Focus

Pere Pons

guanyador de la beca Covides

“En el cava i en el vi es va al revés del món”

Pere Pons va estu­diar bio­tec­no­lo­gia a la UB i ara està fent el màster de begu­des fer­men­ta­des a la facul­tat d'Eno­lo­gia de la URV. Ha resul­tat ven­ce­dor de la beca Covi­des i assis­tirà durant un qua­dri­mes­tre a la facul­tat d'Eno­lo­gia de la Uni­ver­si­tat Bor­de­aux-Sega­len per espe­ci­a­lit­zar-se en la recerca sobre lle­vats autòctons.

La inno­vació i l'apli­cació de la ciència al cava i a la indústria viti­vinícola és essen­cial?

En aquest sec­tor s'hi dóna una situ­ació antagònica. És a dir, men­tre en tots els ter­renys se sent a par­lar de transgènics i d'avenços en recerca química, en el cava i en el vi es va al revés del món i es busca el pro­ducte més pur i ecològic, el més net pos­si­ble. És una altra forma de veure les coses.
No té lògica?
Sí, sí. Jo en sóc un gran defen­sor i per això m'interesso per desen­vo­lu­par lle­vats natu­rals i autòctons que siguin capaços de resis­tir sense tanta química. Té sen­tit perquè, més enllà de vet­llar per l'eco­lo­gia, es tracta de subs­ti­tuir els pro­duc­tes arti­fi­ci­als de trac­ta­ment de la vinya, que la poden alte­rar o mal­me­tre sabors, per uns trac­ta­ments més natu­rals que deri­vin en pro­duc­tes finals molt més rotunds.
És un tema exclu­siu d'aquí o passa arreu?
A tot arreu. A França són molt més radi­cals i s'han donat epi­so­dis d'arren­ca­ment de vinyes quan tenen sos­pi­tes de trac­ta­ments químics exces­sius.
Vostè se cen­tra en els lle­vats. Per què?
El raïm i el sis­tema de pro­ducció és molt impor­tant però el lle­vat és deter­mi­nant. Si el lle­vat és comer­cial, comú, el pro­ducte acaba essent tot igual. Si el lle­vat està tre­ba­llat la vari­a­bi­li­tat està asse­gu­rada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.