Gran angular

DE MEMÒRIA

El miracle català (1)

El tercer argument per explicar el miracle europeu és la competència entre estats i ciutats-estat. Un argument que encaixa perfectament amb la realitat de la confederació catalanoaragonesa que comença a funcionar molt aviat, el 1137 (la següent, la primera confederació suïssa, de 1291), i que disposarà, des de la creació de la Generalitat de Catalunya el 1359, de diversos governs, elegits per diversos parlaments. I, des de 1388, de diversos virreis, representant
el rei

El 1997 l'edi­to­rial Afers de Catar­roja es féu ressò del lli­bre The Euro­pean mira­cle (de l'eco­no­mista aus­tralià Eric Jones, publi­cat per pri­mera vegada el 1981 a la Cam­bridge Uni­ver­sity Press) amb la publi­cació d'un lli­bre curiós: El mira­cle euro­peu i la via asiàtica.

La idea de Jones no tenia cap relació amb el tòpic dels mira­cles econòmics dels anys 1950-60: l'ale­many, l'italià o l'espa­nyol. El mira­cle euro­peu és molt ante­rior, comença amb la revo­lució indus­trial dels segles XIII-XIV i l'expansió comer­cial euro­pea ini­ci­ada als XIV-XV. Res, abans, no podia fer pen­sar que les eco­no­mies euro­pees pas­ses­sin al davant de les eco­no­mies dels grans rius asiàtics de Xina o de l'Índia.

Per enten­dre la sor­pre­nent con­tinuïtat del crei­xe­ment (i la diver­si­fi­cació) de l'eco­no­mia cata­lana, fóra útil par­tir de l'anàlisi euro­pea d'Eric Jones. Ara bé, ha cal­gut espe­rar fins al curs 2014-2015 per tro­bar en un pro­grama (con­cre­ta­ment del Depar­ta­ment de Política Econòmica de la Facul­tat d'Eco­no­mia i d'Empresa de la UB) una part d'una lliçó dedi­cada a expli­car El mira­cle català.

Seguint els fils con­duc­tors de les expli­ca­ci­ons de Jones sobre Europa, el pri­mer argu­ment és, jus­ta­ment, el dina­misme que genera l'absència, a Europa, d'una pro­ducció ali­mentària sufi­ci­ent. I, doncs, la neces­si­tat del comerç marítim a llarga distància d'ali­ments i pro­duc­tes bàsics com els fer­ros, els draps, els cere­als, els vins, els fruits secs, el paper, els vidres o les teu­les. Aquest comerç estarà basat, en a) una revo­lució en l'art de la nave­gació, amb fites com l'Atles Català de 1375, o la Coca de Mataró de 1450, joia del Museu Marítim d'Ams­ter­dam, i b) una regu­lació glo­bal, i de detall, reco­llida a les suc­ces­si­ves edi­ci­ons (i tra­duc­ci­ons) d'El Lli­bre de Con­su­lat de Mar.

El segon fil: el mer­cat exte­rior anava acom­pa­nyat de la cre­ació d'un mer­cat inte­rior, gene­rat per l'èxit rela­tiu, al segle XV, a par­tir del Com­promís d'Amer, de les revol­tes anti­feu­dals dels page­sos de remença. Un pacte que seria la base del model econòmic de les masies. Amb un lli­bre com Secrets d'agri­cul­tura (Per­pinyà, 1617) de Manuel Agustí, del qual se'n ferien més de 20 edi­ci­ons!

El ter­cer argu­ment per expli­car el mira­cle euro­peu és la com­petència entre estats i ciu­tats-estat. Un argu­ment que encaixa per­fec­ta­ment amb la rea­li­tat de la con­fe­de­ració cata­la­no­a­ra­go­nesa que comença a fun­ci­o­nar molt aviat, el 1137 (la següent, la pri­mera con­fe­de­ració suïssa, de 1291), i que dis­po­sarà, des de la cre­ació de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya el 1359, de diver­sos governs, ele­gits per diver­sos par­la­ments. I, des de 1388, de diver­sos vir­reis, repre­sen­tant el rei.

Aquest model polític con­fe­de­ral i com­pe­ti­tiu és un dels motors del mira­cle català (i, per cert, serà més tard un model imi­tat a altres punts d'Europa i del món).

El quart fil argu­men­tal d'Eric Jones es basa en l'existència de “regi­ons nucle­ars” a Europa, basa­des en l'arti­cu­lació d'àrees agrícoles dinàmiques, ciu­tats gre­mi­als avançades, infra­es­truc­tu­res per al gran comerç inter­na­ci­o­nal i uni­ver­si­tats. Jones situa un d'aquests nusos a l'àrea cata­lana.

De fet, les inver­si­ons de la Corona, les Gene­ra­li­tats i els Con­sells Muni­ci­pals foren impor­tants: els ports, les tor­res de guaita, les dras­sa­nes marítimes, les llot­ges comer­ci­als, els camins i ponts de pedra, els hos­pi­tals, els estu­dis gene­rals o uni­ver­si­tats, les fàbri­ques de mone­des o seques, els bancs públics (o tau­les de canvi). El mira­cle de l'eco­no­mia cata­lana d'abans de 1492 no es pot enten­dre sense aquests fac­tors polítics i sense aques­tes inver­si­ons.

Els focs

Els focs són els primers cens moderns de població. El seu objectiu és la recaptació fiscal. Es tracta de tenir tota la informació de les unitats econòmiques familiars. La Generalitat de Catalunya va ser creada el 1359 com a comissió permanent que assegurava la continuïtat administrativa en els períodes en què les Corts no estaven reunides. La realització del primer fogatge és de 1368. El nou impost directe pactat al Parlament sobre les famílies de les jurisdiccions que depenien del rei pretenia ampliar-se a les famílies del braç nobiliari, als focs eclesiàstics i a les famílies jueves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.