Empreses

Una rajola antifum per jubilar el totxo

Un bioconstructor tarragoní busca soci per patentar i comercialitzar el Gaiabloc

Defensa que l'argila i la palla són vàlids com els materials sintètics, però menys nocius

Ja d'entrada, Fran­cesc Ibáñez alerta que “les cases estan car­re­ga­des de tòxics”. No és pas que aquest cons­truc­tor, fill i germà de cons­truc­tors, del Pont d'Armen­tera, es tiri pedres sobre el seu propi teu­lat, sinó que defensa la neces­si­tat de replan­te­jar les tècni­ques d'edi­fi­cació i la con­veniència de refle­xi­o­nar sobre els mate­ri­als que s'usen. “Es tracta de girar la vista enrere i apli­car mate­ri­als i mane­res de tre­ba­llar que han cai­gut en desús.”

Argila, calç, palla o suro són alguns dels ali­ats a què s'agafa quan dis­se­nya els pro­jec­tes que arri­ben a Quer­bi­o­cons­trucció. A més, ha inven­tat el Gaia­bloc, uns tot­xos natu­rals que, segons asse­gura, redu­ei­xen el risc d'into­xi­ca­ci­ons per fum en supòsits d'incen­dis d'habi­tatge. “La majo­ria d'acci­dents domèstics es pro­du­ei­xen per culpa del fum. El Gaia­bloc no conté pro­duc­tes deri­vats del petroli i, per tant, encara que li apli­quis foc no fa fum”, explica men­tre acosta una potent flama al bloc i insta a com­pro­var de prop que, no només no hi ha ras­tre de fum, sinó que tam­poc no hi ha sen­sació de calor extrema a la part poste­rior del totxo.

De què està fet el Gaia­bloc?

“De suro, palla, calç i de tres o qua­tre coses més que no et puc dir perquè encara no el tinc paten­tat.” Pre­ci­sa­ment paten­tar-lo per poder-ne arren­car una pro­ducció més gran i una comer­ci­a­lit­zació mas­siva és l'objec­tiu que es fixa Ibáñez. Busca soci inver­sor i revela que “el soci ideal seria una empresa del sec­tor, perquè ja té oberts els seus canals comer­ci­als”.

Lliure de fums.

Fer­vorós mili­tant de la cons­trucció alter­na­tiva, indica que tre­ba­lla per encàrrec (“Em con­tracta gent que té pro­ble­mes de salut; al·lèrgies i bron­qui­tis, sobre­tot en nens petits”) i defuig el terme “moda” quan explica les pos­si­bi­li­tats i les vir­tuts del que es coneix com a bio­cons­trucció. Més aviat ho cir­cums­criu a una qüestió d'apli­car el sen­tit comú. “Perquè hem d'usar pin­tu­res plàsti­ques si són molt tòxiques i sege­llen l'ambi­ent? La calç ens fa les matei­xes fun­ci­ons i és excep­ci­o­nal per des­pa­ra­si­tar i per com­ba­tre les al·lèrgies i els pro­ble­mes res­pi­ra­to­ris. Repel·leix la pols i els àcars i, per tant, el fong no hi creix perquè no té men­jar.”

Ibáñez exposa que l'estan­qui­tat dels habi­tat­ges per culpa dels gui­xos sintètics és causa directa d'afec­ci­ons que, de manera més o menys visi­ble, es mani­fes­ten en els inqui­lins de les cases. “Si el vapor es queda en sus­pensió, els virus també s'hi que­den, i per això tot­hom agafa refre­dats.”

La bio­cons­trucció, explica, con­cep “l'habi­tatge com una part més de la per­sona” i per això defensa les vir­tuts de “l'argila i la calç per absor­bir el vapor”. En la mesura que pot també fuig del ferro perquè “és con­duc­tor i genera camps elec­tro­magnètics” i, quan fa referència a l'ús de canyes de bambú per enfor­tir les estruc­tu­res, alleu­gera les inqui­e­tuds de l'inter­lo­cu­tor mani­fes­tant: “No hi ha res que m'inventi jo. Totes les cases que tenen més de 100 anys ja estan con­ce­bu­des com jo pro­poso.”

Accepta que la rapi­desa de soli­di­fi­cació que per­me­ten els mate­ri­als trac­tats no admet com­pa­ració amb cap d'altra tècnica, però també adver­teix que els edi­fi­cis ali­men­tats amb ciment pòrtland “tenen una data de cadu­ci­tat”.

Saber qui viurà en un habi­tatge i com hi viurà és una de les exigències que demana abans de posar-se a tre­ba­llar en una edi­fi­cació i, en aquest sen­tit, accepta: “Mai no tindré un milió d'euros”, perquè, asse­gura, “no faré mai cap pro­moció de cases”. Diu que el fac­tor excés de preu “és un tabú” imme­res­cut pera la bio­cons­trucció i apunta que “el 10% que pots pagar de més l'inver­tei­xes en salut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.