Opinió

La nova normalitat laboral

El dia 26 pas­sat, el diari
El País
va publi­car, en la pàgina 1 de la secció diària Cata­lu­nya, una notícia amb un títol que vaig lle­gir dues vega­des de tant que em va impac­tar: “Un de cada qua­tre con­trac­tes subs­crits per les ETT el 2014 va tenir un sol dia de durada”. En el text es donava una altra dada, també refe­rida a Cata­lu­nya, i també escrui­xi­dora: el 51% dels con­trac­tes sig­nats per les ETT el 2014 van tenir una durada igual o menor a 10 dies. En l'arti­cle, la lec­tura del qual els sug­ge­reixo, es recu­llen opi­ni­ons de res­pon­sa­bles d'ETT, acadèmics i càrrecs sin­di­cals. Dues idees des­ta­quen i, d'alguna manera, es com­ple­men­ten: 1) el mer­cat de tre­ball ha can­viat, és dife­rent del que era, i 2) mai tor­na­rem al d'abans. Què ha succeït? Què està suc­ceint?

Penso que s'han donat/s'estan donant dos fenòmens que es com­ple­men­ten i se sobre­po­sen. D'una banda, a causa de la tendència a opti­mit­zar pro­ces­sos orga­nit­za­tius i a l'existència d'una tec­no­lo­gia sofis­ti­cada crei­xent, però cada vegada més barata i d'uti­lit­zació més sim­ple, la neces­si­tat de fac­tor tre­ball és decrei­xent, pun­tual, frag­men­ta­ble i fle­xi­ble. D'una altra, en part com a con­seqüència de l'ante­rior, en part per la major qua­li­fi­cació mit­jana del fac­tor tre­ball, l'oferta de temps de tre­ball oferta pels tre­ba­lla­dors ha cres­cut, per la qual cosa el seu preu, la seva remu­ne­ració, el salari, ha cai­gut i con­ti­nuarà caient.

Abans, als anys sei­xanta i setanta, l'accent estava posat en la pro­ducció: fabri­car el màxim pos­si­ble, i per això calia una quan­ti­tat crei­xent de fac­tors pro­duc­tius. Als vui­tanta i noranta l'objec­tiu era fer més amb menys: pro­duir molt uti­lit­zant el menor nom­bre de fac­tors pro­duc­tius neces­sa­ris, entre ells el tre­ball, posant èmfasi que el que s'uti­lit­zava fos barat: per això hi va haver les des­lo­ca­lit­za­ci­ons. El 2000 es va seguir l'ante­rior, però incor­po­rant cada vegada més tec­no­lo­gia a fi d'aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat (a Espa­nya menys: es fabri­ca­ven habi­tat­ges); es van con­treure sala­ris, però es va con­ce­dir crèdit a man­salva: el deute pri­vat va finançar el crei­xe­ment. Avui, en plena crisi, l'objec­tiu està mutant. La inter­net de les coses, la impressió en 3D, la millora espec­ta­cu­lar de la comu­ni­cació mòbil i en temps real, el Big Data, està per­me­tent abor­dar els pro­ces­sos pro­duc­tius d'una altra manera: sèries cur­tes, pro­ducció a mida i per­so­na­lit­zada, des­cen­tra­lit­zació de pro­ces­sos, fle­xi­bi­lit­zació de ruti­nes… I tot això té múlti­ples con­seqüències, en múlti­ples aspec­tes i a múlti­ples nivells; i el mer­cat de tre­ball n'és un.

D'aquesta crisi en sor­tirà un nou model econòmic i social amb un nou marc de rela­ci­ons labo­rals i un nou mer­cat de tre­ball. Seran neces­sa­ris menys tre­ba­lla­dors dels que han estat neces­sa­ris; la majo­ria seran a temps par­cial, pun­tu­al­ment; un nom­bre ele­vadíssim rea­lit­zarà tas­ques de rela­ti­va­ment sota valor en un procés pro­duc­tiu d'alguna cosa el valor del qual dependrà, en la majo­ria dels casos, molt més del capi­tal que del tre­ball, raó per la qual la majo­ria de les remu­ne­ra­ci­ons seran reduïdes, vari­a­bles, no periòdiques, i la majo­ria dels con­trac­tes ho seran per obra i ser­vei. Que­din-se amb tres dades: a 31 de desem­bre, a Espa­nya, la taxa de tem­po­ra­li­tat acon­se­guia el 24% i la de tre­ball a temps par­cial pujava al 16%. Als EUA, en ter­mes reals, els sala­ris tenen avui un nivell molt sem­blant al de mit­jan anys setanta.

La Nova Nor­ma­li­tat cap a la qual ens estem diri­gint també té el seu reflex en el món labo­ral i en el mer­cat de tre­ball, i serà molt dife­rent del que ja és vella nor­ma­li­tat. Molt dife­rent i, penso, pit­jor: molt pocs tre­ba­lla­dors viu­ran bé en aquesta nova nor­ma­li­tat labo­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.