Opinió

I encara diuen que el peix és car!... I la fruita?

El títol és el d'un qua­dre que el pin­tor Joa­quim Soro­lla va fina­lit­zar el 1894. El recor­da­ran: dos com­panys aju­den un pes­ca­dor ferit en un acci­dent labo­ral (lla­vors aquest con­cepte encara no exis­tia). El títol tan sols és intro­duc­tori ja que del que en rea­li­tat volem par­lar és de fruita.

La fruita. Tant s'ha par­lat de la diferència entre el preu que paga un con­su­mi­dor i el que per­cep un agri­cul­tor! Però, quina diferència hi ha? Par­lem d'això; dels salts que es pro­du­ei­xen en el preu des que la fruita és recol·lec­tada fins que vostès l'adqui­rei­xen en un mer­cat, en una frui­te­ria o en una gran superfície. I com a exem­ple pre­nem una fruita en con­cret: la poma de vari­e­tat Gol­den.

Mirin el gràfic adjunt. Recull, per a tot l'any 2013 i per a les 47 pri­me­res set­ma­nes del 2014, l'evo­lució de les quan­ti­tats paga­des en euros cor­rents en cadas­cun dels nivells de trànsit d'un quilo de pomes Gol­den fins a arri­bar al con­su­mi­dor final. Comen­tem-ho per pas­sos pre­nent com a guia l'última set­mana reco­llida en el gràfic, la 47. Men­tre lle­gei­xen vagin mirant el gràfic.

En la cadena fins a arri­bar al con­su­mi­dor final hi inter­ve­nen cinc pro­ta­go­nis­tes: el pro­duc­tor o agri­cul­tor; la cen­tral frui­tera de mani­pu­lació; un o diver­sos inter­me­di­a­ris que són els que solen nego­ciar amb molt grans superfícies de venda directa al con­su­mi­dor o amb cen­tres tipus Mer­ca­barna; el vene­dor: peti­tes superfícies, frui­te­ries espe­ci­a­lit­za­des o boti­gues de pro­duc­tes ali­men­ta­ris que ven­guin fruita; i final­ment el con­su­mi­dor final.

Bé. La set­mana 47 de l'any en curs, la part pro­duc­tiva (pro­duc­tor-camp més pro­duc­tor- cen­tral frui­tera de mani­pu­lació) es va diri­gir a l'inter­me­di­ari obte­nint d'aquest, de mit­jana, 0,45 € per cada quilo de poma Gol­den. Vostès ara es pre­gun­ta­ran quant va gua­nyar la part pro­duc­tiva, i la res­posta és: depèn dels seus cos­tos de pro­ducció que, en ter­mes mit­jans poden esta­blir-se entre 0,55 i 0,70 € per quilo. Aquest cost es des­glossa en uns cos­tos mit­jans de la part de camp de 0,25 € per quilo i uns de cen­tral frui­tera entre 0,30 i 0,45 € per quilo per mani­pu­lació, emba­latge, etc. Així, si l'inter­me­di­ari va adqui­rir cada quilo de poma Gol­den a 0,45 €, efec­ti­va­ment, poden donar-se ope­ra­ci­ons en les quals el guany de la part pro­duc­tiva sigui nul·la o hi hagi pèrdues.

Més. L'inter­me­di­ari va ven­dre, de mit­jana, les pomes Gol­den als punts de venda que visi­ten els con­su­mi­dors, rebent per cada quilo 0,72 €. I aques­tes són les pomes Gol­den que vostè con­su­mi­dor va adqui­rir en la set­mana 47 d'aquest any i per les quals, de mit­jana a la província de Bar­ce­lona, va pagar 1,74 €.

És a dir, en la set­mana 47 del 2014, de mit­jana, i pre­nent com a uni­tat un quilo de poma Gol­den, la part pro­duc­tiva (fent abs­tracció dels seus cos­tos de pro­ducció) pot ser que tingués guany nul o nega­tiu. Els inter­me­di­a­ris / majo­ris­tes van gua­nyar de mit­jana 0,27 €. I el vene­dor final a la província de Bar­ce­lona, 1,02 € amb els quals ha de pagar els seus cos­tos fixos, els seus cos­tos vari­a­bles, amor­tit­zar les seves ins­tal·laci­ons i retri­buir el seu marge. Fins aquí la freda rea­li­tat dels números, i a par­tir d'aquí, les con­si­de­ra­ci­ons.

La res­posta a la pre­gunta va ser car pagar 1,74 € per un quilo de pomes Gol­den en la set­mana 47 d'aquest any? és: depèn que els pas­sos inter­me­dis ho fos­sin o no ho fos­sin. Depèn que esti­gues­sin ben dimen­si­o­nats, que fun­ci­o­nes­sin amb màxima pro­duc­ti­vi­tat. L'altra gran pre­gunta: seria pos­si­ble sim­pli­fi­car o eli­mi­nar alguns pas­sos en aquesta cadena? També aquí la res­posta és que depèn de si les ope­ra­ci­ons necessàries que una baula rea­litza les pogues­sin fer les bau­les res­tants, o bé que en un o en diver­sos nivells es millorés la pro­duc­ti­vi­tat auto­ma­tit­zant més pro­ces­sos o incre­men­tant l'auto­ma­tit­zació.

Encara queda una altra pre­gunta: per què per­cep tan poc l'agri­cul­tor pro­duc­tor? La res­posta és com­plexa perquè la pre­gunta ho és. En part per les bau­les refe­ri­des; en part per un excés d'oferta i/o un reduït nivell de con­sum: en el cas dels préssecs, l'italià mitjà con­su­meix anu­al­ment qua­tre vega­des més préssecs que l'espa­nyol mitjà.

Per medi­tar. Per des­comp­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.