Focus

La universitat estudia com sumar amb el 3+2

Els rectors no veuen malament oferir graus més curts però consideren que encara és molt recent el pas de graus de 5 a 4 anys.

Els rectors creuen que cal buscar uniformitat i no oferir el mateix títol a 3 o a 4 anys
Les primeres promocions del model actual de 4+1 tot just estan acabant ara

El pas­sat 30 de gener el con­sell de minis­tres apro­vava un reial decret que obre la porta que les uni­ver­si­tats ofe­rei­xin graus de 180 crèdits, és a dir, de tres cur­sos, en comp­tes dels de 4 cur­sos i 240 crèdits a què la llei obliga ara. El reial decret no suposa, però, un canvi de model, ja que no obliga a fer aquest pas. “Seran les matei­xes uni­ver­si­tats, dins del marc de la seva auto­no­mia, les que deci­dei­xin quins graus es poden reduir.” Tam­poc no marca calen­da­ris d'imple­men­tació. Això queda de nou en mans de les uni­ver­si­tats. La res­posta per part del con­junt dels rec­tors de les uni­ver­si­tats de l'Estat, repre­sen­tats a través de la CRUE, ha estat la d'acor­dar una moratòria en la imple­men­tació del reial decret.

En altres parau­les, el minis­teri que diri­geix el polèmic José Igna­cio Wert ha ofert a les uni­ver­si­tats auto­no­mia per tren­car un model que avui és rígid i obliga a graus de 4 anys com­ple­men­tats per màsters d'un any,i lluny de rebre un mis­satge ama­ble per part de les uni­ver­si­tats, aques­tes han reac­ci­o­nat amb distància i fins i tot algun mis­satge d'indig­nació. Vol dir això que les uni­ver­si­tats veuen dolent un model que com­bini els graus de 3 anys amb els de 4 anys i amb màsters de 2 i un curs? No. Ales­ho­res? Com explica el catedràtic de la UB i mem­bre del grup d'opinió Ero­peG, Martí Pare­llada, “s'està pre­sen­tant el debat com una decisió del govern que té l'opo­sició de les uni­ver­si­tats, però és molt difícil opo­sar-se a una decisió que no obliga ni pro­hi­beix res i que dóna l'opor­tu­ni­tat a les uni­ver­si­tats que s'orga­nit­zin com vul­guin”.

És més, en clau cata­lana el decret conté un valor encara més impor­tant, tal i com des­taca el secre­tari d'Uni­ver­si­tats de la Gene­ra­li­tat, Antoni Cas­tellà, “en el fons és un traspàs de com­petències, es deixa que siguin les comu­ni­tats autònomes i les uni­ver­si­tats les que deci­dei­xin, i en un moment com l'actual en què estem tre­ba­llant per la cons­trucció d'estruc­tu­res d'estat, qual­se­vol cessió de sobi­ra­nia l'hem de rebre de manera posi­tiva”.

No és el moment.

Si bé és cert que les uni­ver­si­tats cata­la­nes no han tret tant les ungles com ho han fet les seves com­pa­nyes a la resta de l'Estat, s'han sumat a l'acord de moratòria de la CRUE i això a pesar que fa uns anys, quan es deba­tia sobre com apli­car el sis­tema de graus de Bolo­nya, s'estava molt més a prop del model 3+2 que del 4+1 que final­ment va impo­sar el govern de Zapa­tero el 2007. D'allò han pas­sat set anys escas­sos i és pre­ci­sa­ment aquest espai tan curt de temps el que fa que ara molts rec­tors es mos­trin crítics amb la mesura del minis­teri que comanda Wert, per con­si­de­rar-la pre­ci­pi­tada. “Estem en un sis­tema on encara con­vi­uen models de 4+1, 4+2 o 5+1 en funció de les titu­la­ci­ons perquè hi ha estu­dis que no han tan­cat el cicle, i per tant s'està pro­po­sant modi­fi­car els plans d'estudi quan encara no hem pogut ava­luar els resul­tats de la dar­rera modi­fi­cació”, des­taca el rec­tor de la UPC i alhora pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Cata­lana d'Uni­ver­si­tats Públi­ques (ACUP), Enric Fos­sas. En aquest mateix sen­tit, el rec­tor de la UAB, Fer­ran Sancho, acla­reix que “no es tracta d'una opo­sició con­cep­tual al model de 3+2 perquè de fet al món hi ha molts països on s'aplica aquest model, i molts països on con­vi­uen el 3+2 amb el 4+1, però el moment no és l'apro­piat”.

I sense cap estudi “sòlid” que ana­litzi com s'han incor­po­rat els pri­mers gra­du­ats del sis­tema Bolo­nya, diu el vice­rec­tor de Docència dela UdL, Fran­cisco García, “és difícil saber el que s'ha fet bé i el que cal millo­rar”. I al cap i a la fi, des­taca la comu­ni­tat uni­ver­sitària, l'objec­tiu final ha de ser gua­nyar qua­li­tat acadèmica i això no es pot impro­vi­sar.

Aquest és en part el sen­tit de la moratòria acor­dada per la CRUE i en part aquest serà un dels punts claus que el Con­sell Interu­ni­ver­si­tari de Cata­lu­nya (CIC) haurà d'acor­dar en la seva pròxima reunió, pre­vista per al 26 de febrer. Està pre­vist que d'aquesta reunió sur­tin cons­tituïdes tres comis­si­ons de tre­ball, una de les quals haurà d'ana­lit­zar estudi per estudi en quins casos pot tenir sen­tit plan­te­jar graus de tres anys. “És impres­cin­di­ble fer aquesta anàlisi per àmbits abans de posar en marxa el decret”, des­taca Fos­sas.

D'altra banda, hi ha una pre­o­cu­pació evi­dent, i espe­ci­al­ment entre els estu­di­ants, que intro­duir graus de tres anys amb màsters de dos anys no tin­gui un efecte per­ju­di­cial sobre la but­xaca de les famílies, ja que el preu de referència dels màsters és sen­si­ble­ment supe­rior al dels graus (vegeu pàgina 4). De fet el rec­tor de la Uni­ver­si­tat de Vic- Uni­ver­si­tat Cen­tral de Cata­lu­nya, Jordi Montaña, hi veu aquí un dels veri­ta­bles motius de la reforma. “Es busca incre­men­tar els ingres­sos de les uni­ver­si­tats per la via dels preus que paguen els alum­nes en un con­text en què les trans­ferències des de l'admi­nis­tració van a la baixa.” En tot cas, des del govern català -els preus els mar­quen les CA-, es defensa que es bus­carà la manera que “l'efecte econòmic sigui neu­tre”, explica Cas­tellà, i de fet una de les comis­si­ons que es crearà en la reunió del 26 del CIC haurà d'estu­diar amb quins meca­nis­mes es pot acon­se­guir això.

El que sem­bla que sí està clar és que cap uni­ver­si­tat no ofe­rirà graus de tres anys el setem­bre que ve. A Cata­lu­nya el con­sens entre els cen­tres ha mar­cat que sigui el següent curs, 2016-2017, quan es puguin començar a ofe­rir títols a tres anys, sem­pre que es tracti de graus de nova cre­ació. Diver­ses uni­ver­si­tats com la UPF o la UVic- UCC ja en tenen una car­tera més o menys pre­pa­rada. “Estem tre­ba­llant en cinc graus nous en anglès i molt pen­sats per cap­tar alum­nes de fora on ens resul­ta­ria interes­sant apos­tar per aquest model”, des­taca el seu rec­tor.

De fet el mateix decret asse­nyala aquest impuls a la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les uni­ver­si­tats com un dels ele­ments clau. “S'espera que aquest reial decret faci­liti l'accés de l'alum­nat estran­ger a les uni­ver­si­tats espa­nyo­les, així com l'esta­bli­ment d'acords per a l'obtenció de dobles titu­la­ci­ons (grau o màster) entre una uni­ver­si­tat espa­nyola i una uni­ver­si­tat euro­pea”, diu el text. Cer­ta­ment el model rígid de 4+1 és una ano­ma­lia dins el mapa uni­ver­si­tari euro­peu on molts països han optat per sis­te­mes mix­tos amb casos para­digmàtics com l'exem­ple d'Holanda, on hi ha uni­ver­si­tats enfo­ca­des a graus més ori­en­tats a la recerca de tres anys i uni­ver­si­tats espe­ci­a­lit­za­des en graus de caràcter més pro­fes­si­o­na­lit­za­dor de qua­tre. “I a països com Ale­ma­nya, on es va optar per un major pro­ta­go­nisme dels graus de 3 anys, ara s'està plan­te­jant la con­veniència de pas­sar-ne alguns a 4 anys”, apunta Fos­sas. Per tant, el que real­ment impera a Europa són sis­te­mes fle­xi­bles, com el que ara pos­si­bi­lita de fet el decret. “El que hau­ria estat un error i pre­ci­pi­tat hau­ria estat plan­te­jar ara l'obli­gació a pas­sar tots els graus de 4 a 3 anys. però no és això el que pro­posa el decret”, asse­nyala Cas­tellà.

Per als estu­di­ants, l'homo­geneïtzació amb Europa queda lluny encara. “Expli­quen la fal·làcia que el 3+2 ens acosta a Europa, però nosal­tres pen­sem que el que real­ment ens hi acos­ta­ria és una uni­ver­si­tat més social amb uns preus més a asse­qui­bles”, apunta el coor­di­na­dor del Ceu­cat (Con­sell de l'Estu­di­an­tat de les Uni­ver­si­tats Cata­la­nes), Lluís For­ca­dell.

Hi ha, però, més qüesti­ons ober­tes sobre la taula i una d'aques­tes és fins a quin punt les uni­ver­si­tats apro­fi­ta­ran tot l'espai d'auto­no­mia que els con­ce­deix el decret en aquesta matèria. Tècni­ca­ment seria pos­si­ble que en uns anys l'estu­di­ant pogués triar entre estu­diar, per exem­ple, el grau d'econòmiques en tres o en qua­tre anys en funció de l'oferta que faci cada cen­tre. Però això seria desit­ja­ble? Per a Martí Pare­llada, “en graus rela­ti­va­ment homo­ge­nis la durada hau­ria de ser la mateixa”, i aquest sem­bla ser de fet el sen­ti­ment majo­ri­tari expres­sat a la CRUE però és una porta que no està tan­cada. A Cata­lu­nya hi ha con­sens per no fer ofer­tes dife­rents si s'està par­lant de títols amb un pla d'estu­dis equi­va­lent, però el secre­tari d'Uni­ver­si­tats pun­tu­a­litza. “Perquè es pugui pro­duir això caldrà que les uni­ver­si­tats jus­ti­fi­quin molt bé la dife­ren­ci­ació del seu títol res­pecte dels altres, hi ha d'haver una dife­ren­ci­ació evi­dent.”

I men­tre la uni­ver­si­tat reclama temps per estu­diar com apli­car el decret els estu­di­ants tenen pro­gra­ma­des mobi­lit­za­ci­ons de pro­testa con­tra un decret que s'inter­preta com un pas més en la pri­va­tit­zació del sis­tema uni­ver­si­tari. De moment, poques parau­les ama­bles cap a l'única ini­ci­a­tiva del minis­tre Wert que en prin­cipi podria haver estat més ben rebuda. El pro­blema, segu­ra­ment, és que el decret arriba després que el minis­tre hagi apar­cat sine die la veri­ta­ble reforma que espe­rava el sis­tema uni­ver­si­tari, la reforma del seu sis­tema de gover­nança. Després de pro­me­ses i fins i tot una comissió d'experts, el minis­teri ha pas­sat per alt l'espe­rada reforma. “Al final sem­bla que el decret és només per dir que s'ha fet alguna cosa”, diu Montaña.

La importància de dir-se Wert

Seria un exercici interessant mirar què hauria passat si el decret hagués sortit d'un ministeri dirigit per algú diferent a José Ignacio Wert. L'historial de decisions polèmiques i allunyades del consens del ministre és més que extens. La seva capacitat per enfrontar-se a tothom ha quedat ben palesa amb la darrera reforma de la llei d'educació, la Lomce, i sens dubte això ha pesat molt a l'hora de rebre un decret que a priori, pel seu contingut, hauria d'haver tingut una millor rebuda. Però la universitat està calenteta. La gran reforma promesa ha quedat aparcada, i el ministeri de Wert no ha ajudat precisament en temes com facilitar la contractació per substituir el personal jubilat. I això sense parlar de l'evident manca d'empatia i l'excés de prepotència que acompanyen sempre el ministre pitjor valorat del govern del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.