Borsa

L'atur als EUA para el cop

Els inversors digereixen la decepció del BCE gràcies a la bona dada d'atur als EUA. L'Íbex 35 repunta un 1,21% i tanca la setmana per sobre dels 10.900 punts.

Bankia ensopega
amb un informe del
Banc d'Espanya sobre
la falsedat dels seus comptes abans de
la sortida a borsa
de l'entitat

Els mer­cats s'han que­dat sense argu­ments per man­te­nir l'entu­si­asme amb la renda vari­a­ble però tam­poc no tro­ben excu­ses prou con­vin­cents per allu­nyar-se d'aquests actius. La reunió del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) no ha apor­tat cap nove­tat als inver­sors, seguint la tònica de les cites prèvies. Els mer­cats espe­ra­ven que el pre­si­dent de l'enti­tat, Mario Draghi, con­cretés un pla d'estímul econòmic basat en la com­pra de deute públic però en comp­tes de defi­nir aquest pro­grama, Draghi es va limi­tar a rebai­xar les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment per a la zona euro i va reforçar la idea de la con­tracció econòmica que tant temen els inver­sors però sense fer res per fre­nar aquest alen­ti­ment. Així doncs, les coses han que­dat com esta­ven. Els par­quets, que havien estat domi­nats per la prudència en el pri­mer tram de la set­mana, es van dei­xar por­tar pel pes­si­misme un cop es va con­fir­mar la pas­si­vi­tat de Draghi i els índexs es van tenyir de ver­mell. L'Íbex 35 va ser un dels índexs més cas­ti­gats, i només en la sessió de dijous hi va haver un des­cens del 2,35%, men­tre que el Dax ale­many queia un 1,21% i l'Euros­toxx-50, un 1,74%. Però poc després de la reunió es va saber, a través del mitjà econòmic Blo­om­berg, que el BCE està dis­se­nyant el pro­grama de com­pra de deute que espe­ren els mer­cats i que aquest es podria anun­ciar a la pro­pera reunió de prin­cipi d'any. Aquesta nova expec­ta­tiva d'actu­ació de l'enti­tat va per­me­tre que els inver­sors dige­ris­sin la decepció ini­cial i tor­nes­sin a mirar amb cert opti­misme els par­quets, espe­rançats amb un 2015 que es podria ence­tar amb els estímuls del BCE.

Això va per­me­tre que la majo­ria d'índexs eixu­gues­sin pèrdues i dei­xes­sin el balanç set­ma­nal amb mínimes vari­a­ci­ons i en ter­reny posi­tiu, tot i l'enso­pe­gada de dijous. Els efec­tes nega­tius del dis­curs dece­be­dor de Draghi també van veure's mini­mit­zats per la bona dada d'atur nord-ame­ricà que es va conèixer diven­dres al mig­dia i que con­firma que l'eco­no­mia dels EUA va pel bon camí.

Entre les noves expec­ta­ti­ves al vol­tant del BCE i la for­ta­lesa de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana, el selec­tiu Íbex 35 va repun­tar en l'última sessió de la set­mana (+2,64%) i va esbor­rar les pèrdues de dijous. Així, diven­dres l'índex va tan­car en els 10.900,70 punts, nivell que suposa una vari­ació set­ma­nal del +1,21% i que acosta l'Íbex 35 a la resistència dels 11.000 punts, cota que es resis­teix a l'índex des que va tan­car per sota d'aquest nivell, el 22 de setem­bre. L'evo­lució set­ma­nal per­met que el selec­tiu man­tin­gui uns guanys del 9,92% d'ençà que començà el 2014, i que s'enfronti a les últi­mes ses­si­ons de l'any amb l'objec­tiu de superar els 11.000 punts, nivell del qual l'allu­nya només un alça del 0,90%.

IAG, pels núvols.

Men­tre les mesu­res d'estímul econòmic que espe­ren els inver­sors es van con­cre­tant i s'esva­eix la decepció ini­cial per la inac­ti­vi­tat del BCE, les acci­ons es van movent tenint en compte notícies que les afec­ten direc­ta­ment. És el cas del repunt del hòlding Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), que es con­ti­nua bene­fi­ci­ant del des­cens del preu del petroli en els mer­cats inter­na­ci­o­nals. Els títols de l'IAG s'han tor­nat a situar entre els més reva­lo­rats de la set­mana, ja que han pujat més d'un 7% i s'han situat en nivells rècord, per sobre dels 6 euros per acció. Les acci­ons d'Aben­goa també han aca­bat la set­mana amb alces supe­ri­ors al 2% després de tan­car el refi­nançament del seu deute. Cal des­ta­car que, al novem­bre, els títols d'Aben­goa van ser for­ta­ment cas­ti­gats pels inver­sors i van tan­car el mes amb un des­cens supe­rior al 39%. Ara que els dub­tes entorn dels números de la com­pa­nyia s'han esvaït, els inver­sors estan apro­fi­tant els bai­xos preus per tor­nar a pren­dre posi­ci­ons en el valor.

D'altra banda, cal remar­car el bon com­por­ta­ment d'un dels pesos pesants de l'Íbex 35. L'ope­ra­dora Telefónica manté la for­ta­lesa de set­ma­nes prèvies i ha acon­se­guit sal­tar per sobre els 13 euros per títol, sumant una alça supe­rior al 3% en cinc ses­si­ons.

Per con­tra, les acci­ons de l'empresa cata­lana Grífols han esde­vin­gut el fana­let ver­mell de l'Íbex 35, ja que han tin­gut un des­cens supe­rior al 8% sense que hi hagi cap notícia nega­tiva que n'hagi afec­tat el valor, a diferència del que ha pas­sat amb Bankia. Els títols de l'enti­tat naci­o­na­lit­zada han cai­gut més d'un 5% després que el Banc d'Espa­nya ha admès que la infor­mació que Bankia va donar als mer­cats abans de la seva sor­tida a borsa no tenia res a veure amb la situ­ació real del banc.

Per la seva part, OHL s'ha depre­ciat més d'un 5% després que el seu prin­ci­pal acci­o­nista, el grup Villar Mir, s'hagi des­fet d'un per­cen­tatge i hagi pas­sat a con­tro­lar-ne un 57,6%, des del 61,03% ante­rior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.