Focus

Patricia García Escudero

Directora de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques

“Tenir patents més fortes atorgarà seguretat jurídica a la resta del mercat”

Veig les universitats preparades per fer el canvi que implica la llei
Els sol·licitants poden anar per la via de no fer examen previ per desconeixement
Esperem fer més atractiva la via nacional amb el reforçament de la nostra patent
L'oficina espanyola ja disposa dels recursos suficients
La llei proposa un escurçament dels terminis per donar informació als sol·licitants

El govern defensa que la llei vigent, del 1986, ha que­dat obso­leta en vista de l'avenç de la legis­lació inter­na­ci­o­nal en matèria de patents. L'objec­tiu de la reforma, des­taca la direc­tora de l'Ofi­cina Espa­nyola de Patents i Mar­ques (OEPM), Patri­cia García Escu­dero, és “evi­tar el des­a­van­tatge com­pa­ra­tiu als qui pre­te­nen fer ser­vir la via naci­o­nal per pro­te­gir les seves inven­ci­ons”. En altres parau­les, reforçar la imatge de la patent espa­nyola. “La nova llei és una alter­na­tiva ràpida i eficaç per pro­te­gir les inno­va­ci­ons amb uns títols sòlids.”

Tenim, doncs, ara un sis­tema de patents febles en com­pa­ració amb el d'altres països euro­peus?
Sí, això és així perquè la llei del 86 esta­blia dues moda­li­tats de con­cessió i una d'elles donava ori­gen a aques­tes patents febles. És la moda­li­tat en la qual, inde­pen­dent­ment del resul­tat de l'informe que fan els exa­mi­na­dors per veure si la sol·lici­tud de patent o la invenció és nova i té acti­vi­tat inven­tiva, és a dir, inde­pen­dent­ment de si el resul­tat d'això és nega­tiu, es con­ce­deix la patent de totes for­mes. I a més, aquest és el sis­tema més uti­lit­zat.
I per què creu que aquesta via sense exa­men previ és la més uti­lit­zada a pesar de gene­rar patents febles?
És difícil saber exac­ta­ment els motius de cada sol·lici­tant res­pecte de fer ser­vir un sis­tema o un altre, però pen­sem que un dels pri­mers motius pot ser el des­co­nei­xe­ment. També supo­sem que és per no temp­tar la sort, si és més fàcil que et con­ce­dei­xin una patent d'una tirada, doncs fas ser­vir aquesta via. I en ter­cer lloc, pel que ano­me­nem patents cur­ri­cu­lars, és a dir, aque­lles patents que et donen punts al teu currículum, i és més fàcil que te la donin per un sis­tema de con­cessió en el qual no hi ha exa­men que arris­car-te a un sis­tema de con­cessió amb exa­men previ, on al final és pro­ba­ble que te l'aca­bin dene­gant.
El govern pre­veu una cai­guda en el nom­bre de sol·lici­tuds a causa de l'obli­ga­to­ri­e­tat de pas­sar aquest exa­men previ?
A pri­ori no podem saber quin serà el com­por­ta­ment, però hem estu­diat dife­rents esce­na­ris pos­si­bles i lògica­ment pen­sem que sí que hi haurà un des­cens de sol·lici­tuds de patents, però aquest des­cens cor­res­pondrà a les que nosal­tres ano­me­nem patents febles, per això no ens pre­o­cupa. Aquells que sol·lici­ta­ran les patents seran els qui tenen unes inven­ci­ons impor­tants, seri­o­ses i que, per tant, obtin­dran una patent forta que ator­garà segu­re­tat jurídica a la resta del mer­cat. També cal tenir en compte que la nova llei pro­posa un escurçament dels ter­mi­nis perquè els sol·lici­tants, i això és molt impor­tant, tin­guin tan aviat com sigui pos­si­ble tota la infor­mació necessària amb vista a una pos­si­ble inter­na­ci­o­na­lit­zació de la patent.
Quin és el com­promís aquí?
La legis­lació, també en el pla inter­na­ci­o­nal, esta­bleix que la sol·lici­tud de patents no es pot publi­car fins als 18 mesos des de la data d'aquesta sol·lici­tud, però el que fem és avançar al sol·lici­tant les dades de l'informe, de manera que l'aju­dem que pugui adop­tar les mesu­res que con­si­deri opor­tu­nes. El ter­mini en el qual li apor­ta­rem aquest informe serà d'uns 10 mesos, amb la qual cosa li avan­cem 8 mesos una infor­mació que per ell és molt relle­vant.
Caldrà dotar de més recur­sos l'ofi­cina espa­nyola per com­plir aquest com­promís i per assu­mir l'obli­ga­to­ri­e­tat de l'exa­men previ a totes les sol·lici­tuds?
Cal tenir en compte que aquesta ofi­cina té una estruc­tura que es cor­res­pon amb l'estruc­tura d'una ofi­cina inter­na­ci­o­nal, perquè l'ofi­cina espa­nyola és una de les poques admi­nis­tra­ci­ons al món encar­re­ga­des de l'exa­men pre­li­mi­nar inter­na­ci­o­nal en el marc del trac­tat de coo­pe­ració de patents (PCT). Per tant, ja tenim aquesta estruc­tura tant pel que fa al nom­bre d'exa­mi­na­dors com d'accés a la infor­mació per­ti­nent per fer les recer­ques. Per tant, l'únic que hau­rem de fer és raci­o­na­lit­zar aquests recur­sos.
Es pre­ve­uen menys sol·lici­tuds i la llei esta­bleix boni­fi­ca­ci­ons per exem­ple per a empre­ne­dors. No és pre­vi­si­ble una cai­guda dels ingres­sos de l'ofi­cina, doncs?
És que l'ofi­cina espa­nyola no es nodreix només dels ingres­sos per sol·lici­tud de patents naci­o­nals, aquesta és només una part. També ens nodrim de sol·lici­tuds de patents euro­pees, de mar­ques, etc. Així que no tin­drem cap pro­blema en aquest sen­tit.
Amb el reforçament de la patent naci­o­nal podem espe­rar que aquesta deixi de ser mino­ritària i que empre­ses que ara van direc­ta­ment per la via euro­pea o inter­na­ci­o­nal apos­tin per la patent espa­nyola pri­mer?
Jo crec que sí i fona­men­tal­ment pel fac­tor temps que comentàvem abans, i a banda perquè sem­pre és molt més fàcil sol·lici­tar una patent en l'idi­oma d'ori­gen que anar per una via per exem­ple euro­pea que exi­geix un dels tres idi­o­mes ofi­ci­als: l'anglès, el francès o l'ale­many.
Veu pre­pa­ra­des les pimes i uni­ver­si­tats per al canvi?
L'any 86 el pano­rama era abso­lu­ta­ment dife­rent, sobre­tot a les uni­ver­si­tats, no tenien ni ofi­cina de trans­ferència de tec­no­lo­gia ni res simi­lar. Avui la situ­ació és molt dife­rent, la uni­ver­si­tat és prou madura per pas­sar al sis­tema que pro­po­sem, que, a més, els apor­tarà més segu­re­tat jurídica, els dirà: allò que vostè ha inves­ti­gat està ben inves­ti­gat. I en el cas dels empre­ne­dors, cal tenir en compte que no només tin­dran la via de patent, també la del model d'uti­li­tat, que surt reforçat també amb la nova llei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.