Borsa

Draghi esborra el vermell

El BCE sorprèn amb un programa més ambiciós de l'esperat i les borses ho celebren amb forts avanços. L'Íbex-35 s'apunta un alça del 5,4% i esborra les pèrdues anuals.

El selectiu índex espanyol eixuga les pèrdues anuals i ja avança un 2,94%
en el 2015 després d'escalar per sobre
els 10.500 punts

Mario Draghi ha tret la pols de la vareta màgica i ha tor­nat a enci­sar els inver­sors amb un pro­grama de com­pra de deute que ha sorprès els mer­cats i ha eli­mi­nat el pes­si­misme que es res­pi­rava en els par­quets en aquest inici d'exer­cici. La set­mana va començar amb un opti­misme mode­rat però a mesura que avançaven els dies i s'apro­pava la cita del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) aquest sen­ti­ment posi­tiu va anar aug­men­tant i les com­pres de renda vari­a­ble també. Tot i que no es des­car­tava una nova decepció pro­ce­dent de Frank­furt, els inver­sors van apar­car ràpida­ment aquesta pos­si­bi­li­tat ani­mats pels rumors que deta­lla­ven alguns ser­rells del pro­grama que s'estava dis­se­nyant i que anun­ci­a­ria dijous el pre­si­dent de la ins­ti­tució, Mario Draghi. Dit i fet. La cita va arri­bar, el con­sell de govern del BCE es va reu­nir i a l'hora de dinar l'ambiciós pro­grama de com­pra de deute públic que ha d'esti­mu­lar l'eco­no­mia de la zona euro era una rea­li­tat. I per aca­bar d'arro­do­nir la jor­nada, aques­tes com­pres que ha de dur a terme el BCE supera­ran les expec­ta­ti­ves més opti­mis­tes, i seran de 60.000 mili­ons d'euros men­su­als fins el setem­bre del 2016 quan s'espe­ra­ven, en el millor dels casos, 50.000 mili­ons cada mes.

Un cop cone­gut això, els índexs van tirar més amunt del que ja esta­ven -recor­dem que no hi ha hagut cap sessió bai­xista en tota la set­mana- men­tre la depre­ci­ació de l'euro situ­ava el seu canvi res­pecte al dòlar en mínims dels dar­rers dotze anys.

I l'Íbex-35, que s'havia que­dat enrere en les pri­me­res set­ma­nes de 2015, s'ha sumat a la festa i s'ha situat en nivells de fa mes i mig, en sal­tar per sobre dels 10.500 punts. El selec­tiu índex ha tan­cat la set­mana en els 10.581,50 punts, nivell que suposa una reva­lo­ració del 6,5% en cinc ses­si­ons i esborra d'una tacada les pèrdues que l'Íbex-35 arros­se­gava en el 2015. De fet, el balanç anual del selec­tiu és posi­tiu i ja suma un alça del 2,94% d'ençà que començà l'exer­cici actual.

A part de les mesu­res d'estímul del BCE que han reac­ti­vat les com­pres en els par­quets en la set­mana que aco­mi­a­dem, la borsa espa­nyola ha comp­tat amb altres ali­ats que l'han permès avançar amb pas ferm i situar-se en nivells no vis­tos des de la pri­mera set­mana de desem­bre. Les nego­ci­a­ci­ons de Telefónica amb Hutc­hi­son Whan­poa per a la venda de la seva filial britànica O2 han impul­sat les seves acci­ons per sobre dels 13 euros (amb una apre­ci­ació set­ma­nal de dos dígits).

A més a més, la car­rera alcista d'Indi­tex sem­bla no tenir fre i durant la set­mana ha batut rècords històrics igual que l'aerolínia Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), que ha sal­tat per sobre els 7 euros i ha estat el valor que més s'ha apre­ciat en les dar­re­res cinc ses­si­ons.

Els bancs tam­poc s'han vol­gut per­dre la festa i, atès que seran un dels sec­tors més bene­fi­ci­ats pel pro­grama d'estímuls del BCE, la seva cotit­zació durant la set­mana ho ha reco­llit amb avanços. Tot i que l'evo­lució en totes les enti­tats ha estat posi­tiva, cal des­ta­car que el BBVA ha estat una de les que més ha atret l'atenció dels inver­sors en reva­lo­rar-se gai­rebé un 6%. El San­tan­der, encara con­va­les­cent per l'ampli­ació de capi­tal de fa un parell de set­ma­nes, ha aca­bat diven­dres amb alces més modes­tes que el seu més directe com­pe­ti­dor.

Donat el pes que tots els valors esmen­tats tenen en el selec­tiu índex, és nor­mal que el seu bon com­por­ta­ment de la dar­rera set­mana s'hagi reflec­tit en una evo­lució més posi­tiva de l'índex en com­pa­ració amb els seus homòlegs euro­peus.

Ove­lles negres.

Mal­grat que els guanys han domi­nat la set­mana, hi ha alguns valors que no s'han pogut treure de sobre el signe nega­tiu. És el cas d'Aben­go­a­que s'ha vist sac­se­jada per la presa de bene­fi­cis en ser el valor més alcista de l'Íbex-35 d'ençà que començà l'any (gua­nya més d'un 50%).

Les pre­vi­si­ons de cara a les pro­pe­res ses­si­ons són incer­tes ja que per una banda s'estima que l'impacte de la com­pra de deute anun­ci­ada pel BCE man­tindrà les com­pres en la renda vari­a­ble. Però d'altra banda també és més que pre­vi­si­ble una lògica presa de bene­fi­cis, que podria fer recu­lar els índexs. A més a més, diu­menge hi ha elec­ci­ons a Grècia i, depe­nent del resul­tat, dilluns podria ence­tar-se la set­mana borsària amb un nou pano­rama polític al país que podria no caure bé als inver­sors.

No obs­tant, els experts recor­den que amb el pro­grama de com­pra de deute del BCE i els bai­xos tipus d'interès, la inversió que pot donar més ale­gries en el 2015 és la renda vari­a­ble. Així que, de moment i fins que no esclati un altre focus d'incer­tesa que faci tron­to­llar les bor­ses, aques­tes tenen ben­zina per anar esca­lant posi­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.