Empreses

El Clos Abella de Porrera és el millor vi de l'any a la Xina

El celler Marco Abella, que exporta el 80% de les ampolles que elabora, rep el més prestigiós reconeixement de la revista xinesa de referència en el món del vi

Tot emprenedor té un grau d'inconsciència i al Priorat, més

Asse­guts al vol­tant de la for­mi­da­ble taula de fusta que domina la sala de ben­vin­guda al celler, David Marco i Olívia Bayés recor­den: “Els amics i la família ens deien que estàvem bojos. Teníem una vida molt con­for­ta­ble i ho vam dei­xar tot per gas­tar-nos els nos­tres estal­vis i pro­var sort en aquesta aven­tura.” Engi­nyer de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, ell, i advo­cada, ella, aquesta pare­lla bar­ce­lo­nina són el cos i l'ànima (el nas l'hi posa l'enòleg José Luis Ruiz) del celler Marco Abe­lla, un celler de Por­rera que pro­du­eix el millor vi del món segons Wine in China Maga­zine.

La revista xinesa és una guia de referència per al sec­tor del vi en un país de 1.300 mili­ons de per­so­nes i on el con­sum de vi evo­lu­ci­ona a l'alça. “Per a Xina, el vi és França”, diu David Marco, i és per tom­bar aquest tòpic que cele­bra que una publi­cació espe­ci­a­lit­zada hagi reco­ne­gut el Clos Abe­lla 2009 amb el premi al millor vi del 2014. El reco­nei­xe­ment, fet en un tast a cegues per un jurat que estava com­post per mitja dot­zena d'espe­ci­a­lis­tes mun­di­als (Mas­ter Wine és la dis­tinció que reben els experts que han acre­di­tat domi­nar tots els secrets de la viti­cul­tura), va tenir una ràpida con­seqüència en la cotit­zació de les ampo­lles del Clos Abe­lla 2009: “A la Xina l'endemà del premi les ampo­lles s'havien reva­lo­rat un 400%.”

Però, dei­xant la injecció de difusió a banda, el premi no ha tin­gut una trans­cendència directa en les ven­des del celler perquè les existències de Clos Abe­lla 2009 ja esta­ven exhau­ri­des abans que el jurat dictés sentència.

La impos­si­bi­li­tat mate­rial d'apro­fi­tar l'impacte del premi no és una cosa que pre­o­cupi gaire David Marco i Olívia Bayés perquè, segons apun­ten, Xina és un mer­cat que volen mimar però sense cen­trar-hi més recur­sos del compte: “No pre­te­nem que repre­senti més del 30% de les nos­tres ven­des.”

Calma.

L'incre­ment de demanda que pugui repre­sen­tar el guardó tam­poc no tras­toca els plans del celler, que en cap cas no es plan­te­jarà fer una pro­ducció per sobre de les 100.000 ampo­lles l'any. “A par­tir de cert volum perds el con­trol sobre la vinya”, raona l'enòleg José Luis Ruiz.

Amb 27 hectàrees de vinya pròpia i una pro­ducció anual de 60.000 ampo­lles, Marco Abe­lla en des­tina a expor­tació el 80%. Els Estats Units i, pre­ci­sa­ment, la Xina repre­sen­ten els dos prin­ci­pals països com­pra­dors. La pene­tració en els Estats Units res­pon a una clara volun­tat de la pare­lla que, des que van tenir la pri­mera ampo­lla a les mans l'any 2007, van ini­ciar con­tac­tes per ven­dre en un mer­cat que els era molt atrac­tiu (més encara avui amb la depre­ci­ació de l'euro res­pecte al dòlar).

El cas xinès, en canvi, és una prova fefa­ent de com bus­car una opor­tu­ni­tat sota la pol­sosa estora de la crisi. “Nosal­tres sor­tim a ven­dre el 2008 i és lla­vors quan la crisi està escla­tant de ple. Era evi­dent que en el mer­cat espa­nyol no hi teníem res a fer i vam con­si­de­rar que, igual com tenim un pro­ducte excep­ci­o­nal, ens tocava bus­car mer­cats excep­ci­o­nals i dife­rents.”

Olívia Bayés posa de mani­fest: “Calia bus­car mer­cats alter­na­tius i ens vam fixar en Àsia i, un cop allà, el mer­cat més impor­tant és la Xina.” David Marco explica que a la Xina la manera de tan­car trac­tes “és molt dife­rent de com ho fem aquí. Et cal esta­blir uns vin­cles molt forts de con­fiança i gai­rebé d'amis­tat perquè et com­prin”. Revela que un dels com­po­nents de la fórmula de l'èxit és “tenir-hi paciència, molta paciència”.

Marco Abe­lla (el celler pren els cognoms de l'avi de David Marco, l'últim mem­bre de la nis­saga fami­liar que va néixer a Por­rera) és pro­feta a casa perquè, rere els Estats Units i la Xina, el mer­cat català és el qui absor­beix més ampo­lles. També exporta a Suïssa, Ale­ma­nya, Bèlgica i el Regne Unit però, en canvi, no hi ha trac­tes comer­ci­als amb Espa­nya. Olívia Bayés relata que en aquest pro­jecte empre­sa­rial sem­pre han tin­gut la sen­sació que començaven la casa per la teu­lada i David Marco creu que “en tot empre­ne­dor hi ha un grau d'inconsciència i si emprens al Pri­o­rat, encara més”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Clos Abella de Porrera és el millor vi de l'any a la Xina

Publicat a