Gran angular

El triatleta és una mina

A rebuf de l'auge dels esports de resistència, pimes catalanes s'afanyen a proveir un mercat exigent i menys sensible al preu

El triatló, com altres esports de resistència, està de moda. Des de l'any 2000, el nombre de triatletes federats s'ha multiplicat per cinc. A Espanya han passat de 4.210 a 24.243, en una evolució que s'ha accelerat els últims cinc anys. El calendari de proves esportives no para de créixer i a Catalunya no hi ha setmana que no hi hagi almenys dues simultànies, des de les de mitjana distància fins a les més exigents, com ara la coneguda ironman.

El triatleta, un esportista disposat a gastar en material de qualitat molts diners i a renovar-lo al cap de pocs anys, ha esdevingut un consumidor interessant per als fabricants. A rebuf d'aquest esport hi ha empreses que han posat el punt de mira en aquest consumidor exigent, que valora més les prestacions que el preu. Sovint els emprenedors són esportistes que detecten per ells mateixos una necessitat i s'hi llancen.

Sural

Roba que evita lesions

Com altres firmes tèxtils de Mataró, Sural és hereva d'una empresa de confecció anterior víctima de la competència asiàtica que fa cinc anys es va reinventar cap al tèxtil tècnic. Ara creen, fabriquen i venen equips per a ciclistes i triatletes amb altes prestacions: “Volíem un camp en què el preu deixés de ser el primer argument de compra”, diu Iván González, màxim executiu. Ara dediquen fins a un 15% del que facturen (1 milió d'euros) a R+D. Els seus productes són compressius i termoreguladors, eviten les lesions i milloren el rendiment. Sural elabora un 80% del producte, del fil al teixit, i el distribueixen a botigues especialitzades. L'eliminació d'intermediaris els permet ser competitius a casa nostra i a l'estranger, on venen un 25%. Tenen una plantilla de nou treballadors i donen feina directament o indirecta a dues-centes persones de la comarca.

Velodrom Studio

Estudis biomecànics per ajustar la bici

Velodrom Studio es va posar en marxa ara fa dos anys. Tres amics de camps tan dispars com l'arquitectura i la informàtica van decidir emprendre en una passió comuna: la bicicleta. Mirant el que es feia a països capdavanters, com els Estats Units i el Regne Unit, van apostar pels estudis biomecànics, que aquí encara no estaven plenament estesos i on encara hi ha molt per fer. De fet, bona part dels seus clients són aficionats a la bici i triatletes que pateixen molèsties, quan el més lògic seria fer-los de manera preventiva a l'hora d'adquirir una bici.

Els estudis biomecànics analitzen la postura de l'esportista mentre roda i tracten d'optimitzar-la per evitar lesions i millorar la rendibilitat i la comoditat. Velodrom Studio disposa d'un robot ajustable que troba les mesures adients que després es traslladen a la bicicleta i adopta decisions com ara l'alçada que han de tenir el selló i el manillar, etc.

Cada estudi complet costa 170 euros i Joan Azorín, soci de la firma, defensa que és una de les despeses més justificades en un esport al qual es destinen molts diners i sovint per raons estètiques. Últimament, Velodrom Studio ha decidit diversificar, i també ofereix serveis de taller de bicicleta i venda de complements. “Volem créixer”, explica Joan Azorín.

Tracmove

Sensors per detectar accidents

Per molt popular que sigui, el triatló no està a l'abast de tothom i els aficionats es veuen obligats a entrenar-se sols, fet que és un risc. Des de la firma Tracmove, de Salt, especialitzada en seguretat personal, hi han pensat, i en col·laboració amb Sural estan desenvolupant un dispositiu que portaran incorporat les peces de roba amb un sensor que detectarà canvis de posició bruscos i aturades sospitoses i enviarà un senyal d'alarma. Aquest invent incorporat podria comercialitzar-se ben aviat, segons Narcís Artigas, director general de Tracmove. Aquesta empresa -amb una plantilla de cinc persones i uns 50.000 euros de facturació- també ha començat a comercialitzar una aplicació mòbil de seguretat personal per a atletes.

Championchip

El xip groc que identifica l'atleta

Championchip s'ha convertit en un referent en el cronometratge d'esdeveniments esportius a Catalunya i l'Estat espanyol, entre els quals els de triatló. El seu dispositiu (el xip groc) que es lliguen els atletes a la sabatilla ha demostrat ser un sistema senzill i precís per registrar el temps d'arribada i els parcials dels esportistes. L'artífex d'aquest invent, Andreu Ballbé, va ser corredor olímpic a Montreal 1976 i té una llarga experiència en l'organització de curses. Ben aviat va detectar que calia trobar un sistema eficient per registrar els temps dels participants, i la informàtica (el camp on s'ha format) li va donar les claus.

Capsule

Bicis de qualitat i personalitzades

Capsule va néixer el 2011 i, com en altres casos d'emprenedoria en aquest camp, els seus fundadors, dos germans de Pineda de Mar, són aficionats al triatló. Van observar que les bicicletes per a aquesta disciplina esportiva eren massa cares per l'escassa competència en el mercat i van pensar que hi havia una oportunitat. Ara fan bicicletes d'alta qualitat per a triatletes que es poden personalitzar i les venen per internet. “Hem aconseguit ser molt competitius perquè en la franja de preus dels nostres productes oferim més qualitat i prestacions que marques més consolidades”, explica Xavier Gómez, responsable de Capsule. La gamma de bicicletes de la firma de Pineda de Mar la integren un model de carretera i dos de triatló, que aquest 2015 renovaran. De moment, les vendes (més de 100.000 euros el 2014) es concentren a Catalunya i Espanya, però ja han començat a vendre a França i esperen créixer a l'exterior. De fet, Capsule és una de les empreses de l'acceleradora de start-ups Catalonia de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.