Empreses

Tres guanya mercat durant la crisi fabricant les aixetes a Catalunya

Amb una ambiciosa estratègia industrial i comercial, el grup ha aconseguit retallar terreny als seus competidors.La firma, que produeix íntegrament a Vallirana, pensa que no deslocalitzar va ser un encert

La recerca és un dels motors de la firma, que cada any registra una desena de patents

Tres Gri­fería, un grup fami­liar amb fàbri­ques a l'Ordal (Subi­rats, Alt Penedès) i a Valli­rana (Baix Llo­bre­gat), va patir dura­ment els dos pri­mers anys de la crisi però ràpida­ment es va refer i des del 2010 no ha dei­xat d'aug­men­tar les ven­des a l'Estat espa­nyol i Europa, alguns anys amb crei­xe­ments de dos dígits. El 2014 va acon­se­guir ven­dre aixe­tes per valor de 62 mili­ons d'euros, un 7% més. “El mer­cat no ha aug­men­tat; per tant, ho hem fet pre­nent una part del pastís als nos­tres com­pe­ti­dors”, explica Daniel Tres, con­se­ller dele­gat de la com­pa­nyia. Tres s'atri­bu­eix al vol­tant del 19% del mer­cat espa­nyol i aspira a tenir-ne una quarta part.

Molt infe­rior és la posició que ostenta en els dife­rents mer­cats euro­peus on és pre­sent, que en con­junt ja repre­senta un 55% del negoci total del grup. No obs­tant això, aspi­ren a con­ver­tir-se en “l'alter­na­tiva a les grans mar­ques euro­pees del sec­tor”, segons diu Daniel Tres, que hi afe­geix: “Això és una obsessió.”

Aques­tes ambi­ci­ons evi­den­cien la posició de força en què se sent Tres per afron­tar el futur. I no és infun­dat, perquè el temps sem­bla que els ha donat la raó en les deci­si­ons estratègiques que en un moment de la seva història van pren­dre a con­tra­cor­rent de la indústria, en espe­cial, la de no fabri­car a la Xina. Avui dia, Tres és l'única fàbrica de l'Estat que inte­gra tot el procés de fabri­cació d'una aixeta. El recinte ocupa uns 25.000 metres qua­drats d'un total de 35.000 metres que el grup té als afo­res de Valli­rana, als quals cal sumar-ne uns 3.000 més a l'Ordal, ori­gen de l'empresa i on encara hi ha acti­vi­tat. El con­junt és un gran com­plex indus­trial, com en que­den pocs a Cata­lu­nya, on es con­ser­ven acti­vi­tats que altres han segre­gat i fins i tot es fabri­quen les seves màqui­nes, tenen una finan­cera i ben aviat una uni­tat d'electrònica perquè el futur de les aixe­tes va rela­ci­o­nat amb la incor­po­ració dels micro­pro­ces­sa­dors.

El con­se­ller dele­gat recorda que van a estar a punt de com­prar una fàbrica xinesa però en el dar­rer moment van fer marxa enrere. “Molts d'aquells que van des­lo­ca­lit­zar ja han tan­cat”, es lamenta Tres.

Aque­lla decisió va ser com una potent sac­se­jada sísmica que va tenir les seves rèpli­ques en forma de can­vis de rumb. Van deci­dir dei­xar de fabri­car per a ter­cers, que en aquell moment era una font d'impor­tants ingres­sos, i apos­tar pel pro­ducte propi bus­cant un lloc en el mer­cat entre les aixe­tes de qua­li­tat però a un bon preu i amb un dis­seny atrac­tiu però a l'abast del gran públic.

A par­tir d'aquest plan­te­ja­ment el repte era doble: un de tipus indus­trial i un altre de comer­cial. Dels dos ger­mans Tres Casas que són al cap­da­vant del grup, Joan Josep, direc­tor gene­ral, va assu­mir la part indus­trial i Daniel, la comer­cial. La fàbrica s'ha ori­en­tat al cli­ent de manera que aquest no neces­sita estoc: “Tri­guem 3,8 dies des que rebem la comanda, fabri­quem el pro­ducte i el ser­vim a qual­se­vol part d'Europa.”

D'altra banda, l'estratègia comer­cial s'ha cen­trat en el canal tra­di­ci­o­nal amb l'objec­tiu de ser a tots els punts de venda. I això és vàlid per a Espa­nya i per a l'estran­ger. Amb aquest objec­tiu s'han obert soci­e­tats comer­ci­als a tots els països de la zona euro i dues dele­ga­ci­ons amb magat­zem a Ale­ma­nya i Polònia. Ara aca­ben de sig­nar un acord amb cen­tres for­ma­tius ale­manys per por­tar a Valli­rana estu­di­ants de dife­rents països on estu­di­a­ran durant dos anys i després es faran càrrec de les dele­ga­ci­ons. “En els dar­rers vuit anys hem inver­tit 30 mili­ons en sis­te­mes de gestió de fabri­cació i for­mació del per­so­nal”, subrat­lla Daniel Tres.

El grup Tres és un conjunt de deu empreses. La matriu és Tres Comercial i d'aquí depenen firmes que tenen diverses tasques al grup: la producció, l'R+D i la financera. La Fundació Tres, per a persones amb síndrome de Down, té plans d'integració laboral a la planta de l'Ordal.
Facturació
62 M€
Treballadors
400
Any de fundació
1970
Els orígens

Inventiva a dojo

Una aixeta per al vi, un dels molts invents que va fer el pare dels germans Tres Casas, va ser el punt d'inici del que ara és el grup. Els seus fills (cinc en total) van créixer en un entorn de creativitat i amor per la mecànica. El 1971 van decidir ampliar a les aixetes de cuina i posteriorment, a les de tota la casa. La sèrie Destello va ser tot un èxit en aquella dècada i va establir les bases del creixement a l'Ordal, on es van succeir les ampliacions. Un total de tres fins que van haver de buscar un espai allunyat de la població. El van trobar ben a prop, a Vallirana. La invenció continua sent el motor del grup: “Hi dediquem els recursos que calgui”, diu Daniel Tres. Cada any registren una mitjana de deu patents d'invencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tres guanya mercat durant la crisi fabricant les aixetes a Catalunya

Publicat a