Focus

Ofertes sense candidats

Algunes empreses tenen dificultats per cobrir determinades places. Un fet que pot anar a més i obligar a importar talent forà

Els experts veuen poca correlació entre la formació i les sortides laborals
Ens podem trobar que, havent-hi atur estructural, haguem d'importar mà d'obra

Fa uns anys, el gerent de l'empresa Recam Laser, Pere Bar­rios, va fer un viatge per Roma­nia per bus­car els sol­da­dors que al mer­cat català i espa­nyol no tro­bava. Se'n va tor­nar amb cinc per­so­nes per tre­ba­llar a la planta de Cal­des de Mont­bui. I no són les úniques que ha hagut de bus­car a l'estran­ger. “Els pocs que hi ha a Cata­lu­nya ja tre­ba­llen. Hi ha més demanda que oferta”, lamenta.

En el cas d'Alt­cam Auto­mo­tive, també han hagut de cre­uar fron­te­res per tro­bar els can­di­dats ido­nis per a alguns llocs de tre­ball. El pre­si­dent de la com­pa­nyia tar­ra­go­nina, Jordi Gatell, asse­gura que a la demar­cació hi ha una “gran man­cança” d'engi­nyers tècnics i que sovint també té pro­ble­mes per tro­bar-ne a Bar­ce­lona. Per la qual cosa, con­ti­nua, ha hagut de bus­car pro­fes­si­o­nals al País Basc, Madrid o Galícia.

Les empre­ses indus­tri­als no són les úniques que sovint tenen difi­cul­tats per tro­bar els can­di­dats que bus­quen. “Costa molt tro­bar gent. Els bons estan aga­fats i ben aga­fats, i hem de por­tar gent de fora perquè aquí no se'n troba.” Qui parla així és Albert Rodes, direc­tor gene­ral de Flu­mo­tion, una empresa que ofe­reix solu­ci­ons de stre­a­ming en directe.

Són tres exem­ples d'un feno­men que ja es comença a donar i que, segons els experts en mer­cat labo­ral, pot anar a més en els pròxims anys i aca­bar esde­ve­nint un pro­blema. “A Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol, la for­mació és bona. El que no ho és gens és la cor­re­lació d'aquesta for­mació amb les sor­ti­des labo­rals que es poden tro­bar al mer­cat”, afirma el direc­tor de Hays Res­ponse, Sal­va­dor Sicart. “Això fa que hi hagi gent molt ben for­mada, però que, a la vegada, hi hagi escas­se­tat de deter­mi­nats per­fils qua­li­fi­cats i espe­ci­a­lit­zats”, afe­geix Sicart. El direc­tiu de Hays explica que, en alguns casos, hi ha ver­ta­de­res guer­res de preu per deter­mi­nats can­di­dats.

Aquesta mul­ti­na­ci­o­nal ha ela­bo­rat un informe, en col·labo­ració amb Oxford Eco­no­mics, que ana­litza l'estat dels mer­cats labo­rals a tot el món. L'informe cons­tata que Cata­lu­nya té una gran difi­cul­tat per cobrir alguns llocs a les indústries d'alta qua­li­fi­cació, fet que pro­voca que aquests pro­fes­si­o­nals, com que són escas­sos, tin­guin un gran poder de nego­ci­ació i els sala­ris en aquest seg­ment han aug­men­tat.

Amenaça.

Segons l'estudi, l'Estat espa­nyol és un dels països on més ten­si­ons hi ha en aquest sen­tit, només per dar­rere de Suècia i Hon­gria. Remarca, però, que la “crisi de talent” es dóna a escala mun­dial. I con­clou que, si con­ti­nua crei­xent aquesta bretxa entre les apti­tuds d'aquells que bus­quen feina i el que deman­den les empre­ses, la sor­tida de la crisi pot veure's com­pro­mesa.

Les con­clu­si­ons de l'Índex Labo­ral Man­power­Group en relació al mer­cat espa­nyol i català no dis­ten molt de les d'aquest estudi inter­na­ci­o­nal. Segons diu, s'han produït can­vis en la dinàmica de l'ocu­pació cata­lana per la tipo­lo­gia dels llocs de tre­ball amb un impor­tant avenç de la demanda de tre­ba­lla­dors qua­li­fi­cats. L'autor de l'índex, el catedràtic de la UAB Josep Oli­ver, ho remar­cava a la pre­sen­tació: “El per­so­nal qua­li­fi­cat lidera la recu­pe­ració. Els nous llocs de tre­ball cre­ats tenen una qua­li­fi­cació mit­jana o alta.”

El direc­tor d'ope­ra­ci­ons de Man­power, Car­les Pitart, indica que, a par­tir de les deman­des que els arri­ben de les empre­ses, s'han ado­nat que els per­fils s'han tec­ni­fi­cat molt. És a dir, que, per a un mateix lloc de tre­ball, les empre­ses deman­den ara una major qua­li­fi­cació i espe­ci­a­lit­zació. A banda que, segons les com­pa­nyies de selecció, les empre­ses que estan tirant més del carro són aque­lles que han fet un pas enda­vant en inter­na­ci­o­na­lit­zació, inno­vació o espe­ci­a­lit­zació.

Immi­gració.

Segons Oli­ver, la con­seqüència última serà que les empre­ses cata­la­nes es veu­ran obli­ga­des a bus­car mà d'obra qua­li­fi­cada a l'exte­rior. En aquest sen­tit, apunta a una arri­bada d'immi­gració que, si ara es dóna de forma molt pun­tual, pot ser relle­vant en un ter­mini d'uns sis o set anys. Això sí, si arriba, aquesta onada migratòria tindrà unes carac­terísti­ques dife­rents a les que han tin­gut les que ha rebut l'Estat espa­nyol fins ara. Bàsica­ment, perquè serà una mà d'obra molt qua­li­fi­cada i tec­ni­fi­cada.

El pro­blema greu, segons tots els experts, és que aquesta man­cança de deter­mi­nats per­fils i la con­següent i pro­ba­ble neces­si­tat d'impor­tació de mà d'obra estran­gera coin­ci­dirà amb un estan­ca­ment de l'atur estruc­tu­ral a Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol. “Ens podríem tro­bar amb un atur estruc­tu­ral, amb gent que que­darà mar­gi­nada de la recu­pe­ració, i a la vegada una neces­si­tat que arribi immi­gració. Per això, fan una advertència a l'admi­nis­tració, les ins­ti­tu­ci­ons edu­ca­ti­ves i els agents soci­als perquè tre­ba­llin per ade­quar la for­mació a les deman­des del mer­cat de tre­ball.

Els professionals que s'han de buscar a fora

Les empreses busquen perfils cada cop més especialitzats. I sovint no els troben a Catalunya. Entre els més buscats, hi ha, per exemple, els enginyers industrials. Segons Jordi Gatell, d'Altcam Automotive, l'empresa ha hagut de contractar en altres llocs de l'Estat espanyol perquè aquí no han trobat professionals especialitzats. Una cosa similar passa amb la gent dedicada a les TIC. Com que ha augmentat el nombre d'empreses del sector al voltant de Barcelona, no hi ha treballadors per cobrir les places. I, sense haver d'anar a professionals amb formació universitària, segons Pere Barrios, de Recam Laser, Catalunya també té pocs soldadors, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.