Focus

La inversió en hotels es dispara a Barcelona

Tot i la crisi, l'augment constant d'un turisme majoritàriament internacional i el manteniment de les rendibilitats fan que la capital catalana sigui la destinació ideal per a nous projectes hotelers que volen un mercat consolidat sense grans riscos

A Madrid la rendibilitat dels hotels ha caigut un 25% amb la crisi
Els experts
també auguren una tendència positiva
per a aquest 2015

La venda de la Torre Deutsche –seu del bufet Cua­tre­ca­sas al pas­seig de Gràcia, 111, can­to­nada amb l'avin­guda Dia­go­nal– per 90 mili­ons d'euros a KHH Capi­tal Group i Pere­lla Wein­berg per pro­jec­tar-hi un hotel de 5 estre­lles de 150 habi­ta­ci­ons ha estat una de les últi­mes i més des­ta­ca­des ope­ra­ci­ons d'inversió hote­lera tan­ca­des a Bar­ce­lona.

Encara no se sap quin ope­ra­dor, és a dir, quina cadena hote­lera assu­mirà l'explo­tació del nou esta­bli­ment –un dels noms amb què s'ha espe­cu­lat és el de Four Sea­sons–, però el que és clar és que els nous pro­pi­e­ta­ris de l'immo­ble no tin­dran gaire pro­ble­mes per tro­bar com­pa­nyies que hi esti­guin interes­sa­des.

L'any que aca­bem de tan­car en el con­junt de l'Estat va tenir una inversió hote­lera de 1.081 mili­ons d'euros, una xifra rècord que tot i no superar la desor­bi­tada quan­ti­tat de 1.780 mili­ons d'euros del 2006 o dels 1.095 mili­ons del 2007 ja és la ter­cera millor dels últims vint anys. La capi­tal cata­lana hi té molt a veure. Ja ho va fer amb força el 2013, quan el canvi de mans de l'hotel W va supo­sar ben bé la mei­tat del total d'inversió a l'Estat, i ho ha con­ti­nuat fent el 2014. I això és així perquè Bar­ce­lona hi té molt a dir, sobre la bona marxa de les dades d'entrada de turis­tes a l'Estat.

Turis­tes estran­gers.

L'any pas­sat més de cinc mili­ons de turis­tes inter­na­ci­o­nals van visi­tar la ciu­tat i la quan­ti­tat ha cres­cut prop d'un 5% des del 2008. Més del 80% d'aquesta demanda d'hotels a Bar­ce­lona ciu­tat és d'ori­gen estran­ger, i amb una pro­cedència prou vari­ada, que sens dubte ha aju­dat a man­te­nir fort un sec­tor que ha patit amb força la cai­guda del con­sum del turisme espa­nyol.

“Aquest és un dels punts forts de Bar­ce­lona com a des­ti­nació de la inversió hote­lera, és una ciu­tat amb un risc molt més baix que altres des­ti­na­ci­ons urba­nes com Madrid, molt més depen­dents del turisme espa­nyol”, explica el soci direc­tor de l'àrea d'hotels de la con­sul­tora Irea, Miguel Vázquez.

Aquest bon com­por­ta­ment de la demanda fa que, a pesar del cons­tant aug­ment de l'oferta -només l'any pas­sat es van tan­car vuit grans ope­ra­ci­ons de recon­versió d'edi­fi­cis en futurs hotels al cen­tre de la ciu­tat- les ren­di­bi­li­tats d'aquests esta­bli­ments no se n'hagin vist afec­ta­des. “De fet, Bar­ce­lona és una de les poques des­ti­na­ci­ons urba­nes en què aques­tes ren­di­bi­li­tats s'han man­tin­gut durant aquests anys de crisi, men­tre que a Madrid la ràtio d'ingres­sos per habi­ta­ci­ons dis­po­ni­bles ha cai­gut un 25%”, diu Vázquez. Aquesta mateixa ràtio, una de les prin­ci­pals dins del compte d'explo­tació dels hotels, va pas­sar dels 80,2 euros als 80 euros a Bar­ce­lona entre el 2008 i el 2014.

I això és així, també, perquè a pesar de l'aug­ment de l'oferta i del con­text de crisi els preus del hotels a Bar­ce­lona no s'han enfon­sat, sinó que tot i una lleu­gera cai­guda es pot dir que s'han man­tin­gut força esta­bles al vol­tant dels 110 euros per nit de mit­jana. “Els hotels amb cli­en­tela inter­na­ci­o­nal no han patit tant la crisi com els de cli­en­tela domèstica”, explica el direc­tor gene­ral de Quan­tum CCS, la cen­tral de com­pres i con­sul­to­ria de Hotels Cata­lo­nia, Ale­jan­dro Casa­ju­ana. I aquest avan­tatge com­pe­ti­tiu s'ha notat con­si­de­ra­ble­ment als esta­bli­ments de la capi­tal cata­lana res­pecte d'altres des­ti­na­ci­ons.

Per això, la pre­visió que els experts fan de cara al com­por­ta­ment d'aquesta mateixa inversió el 2015 no pre­veu cap canvi de tendència. El con­sul­tor sènior del depar­ta­ment d'inversió hote­lera de Jones Lang Lasa­lle, Javier de Villa­nu­eva, explica: “Hi ha una millora evi­dent de la con­fiança dels inver­sors i al bon com­por­ta­ment dels indi­ca­dors turístics i de la recu­pe­ració dels indi­ca­dors econòmics s'hi suma que Bar­ce­lona con­cen­tra tots els atrac­tius per seguir cap­tant demanda i inver­sors.”

Ara bé, fins quan es podrà supor­tar, aquest ritme de crei­xe­ment sense que hi hagi perill de gene­rar una bom­bo­lla al sec­tor? El nom­bre de pla­ces hote­le­res ofer­tes a Bar­ce­lona ha pas­sat de 50.878 del 2008 a les 73.045 del 2014, un aug­ment del 6,2%. Per Velázquez, es tracta d'un aug­ment sense estridències.

El res­pon­sa­ble de la con­sul­tora Irea des­taca, a més, que “a pesar que les vuit ope­ra­ci­ons de recon­versió d'edi­fi­cis en hotels són molt cri­da­ne­res, en gene­ral estem par­lant que els futurs hotels seran més aviat petits quant a pla­ces, estem par­lant d'hotels d'unes cent pla­ces, no de mil”. I en tot cas, les dades, hi afe­geix Vázquez, “mos­tren un aug­ment de l'oferta entorn del 38,4% des del 2008 en relació amb un aug­ment de la demanda del 43,1%”.

Bona ocu­pació.

A més, segons Villa­nu­eva, el mer­cat dóna sig­nes de for­ta­lesa. “Bar­ce­lona encara té recor­re­gut, no veig que hi hagi cap perill de sobre­o­ferta a curt ter­mini”, diu el con­sul­tor sènior del depar­ta­ment d'inversió hote­lera de Jones Lang Lasa­lle. Per tant, de moment sem­bla que el límit encara està lluny i que les dades sobre ocu­pació (que el 2013 va vore­jar el 77% sobre el número d'habi­ta­ci­ons dis­po­ni­bles) i ren­di­bi­li­tat mit­jana dels esta­bli­ments demos­tren que, de moment, Bar­ce­lona és capaç d'assu­mir l'aug­ment del nom­bre de pla­ces.

Aquesta també és l'anàlisi que han fet els diver­sos per­fils d'inver­sors inter­na­ci­o­nals que han entrat amb força a la capi­tal cata­lana amb el seg­ment hote­ler. Fora de les ope­ra­ci­ons de com­pra de deute -que també han estat impor­tants i on han pre­do­mi­nat els fons opor­tu­nis­tes-, les que se cen­tren pròpia­ment en els hotels que han capi­ta­lit­zat sobre­tot fons espa­nyo­les i inter­na­ci­o­nals de caràcter més patri­mo­ni­a­lista i Soci­mis amb una volun­tat més evi­dent de per­manència en el temps.

I les pre­vi­si­ons per al 2015 no apun­ten cap canvi de tendència. Diver­sos fac­tors jus­ti­fi­quen aquest pronòstic. La ines­ta­bi­li­tat a altres des­ti­na­ci­ons del nord de l'Àfrica con­ti­nua i això con­ti­nua cap­tant nous turis­tes cap aquí. A més, la bai­xada del preu del cru i la feblesa de l'euro juguen a favor de l'aug­ment dels visi­tants, i d'altra banda, explica Vázquez, “s'ha obert l'accés al finançament, fins l'any pas­sat aquest estava pràcti­ca­ment tan­cat men­tre que ara estem veient com­pe­tir als bancs per finançar una deter­mi­nada ope­ració”.

I en el cas de Bar­ce­lona, aquesta nova inversió es con­ti­nuarà con­cen­trant, com ho ha estat en els últims exer­ci­cis, en les cate­go­ries supe­ri­ors. Una de les incògni­tes serà veure si final­ment aquest 2015 es for­ma­litza l'ope­ració de venda de la Torre Agbar. Fa mesos que s'espe­cula amb la pos­si­bi­li­tat que l'adqui­reixi una gran cadena inter­na­ci­o­nal per recon­ver­tir-la en un hotel de luxe però de moment con­ti­nuen les nego­ci­a­ci­ons. Seria, sens dubte, una transacció emblemàtica que tor­na­ria a fer parar atenció en una ciu­tat que sem­bla que no té fre en la seva capa­ci­tat per gene­rar esta­bli­ments hote­lers nous. Si més no, de moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.