Focus

El líquid daurat tendeix a tenyir-se de verd

L'aposta per les produccions ecològiques és desenfrenada però no estalvia dubtes

En cinc anys s'han duplicat els cellers que produeixen vi
i cava ecològic

El verd ecològic és color de moda a les pas­sa­rel·les de la indústria agro­a­li­mentària. Els sonats ensurts que han donat alguns ali­ments mani­pu­lats genètica­ment i deter­mi­nats addi­tius sor­tits de labo­ra­tori han fet per­dre la gana al con­su­mi­dor cada cop que s'ensuma química al plat. El sec­tor de la viti­cul­tura també reac­ci­ona per desen­vo­lu­par pro­duc­tes tan purs com els pen­sa­ments d'un nadó, però res no és sen­zill.

“Tota vinya és con­ta­mi­nant”, decla­rava Miquel A.​Torres, pre­si­dent del grup Tor­res, en les jor­na­des Eco­sos­te­ni­bleWine cele­bra­des recent­ment a Vila­franca del Penedès. Con­vi­dat en una con­ferència que bus­cava ana­lit­zar la situ­ació del sec­tor viti­vinícola i ava­luar l'impacte ambi­en­tal que repre­senta l'explo­tació de les vinyes, Tor­res no ama­gava que la per­se­cució de la ple­ni­tud ecològica en el procés ela­bo­ra­dor és una incli­nació majo­ritària en el sec­tor. Ara bé, també aler­tava que “quan par­lem de viti­cul­tura ecològica cal­dria que ens paréssim a ana­lit­zar el balanç real d'aquesta manera de tre­ba­llar. I lla­vors deci­dir si real­ment és tan posi­tiu, perquè és una evidència que una vinya ecològica neces­sita trac­ta­ments molt més sovint”.

D'una manera simi­lar es va pro­nun­ciar Jamie Goode, doc­tor en bio­lo­gia vege­tal, peri­o­dista i autor del lli­bre The sci­ence of wine, quan va posar de mani­fest que la cursa per pin­tar de verd el pro­ducte acaba “sent un pro­blema per al sis­tema científic”. Goode con­si­dera que el terme mitjà des­a­pa­reix i que “la sos­te­ni­bi­li­tat s'està asso­ci­ant exclu­si­va­ment a vins orgànics i bio­dinàmics. Estem d'acord que no cal un arse­nal químic per fer vins, però és dubtós que per vin­cu­lar el teu pro­ducte al con­cepte ecològic només puguis fer-ho a través de sumar-te als vins orgànics.”

En el mateix esce­nari, el pre­si­dent del Con­sell Català de la Pro­ducció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, va dir que “en cinc anys s'ha dupli­cat el nom­bre de cellers que pro­du­ei­xen vi i cava ecològic” i “en dos anys el mer­cat ha pas­sat de tenir 522 referències a 1.000”. La vinya és el prin­ci­pal actor de l'agri­cul­tura ecològica en ter­mes d'hectàrees, empre­ses i fac­tu­ració.

No és només una qüestió de moda, ni tan sols de ren­di­bi­li­tat. La UE exi­geix una reducció del 10% de les emis­si­ons a les acti­vi­tats com­pre­ses en els sec­tors difu­sos (aquí hi entra l'agri­cul­tura) i amb vista a la dècada 2020-2030 la reducció haurà de ser del 40%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.