes d'auto­con­trol que regeix la tendència nor­ma­tiva mer­can­ti­lista. En aquest sen­tit, encara ens costa ima­gi­nar-nos les pimes allu­nya­des de la dependència bancària, però al menys amb aquesta llei sem­bla que es posen les bases per poder tenir vies alter­na­ti­ves de finançament d'acti­vi­tats pro­duc­ti­ves, tal com ja s'ha ini­ciat, per exem­ple, amb els àngels inver­sors. Així doncs, si la banca veu que té una com­petència sòlida en el mer­cat del finançament, pot­ser s'ani­marà a reac­ti­var el crèdit, que prou falta que fa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.